Cruffins sunt o combinatie intre croissant si briose (muffins), niste pufosenii pufoase, cu aroma de portocala, stafide.
Cruffins acestia sunt o varianta a cozonacilor, se pot pregati daca va doriti si altceva langa traditionalii cozonaci de Paste.
Ingrediente:
- 750 gr faina tip 650
- 17 gr drojdie uscata BIO
- 4 oua
- 200 ml lapte caldut
- 60 ml suc natural de portocala
- 4 linguri miere
- 1 lingurita coaja de portocala BIO
- 1 lingurita coaja de lamaie BIO
- 80 gr unt topit si racit pentru aluat
- 50 gr unt topit pentru uns foile
- 200 gr stafide
Cum am procedat:
- am amestecat faina impreuna cu drojdia si coaja de portocala/lamaie
- separat, am mixat ouale pana cand si-au triplat volumul, am adaugat peste ele mierea, sucul de portocala si am amestecat
- am turnat ouale peste faina, la fel si laptele si untul topit si am framantat aluatul pana cand nu se mai lipeste de maini/vasul robotului daca folositi robotul ca mine
- am lasat aluatul la dospit pana cand si-a dublat volumul, aproximativ 1h
- dupa dospire, am impartit aluatul in 8 bile egale pe care le-am acoperit cu o folie
- am lucrat fiecare bila, lasand celelalte bile acoperite cu folie in acest timp
- pe blatul infainat, am intins bila sub forma dreptunghiulara, cat mai subtire posibil, asemenea unei foi de hartie
- am uns foia cu unt, am adaugat stafidele deasupra si am rulat strans
- am procedat la fel cu fiecare bila, timp in care am tinut rulourile acoperite cu folie pentru a preveni uscarea lor
- dupa ce am terminat bilele de aluat, am luat primul rulou si, cu un cutit bine ascutit, am taiat ruloul in doua pana la capat, pastrand capatul opus netaiat

- am inceput sa rulez dintr-un capat, rasucind pana la capatul opus, ca in poza de mai jos

- am asezat cozonaceii in forme de briose mari, asezand o hartie de copt in interiorul formei pentru a creste inaltimea formelor
- am copt cozonaceii in cuptorul bine preincalzit la 200 grade timp de 7’, apoi, am scazut temperatura la 175 grade si am copt alte 35’
- la final, am uns cu sirop de curmale

Pofta buna!
No Comments