Da, stiu. Pare sofisticat! Ei bine, este o reteta extrem de simpla, lipsita de pretentii, care dainuie de cand lumea! Depinde insa si de zona in care locuiti sau cea in care ati copilarit. Eu am copilarit in Crisana si am avut parte de “dansa”. Si tare o mai iubesc!:)
De cate ori gust din ea, calatoresc in timp. Ma intorc in copilaria mea, unde nu exista asa mare varietate de ingredientele ca in zilele noastre, nu dadeai o caruta de bani pe diverse chestii “bio” si nici nu “studiai” etichetele alimentelor, mai ceva ca anatomia corpului uman. Iar mancareaaa? Ee, mancarea avea un gust aparte! Nu stiu daca din cauza faptului ca am consumat ce ingrijeam sau pentru ca, stia ea – mama, ce sa puna in mancare, sa fie atat de gustoasa. O fi oare acelasi drag, despre care se vor intreba si copiii mei peste ani?:)
Lasand la o parte nostalgiile, va scriu ca este vorba despre o supa care se face din “zeama” in care a fiert fasolea/lintea si in care se adauga galuste. Galustele se fac din ou si faina, aluatul obtinut avand o consistenta moale, curgatoare. Si care se “rupe” (desprinde) cu lingura,direct in supa😋
Ingrediente:
- o ceapa mare
- 1/2 ardei rosu
- 1 catel usturoi
- 2 morcovi
- 200 gr linte galbena/mazare uscata galbena
- 3 l apa
- 1 foaie dafin
- 1 praf de turmeric
- 3 boabe piper
- 3-4 fire patrunjel
- un praf de sare (2+)
Cum am procedat:
- am inabusit ceapa cu ardeiul si usturoiul (1-2 lg ulei presat la rece + 4-5 lg apa). In paralel, am pe aragaz o cratita cu apa fierbinte, din care sa pot sa adaug peste legume, la nevoie. Odata inmuiate legumele, am adaugat morcovii feliati, lintea (hidratata peste noapte sau minim 2 ore), foaia de dafin, boabele de piper (acestea vor fi scoase la final) si 2 fire patrunjel. Patrunjelul verde adaugat in mancare ii va da un gust aparte, de proaspat. Acesta va fi scos la final si inlocuit cu o mana de patrunjel proaspat. Pasul urmator il reprezinta adaugarea apei fierbinte peste legume + leguminoasa si fierberea acestora pana la gatirea completa
- odata incheiata prepararea termica, am strecurat legumele si lintea, iar zeama in care au fiert am transferat-o intr-o alta cratita, in care am aruncat doi pumni de gnocchetti. Puteti sa pregatiti foarte rapid niste galuste. Eu am mers pe varianta “fara ou”, folosind pastele Rustichella D’ Abruzzo, din grau dur. In Timisoara, le gasiti la Sapori Mediterranei. Daca doriti variante gustoase cu ou, mergeti pe mana Ancutei (Facute in casa cu drag by Ancuta). Razalaii sunt perfecti pentru aceasta supa🙈. Hai ca ii mai dau putin de lucru, Ancutei!😀 Nu prea am vazut razalai in lucru, in ultima perioada. Asa, cu niste patrunjel prin ei😋. Buuun! Ca tot veni vorba despre patrunjel, nu uitati sa-l adaugati la final, in supa!
- lintea impreuna cu legumele le puteti folosi pentru a face un piure, un pateu sau o supa crema de linte – situatie in care mai pastrati putin din zeama in care au fiert.
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
No Comments