Vine Pastele, cozonacii sunt o emblema a acestei mari sarbatori. Exista atatea variante de cozonac, incat stau si ma intreb daca vom reusi vreodata sa gustam din toate.
Imi place mult acest colac secuiesc, dar rotirea lui in forma cunoscuta nu e una dintre veleitatile mele, asa ca, am gasit alternativa perfecta: colac secuiesc la tava. 😁
Ingrediente:
- 550 gr faina tip 650
- 2 galbenusuri
- 1 ou
- 120 gr unt nesarat/margarina Alsan moale
- 250 ml lapte integral/vegetal
- 6 curmale maruntite/pasate
- 30 gr drojdie proaspata
- coaja de la o lamaie BIO bine spalata
Topping
- 30 gr unt topit/racit
- 2 linguri miere BIO certificata (1 an+) sau sirop de curmale
- 3 linguri apa
- nuca macinata (dupa hidratare) / fulgi din nuca de cocos
Cum am procedat:
- pentru aluat, am amestecat laptele caldut cu drojdia si cu o lingurita de faina si am lasat 5’ sa se activeze drojdia
- am topit untul putin pentru a deveni moale (nu fierbinte) si apoi am pus ingredietele in vasul robotului si am amestecat si framantat pana am obtinut un aluat moale, dar modelabil
- am lasat aluatul la dospit apoximatic 1h30’, la cald, pana cand si-a dublat volumul
- dupa, am rulat aluatul in forma unui sul si l-am asezat in tava in forma serpuita
- am copt colacul in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 35-40’, pana cand trece testul scobitorii, in functie de cuptor
- pentru topping, am pregatit siropul din untul topit, apa si miere
- am uns colacul cu siropul imediat ce a fost scos din cuptor, cald fiind, si am adaugat deasupra nuca din belsug
- am lasat colacul sa se raceasca bine inainte de a-l felia
Pofta buna!
No Comments