Am acceptat provocarea celor de la Ograda cu struti de a găti ficat! La prima vedere, m-a dus cu gândul la ficatul de vițel, pe care obișnuia sa-l pregătească mami, cu ceapa multă si frunze proaspete de patrunjel. Pentru ca, ficatul de strut se aseamănă destul de mult cu ficatul de vițel, atat la aspect cât si la textura. Asa ca, am hotărât sa ma întorc in copilărie, mergând pe mâna mamei!
Ingrediente:
- 350 gr ficat de struț – de la Ograda cu struti
- 1 ceapa mare
- un ardei rosu
- 7-10 roșii cherry
- optional, sare (2+), adăugată la final, altfel se întărește ficatul
- o mâna zdravănă de patrunjel maruntit
Cum am procedat:
- am trecut ficatul sub un jet de apa si l-am feliat. Intr-o tigaie antiaderenta am pus la înăbușit ceapa tăiată solzișori, alături de o lingura de ulei de măsline presat la rece si 3-4 linguri apa. Am lăsat 4-5’ la înăbușit, apoi am adăugat ardeiul tăiat felii si ficatul. Am acoperit cu un capac si am continuat prepararea termică încă 5’. Sa aveti o cratiță cu putina apa calda la îndemâna, astfel încât dacă aceasta se evapora din preparat, mai adăugați treptat câteva linguri. Asta pentru a nu trece de la înăbușit la prăjit, lucru care se poate întâmpla lejer in lipsa de “lichid” (apa) in preparat. Apoi, am adăugat roșiile cherry, întregi. Imi place dulceața data de roșii in ficatul înăbușit, asa ca am adaugat o mâna zdravănă de roșioare, de diverse culori. La sfarsit am adaugat pătrunjelul!
- am ales sa nu folosesc lactate in preparat (lapte pentru “baita” dinaintea preparării, unt la gătire), tocmai pentru a valorifica la maxim fierul din el. Se știe ca este un organ bogat in fier, iar calciul din lactate nu prea încurajează absorbția fierului. Insa vitamina C, da! Asa ca, da-i cu patrunjel!:)) Cu toate acestea, fiind organ de filtrare nu este indicat sa “abuzați” de el in meniul celor mici. La aceasta se adauga si conținutul ridicat de vitamina A. Asa ca, moderația si diversitatea este cheia unei diversificări reușite!
Sa avem copilași sanatosi!
No Comments