Fie ca aveti copilasi alergici la ou si lactate, fie nu sunteti consumatori de produse de origine animala sau, pur si simplu, vreti sa renuntati la ele in perioada postului (ca tot am intrat in Postul Pastelui), “cozonacul” de mai jos este un candidat serios, nutritiv vorbind, la o alimentatie sanatoasa si diversificata – cum ne-o dorim pentru mai micii casei.
Spelta integrala, chia, nuci, turmeric! Atat sa fie doar si e deja tentant! Ca se face rapid si fara bataie de cap – sunt iarasi doua argumente pro. Intr-o ora, l-am si gustat!
Ingrediente:
- 120 gr faina 650
- 80 gr faina spelta integrala Dr. Avraham
- 100 ml lapte vegetal
- 1 lingurita chia + 3 lg lapte vegetal
- 2 lg ulei de cocos – presat la rece
- un praf de vanilie pudra
- 1/2 lingurita turmeric
- 1 lingurita pasta curmale
- 1 lingurita rasa praf de copt bio
Umplutura: 150 gr nuci macinate, fierte in 70 ml lapte vegetal. Apoi, am adaugat o lingura pasta de curmale.
Cum am procedat:
- am hidratat chia in cele 3 lg de lapte. 15’ este suficient. “Chestia” gelatinoasa obtinuta va reprezenta oul nostru din cozonac. Bine, se poate face si fara inlocuitor de ou (ca in reteta de aici, de exemplu), insa bagajul nutritiv care insoteste “ouale de dragon” merita “amagirea”, cum ca le folosim pe post de ou (liant), mai ales ca acum vom folosi praf de copt bio, nu drojdie.

- intr-un bol, am amestecat cele doua tipuri de faina cu praful de copt bio. Am adaugat chia, laptele, uleiul (in stare lichida, da?), vanilia, pasta de curmale si turmericul (pentru culoare si proprietati, de ce nu?🙈). La inceput am folosit lingura, apoi am adunat aluatul intr-o bila, cu ajutorul mainilor. L-am framantat 30” si l-am lasat deoparte, cat sa ma ocup de umplutura cu nuci.
- umplutura din nuca se face mega simplu: se pun toate ingredientele intr-o mica craticioara si se da un clocot. Atat:). Se lasa sa se raceasca. In functie de preferinte, mai puteti adauga scortisoara (Ceylon) si stafide (fara sulfiti, da?). Nu sunteti fan nuci? Variantele cu mac sau cu mere va sunt la indemana. Apropo’ de mere, incercati sa le combinati cu magiun si nuci🙈
- odata racita umplutura, am intins aluatul intr-un strat de 1/2 cm grosime, am adaugat nuca, am rulat si am invitat cozonacelul in devenire, in tava de copt. Sincer, seamana mai mult cu un baigli, insa cu cozonac am pornit, cozonac ramane!😀

- l-am copt la 180*/30 -40’, in cuptorul preincalzit, cu ventilatie. In ultimele 10’, l-am uns cu un amestec de 1 lg ulei de cocos+1 lg lapte vegetal. Nu-i musai. Doar daca doriti sa capete o culoare asemanatoare celei data de ungerea cu ou.
- odata scos din cuptor, se lasa la racit!😀 Mai departe stiti voi ce sa faceti cu el!🙈

📌 Pentru varianta fara ou si fara lactate, insa cu drojdie, aveti reteta aici

Sa avem copilasi sanatosi!❤️
2 Comments
se poate inlocui faina spelta cu faina integrala? daca da, in ce proportie? Multumesc mult! Mirela
Spelta cu integrala e cam acelasi lucru. Proportii egale. Spor!