Prajitura Lamington, tavalita romaneasca, este de origine australiana, veche de vreo 100 de ani. Nu stiu daca mama stia asta cand ne-o pregatea. 😀 Cred ca reteta o stia de la vreo colega de munca, iar colega de la o vecina si vecina de la o ruda care fusese in Australia?! 😄 Habar nu am de unde stia, buna era, clar!
Stiti cum a aparut prajiturica aceasta acum 100 de ani? Dintr-o greseala. Servitoarea Guvernatorului din Queensland, Lordul Lamington, a scapat din greseala pandispanul preferat al guvernatorului intr-un bol cu ciocolata topita. Lordul Lamington a rugat-o atunci pe doamna sa inveleasca pandispanul in nuca de cocos pentru a nu se murdari pe degete. Astfel, prajiturica nascuta dintr-o greseala a facut istorie si a ajuns pe masa mamei mele si a mea. 😁
Ingrediente:
Blat
- 4 oua
- 120 gr faina tip 650
- 50 gr ulei de rapita presat la rece (alt ulei de calitate, unt topit sau margarina Alsan)
- 1.5 lgite praf de copt BIO
- 1 vf lgita pudra vanilie
- 3 lg sirop de curmale sau miere BIO certificata (1an+)
Umplutura
- baby nutella, reteta aici (sau gem fara zahar)
Topping
- 60 ml lapte cocos (sau alt lapte)
- 1 lg unt de unt de arahide
- 50 gr unt
- 50 gr sirop de curmale
- 2 lgit pudra de roscove
- Fulgi de cocos, nuci, alune rasnite (nuci, fistic, macadamia), zmeura deshidratata
Cum am procedat:
- am mixat ouale pana cand si-au triplat volumul si au devenit o crema, la viteza mare (cu un mixer)
- am adaugat restul ingredientelor, continuand mixarea la viteza mare
- am pus aluatul in forma de copt (10×10, tapetata daca e nevoie cu o foaie de copt) si am copt in cuptorul preincalzit la 190 grade timp de 25’
- dupa, am lasat sa se raceasca bine, am impartit in 12 cuburi pe care le-am taiat pe jumatate
- pentru topping, am amestecat toate ingredientele, exceptie fulgii de cocos si nucile/alunele maruntite si zmeura, pe aragaz, pana cand untul se topeste
- am uns jumatate dintre cuburi cu baby-nutella, am unit fiecare cub uns cu un altul neuns si am dat toate laturile sale prin amestecul de “ciocolata”, dupa care prin fulgii de cocos, nuci/alune maruntite si zmeura
*in cazul in care folositi magiun la umplere, puteti omite siropul de curmale din topping
Pofta buna!
No Comments