Legume și leguminoase Patiserie

Focaccia “primavera”

martie 20, 2021

V-am mai scris ca iubesc primavara, nu-i asa? Natura incepe sa reinvie iar salatele si frunzele de tot soiul, sa ne invadeze farfuriile! Nu-i musai sa le consumam strict ca atare, le putem transforma in tot felul de variante de pesto, care sa ne bucure papilele gustative o perioada mai lunga decat ar face-o frunzele ca atare.

Ba mai mult, le putem integra si in aluaturi! Este cazul spanacului, pe care l-am incorporat intr-un aluat de toata frumusetea! Iar deasupra am “desenat” o primavara! Una colorata, vie, care va fi mangaiata la sfarsit cu un pesto de busuioc si leurda!

Nu am inventat nimic astazi, doar am reinterpretat reteta de barcute “primavera”.

Ingrediente:

  • 250 gr faina 550
  • 180 ml apa calduta
  • 15 gr drojdie proaspata
  • 2 lg ulei de masline presat la rece
  • o mana frunze de spanac sau 3 -4 cubulete spanac congelat (si decongelat la folosire)
  • optional: un praf de sare (2+)
  • faina de lucru

“Decor”: rosii, ceapa, praz, ciuperci, masline, ardei rosu, ardei galben, ridichi, frunze de rucola, seminte de susan, mac. Plus cateva legume proaspete si un pesto, adaugate la sfarsit, dupa ce o scoatem din cuptor.

Cum am procedat:

  • am incalzit apa. 50 de ml i-am folosit pentru a dizolva drojdia iar restul am turnat-o in Nutribullet, alaturi de frunzele de spanac (spalate anterior). In bolul mixerului planetar am adaugat faina, drojdia, uleiul si “licoarea verde”😀. Am mixat aproximativ 3-4’, pana cand am obtinut un aluat compact, moale, care se desprinde de pe peretii vasului. In functie de tipul de faina folosit, se poate sa mai trebuiasca sa adaugati putina faina. Am lasat aluatul la dospit, 1/2 ora, pana cand si-a dublat volumul.
  • odata crescut, am intins aluatul in tava care il va insoti la cuptor. Nu inainte de a scoate aerul din aluat, fie framandu-l putin, fie dand cu el de cateva ori de blatul de lucru😀. Odata aranjat in tava, incepe joaca! Chemati “seriful” casei si impreuna, realizati un peisaj de primavara. Cum va place si cu ce legume aveti la indemana! Nu mai scriu cat de important este sa lasati imaginatia sa zburde! Garantez distractie!🥳🥳🥳
  • odata creat preisajul, mai lasam putin aluatul la dospit. E vorba de al doilea timp de dospire, atat de important pentru a obtine o focaccia aerata si pufoasa! Dupa ce s-a mai pufosit nitel aluatul, il apasam putin cu varful degetelor, pe unde mai avem loc!😀 Si il invitam in cuptorul preincalzit la 180*/30’.
  • odata coapta focaccia, am mai imbogatit-o cu nitcaiva frunze si legume crude (atat de importante atat ca si furnizoare de vitamine, cat si ca ajutoare de nădejde in procesul de digestie). Atentie la frunze si bucatile de legume! Se maruntesc pentru piticii sub 3 ani, pentru a elimina riscul de inec. A, da! Deasupra, am mai adaugat un pesto de busuioc si leurda!

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.