Duminica, Sfantul Stefan, a 3-a zi de Craciun, doi sarbatoriti, tata si fiu! Cum sa-i las fara placerea de a sufla in lumanari? Mai ales pe nazdravan, care abia asteapta acest moment! Nu exista sarbatorit in casa, pe care sa nu-l ajute cand e vorba de suflat in lumanari! De fapt, le si aprindem de cateva ori, sa fie! Pe saturate!😀
Asadar, musai de incropit ceva rapid, fara coacere si fara prea multa bataie de cap!😀 Avem niste fulgi, unt de arahide si niste smantana lichida, de la Laptaria! Oare ne-om descurca?
Ingrediente:
Crusta:
- 200 gr fulgi crocanti (fulgi copti de ovaz/hrisca/granola) – ceva copt/preparat termic. Normal, as fi mers pe varianta de granola, insa in casa aveam doar niste fulgi de porumb. Buni in lipsa de altceva, desi marturisesc ca ii folosesc foarte rar spre deloc, valoarea lor nutritiva fiind una slaba
- 2-3 lg de unt crocant de arahide Papamigdal
- 1 lg pasta de curmale
- 3-4 curmale maruntite
- o lingurita scortisoara
Panna cotta:
- 250 ml smantana lichida Laptaria cu caimac
- 50 ml lapte integral
- agar agar – cantitatea se foloseste conform prospectului*
- 1 varf cutit vanilie pudra
- optional, pentru indulcit: o lg pasta curmale (va schimba culoarea) sau o lg de miere certificata (adaugata la sfarsit)
* Agar agar este inlocuitorul vegetal al gelatinei. Ar fi frumos sa fie o varianta bio. Pe prospect se specifica intotdeauna pentru ce cantitate este indicat. Asadar, in functie de cantitatea de lichid pe care doriti sa o inchegati, calculati gramele de agar agar pe care le veti folosi. Eu am avut un pliculet de 2 gr, recomandat pentru 1 l de lichid. Pentru 300 ml lichid, am folosit o idee mai putin de jumatate de pliculet agar agar.
Decor: afine, zmeura, spirulina, scortisoara, resturi din crusta
Cum am procedat:
- am inceput cu crusta. Am rasnit fulgii si i-am amestecat cu restul ingredientelor. Nu am pus o cantitate exacta de unt, intrucat in functie de consistenta lui (diferita de la o marca la alta), aceasta ar putea sa difere. Ideea este sa aveti un aluat compact, moale, usor sfaramicios, pe care puteti sa-l repartizati fara dificultate intr-o forma de tarta, fara a se sfarama. Acesta trebuie tasat usor cu dosul unei linguri, apoi va fi trasferat in frigider pana se pregateste umplutura. Chiar si la congelator (10’)
- Panna cotta am preparat-o astfel: am pus la fiert smantana lichida impreuna cu laptele si vanilia. Am turnat agar agar intr-o cescuta iar peste aceasta am adaugat 4-5 lg din amestecul fierbinte de smantana si lapte. In momentul in care lichidul a inceput sa dea in clocot, am adaugat amestecul de agar agar din cescuta. Am fiert compozitia la foc incet, amestecand continuu, pana a inceput sa se ingroase frumos. La sfarsit, puteti adauga miere sau pasta de curmale, daca doriti un gust mai dulce decat dulcele natural al smantanii lichide de la Laptaria. Cat despre smatana proaspata de la Laptaria? Da, e preferata mea! In primul rand pentru ca nu contine caragenan! (un aditiv extrem de raspandit in smantana lichida, din pacate). Apoi, pentru gustul extrem de dulceag si bun!
- odata gata si “crema”, am turnat-o in crusta de fulgi si am lasat-o la racit si la inchegat. Deasupra am presarat resturi din crusta, fructe, nitcaiva spirulina, scortisoara si muuuulta dragoste!
La muulti ani sarbatoritilor de astazi! Stefani, Stefanei si Stefanii!
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
No Comments