Dulcegării

Lamington, o tăvălită sofisticată

ianuarie 1, 2021

Prajitura Lamington, tavalita romaneasca, este de origine australiana, veche de vreo 100 de ani. Nu stiu daca mama stia asta cand ne-o pregatea. 😀 Cred ca reteta o stia de la vreo colega de munca, iar colega de la o vecina si vecina de la o ruda care fusese in Australia?! 😄 Habar nu am de unde stia, buna era, clar! 

Stiti cum a aparut prajiturica aceasta acum 100 de ani? Dintr-o greseala. Servitoarea Guvernatorului din Queensland, Lordul Lamington, a scapat din greseala pandispanul preferat al guvernatorului intr-un bol cu ciocolata topita. Lordul Lamington a rugat-o atunci pe doamna sa inveleasca pandispanul in nuca de cocos pentru a nu se murdari pe degete. Astfel, prajiturica nascuta dintr-o greseala a facut istorie si a ajuns pe masa mamei mele si a mea. 😁

Ingrediente:

Blat

  • 4 oua
  • 120 gr faina tip 650
  • 50 gr ulei de rapita presat la rece (alt ulei de calitate, unt topit sau margarina Alsan)
  • 1.5 lgite praf de copt BIO
  • 1 vf lgita pudra vanilie
  • 3 lg sirop de curmale sau miere BIO certificata (1an+)

Umplutura

  • baby nutella, reteta aici (sau gem fara zahar)

Topping

  • 60 ml lapte cocos (sau alt lapte)
  • 1 lg unt de unt de arahide
  • 50 gr unt
  • 50 gr sirop de curmale
  • 2 lgit pudra de roscove
  • Fulgi de cocos, nuci, alune rasnite (nuci, fistic, macadamia), zmeura deshidratata

Cum am procedat:

  • am mixat ouale pana cand si-au triplat volumul si au devenit o crema, la viteza mare (cu un mixer)
  • am adaugat restul ingredientelor, continuand mixarea la viteza mare
  • am pus aluatul in forma de copt (10×10, tapetata daca e nevoie cu o foaie de copt) si am copt in cuptorul preincalzit la 190 grade timp de 25’
  • dupa, am lasat sa se raceasca bine, am impartit in 12 cuburi pe care le-am taiat pe jumatate
  • pentru topping, am amestecat toate ingredientele, exceptie fulgii de cocos si nucile/alunele maruntite si zmeura, pe aragaz, pana cand untul se topeste
  • am uns jumatate dintre cuburi cu baby-nutella, am unit fiecare cub uns cu un altul neuns si am dat toate laturile sale prin amestecul de “ciocolata”, dupa care prin fulgii de cocos, nuci/alune maruntite si zmeura

*in cazul in care folositi magiun la umplere, puteti omite siropul de curmale din topping

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.