In Suedia, o ceasca de cafea se savureaza alaturi de aceste noduri cu scortisoara (kanelbullar), versiunea locala a ceea ce noi stim ca rulourile cu scortisoara.
Am mancat o singura data, mi-au placut, dar scortisoara nu este ingredientul care sa imi placa atat de mult incat sa il folosesc in cantitatea necesara pentru a pregati aceste minunatii. Ce mi-a placut la kanelbullar a fost pufosenia, dar si fragezimea acestora. Mi-am propus sa le reproduc in varianta personala, cu ingredientul meu preferat, nucile.
Ingrediente:
Aluat:
- 420 gr faina tip 650
- 2 lingurite drojdie uscata
- 80 gr unt nesarat moale
- 250 gr lapte integral sau vegetal
- 1 lingurita cardamom pudra
- 1 lingura miere (1 an+)
Umplutura:
- 50 gr unt topit
- 80 gr nuci maruntite
- 1 lingurita scortisoara Ceylon
Topping:
- cateva nuci maruntite
- 3 linguri sirop de curmale
- 2 linguri apa
Cum am procedat:
- am pus in bolul robotului laptele caldut impreuna cu drojdia si mierea si am lasat 10′ pana la activarea drojdiei (cand incepe sa faca basicute)
- dupa, adaugam deasupra si restul ingredientelor si framantam pana cand obtinem un aluat moale, elastic si nelipicos pe care il lasam la dospit in loc caldut pana cand isi dubleaza volumul
- odata dublat volumul, am intins aluatul sub forma unui dreptunghi (50cm x 25cm)
- am uns aluatul cu untul topit si am presarat scortisoara si nuca deasupra
- am indoit aluatul in doua, dinspre stanga spre dreapta si, cu un cutit bine ascutit, am taiat fasii de 3 cm latime
- am rasucit fiecare fasie, apoi am inceput sa innod in jurul degetului fasia si cu capatul ramas am facut un nod
- am asezat nodurile in tava si am lasat inca 30′ la dospit, in loc caldut
- intre timp, am preincalzit cuptorul la 220 grade (cam cu 10-15′ inainte de a baga in cuptor)
- am copt nodurile aprox. 20′, in functie de cuptor
- am pregatit sosul prin amestecarea siropului de curmale cu apa
- dupa scoaterea din cuptor, am uns cu sosul pregatit si am adaugat nuci maruntite deasupra
Pofta buna!
No Comments