Cereale, pseudocereale și derivate Miss Brânzică, Mr Lăptic

“Lasagna” neaos românească

mai 16, 2020

Ei, doar italienii sa aiba lasagna? Dar o lasagna cu mamaliga se poate? Bine, e de fapt o mamaliga in straturi, dar mi-a placut sa ii spun lasagna, asa…ca sa o dezmierd si sa o fac sa se simta bine…in burticile noastre. 😄

Moldoveni la origini, gandim si simtim romaneste, adica mamaligeste, cum ar veni. Mamaliga e in sangele nostru, asa cum sunt pastele in sangele italienilor.

Ingrediente:

Mamaliga

  • 350 ml apa
  • 150 ml lapte integral
  • 70 gr malai
  • 1 cub mic de unt nesarat

Sos

  • 2 linguriuri ulei de masline presat la rece
  • 1 cub mic unt nesarat
  • 1 ceapa mare tocata fin
  • 1/3 dovlecel ras si scurs de apa
  • 1 ardei copt fara coaja, tocat
  • 2 catei usturoi rasi
  • 300 gr rosii maruntite
  • condimente: cimbru, oregano, busuioc, dafin etc, dupa gust
  • 100 gr mozzarella (1an+)
  • 50 gr cheddar (1an+)

Cum am procedat:

  • prima data, am pregatit mamaliguta, nu foarte moale, pe care am lasat-o deoparte cat timp am pregatit sosul
  • am pus in tigaie putina apa, uleiul si untul, am adaugat ceapa tocata, dovlecelul ras, ardeiul copt, usturoiul si am lasat la gatit pana cand legumele s-au inmuiat
  • apoi, am adaugat rosiile tocate si am mai gatit pana cand sosul s-a ingrosat
  • la final, am adaugat condimentele si am oprit focul
  • in vasul de cuptor, am asezat jumatate din mamaliga intr-un strat pe care l-am intins si nivelat cu o spatula
  • am turnat deasupra jumatate din sos si jumatate din cantitatea de mozzarella rasa
  • am adaugat deasupra si cealalta jumatate de mamaliga in strat, cealalta jumatate de sos, mozzarella si cheddarul rase
  • am copt “lasagna” in cuptorul preincalzit la 190 grade, timp de 30-35’, pana cand branza se topeste frumos
  • am servit calda

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.