Ne plac tare mult portocalele! Atat de mult inca, pur si simplu nu m-am putut abtine sa nu le si coc!🙈 Da, stiu – cine a mai auzit de portocale coapte?😃. N-or merge ele coapte ca atare, dar in fursecurile de mai jos isi dau in petec de grozave ce sunt! Nu ma credeti? Bine, va las sa va convingeti singure🙈
Ingrediente:
- 80 gr unt gras – moale, lasat la temperatura camerei 30’
- 1 ou – lasat si el 30’ inainte de folosire, la temperatura camerei
- 1 lg coaja razuita de portocala (bio, spalata in apa cu bicarbonat de sodiu)
- 100 gr portocala (pulpa+sucul lasat dupa “manevrare”) – maruntita usor cu un cutit
- 100 gr faina 650
- 50 gr faina migdale
- un praf de pudra de vanilie sau 1/2 din semintele unei pastai
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu lamaie/praf de copt bio
- 1-2 curmale maruntite sau facute pasta (hidatate si blenduite)
Cum am procedat:
- am frecat untul aflat la temperatura camerei (moale) cu coaja de portocala. Tot acum am adaugat si pudra de vanilie. Atentie, sa fie moale, altfel riscati ca atunci cand adaugati oul, sa obtineti o compozitie cu aspect “taiat”. Am adaugat oul (mediu), continuand sa amestec pana cand a fost incorporat. Rezultatul trebuie sa arate ca o crema pufoasa, peste care adaug curmalele maruntite sau facute pasta.
- am curatat portocala si am taiat-o marunt cu un cutit. Am indepartat pielitele mai groase, care puteau “deranja”. Am cantarit portocala maruntita. Ea va mai lasa suc pana la folosire. Nu voi arunca sucul lasat dupa cantarire ci-l voi adauga in preparat, odata cu bucatile de portocala.
- peste untul frecat cu ou, am adaugat jumatate din pulpa de portocala si jumatate din amestecul de faina (650+migdale+agentul de crestere), amestecand continuu. Apoi, restul de portocala si faina.
- aluatul rezultat (moale si lipicios) l-am lasat la rece pentru 1/2 h -1 h (la frigider)
- dupa jumatate de ora, cu ajutorul unei linguri am repartizat compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Am dat tava la cuptor pentru 15-20’, maxim. Cuptorul a fost preincalzit la 180*.
📌 Ca si textura, sunt moi, foarte usor de manevrat de catre piticii casei. Si nu numai🙈
📌 In cazul copilasilor cu #aplv, untul poate fi inlocuit de margarina vegetala bio Alsan.
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
7 Comments
Multumim pentru inspiratie! Cred ca sunt delicioase! Putem renunta la faina de migdale inlocuind-o cu faina 650?
In mod normal, da. Doar ca-ti va modifica cantitatile si nu stiu sa-ti scriu cantitatea exacta de 659, neincercand inca varianta asta. Nu doresti sa incerci cu nuca rasnita in loc de faina migdale? Sunt prea bune in varianta cu nuci:)
Cu drag🤗
Buna idee! Multumesc frumos!
Mor de pofta de cand ai postat. Vreau sa fac de Craciun macar 😁. Voiam sa te intreb cam cate ies din cantitatile astea. Multumesc
Hihi!🙈
Oana, o tava plina ochi:)
Acum depinde si cat de mari le faci. Iti ies aprox 20 buc.
Poftaa bunuta!!🤗
Salut! Ce fel de unt gras folosiți? Avem Aplv.
In aplv, margarina vegetala bio Aslan🤗