Ei, doar italienii sa aiba lasagna? Dar o lasagna cu mamaliga se poate? Bine, e de fapt o mamaliga in straturi, dar mi-a placut sa ii spun lasagna, asa…ca sa o dezmierd si sa o fac sa se simta bine…in burticile noastre. 😄
Moldoveni la origini, gandim si simtim romaneste, adica mamaligeste, cum ar veni. Mamaliga e in sangele nostru, asa cum sunt pastele in sangele italienilor.
Ingrediente:
Mamaliga
- 350 ml apa
- 150 ml lapte integral
- 70 gr malai
- 1 cub mic de unt nesarat
Sos
- 2 linguriuri ulei de masline presat la rece
- 1 cub mic unt nesarat
- 1 ceapa mare tocata fin
- 1/3 dovlecel ras si scurs de apa
- 1 ardei copt fara coaja, tocat
- 2 catei usturoi rasi
- 300 gr rosii maruntite
- condimente: cimbru, oregano, busuioc, dafin etc, dupa gust
- 100 gr mozzarella (1an+)
- 50 gr cheddar (1an+)
Cum am procedat:
- prima data, am pregatit mamaliguta, nu foarte moale, pe care am lasat-o deoparte cat timp am pregatit sosul
- am pus in tigaie putina apa, uleiul si untul, am adaugat ceapa tocata, dovlecelul ras, ardeiul copt, usturoiul si am lasat la gatit pana cand legumele s-au inmuiat
- apoi, am adaugat rosiile tocate si am mai gatit pana cand sosul s-a ingrosat
- la final, am adaugat condimentele si am oprit focul
- in vasul de cuptor, am asezat jumatate din mamaliga intr-un strat pe care l-am intins si nivelat cu o spatula
- am turnat deasupra jumatate din sos si jumatate din cantitatea de mozzarella rasa
- am adaugat deasupra si cealalta jumatate de mamaliga in strat, cealalta jumatate de sos, mozzarella si cheddarul rase
- am copt “lasagna” in cuptorul preincalzit la 190 grade, timp de 30-35’, pana cand branza se topeste frumos
- am servit calda
Pofta buna!
No Comments