Va plac mucenicii? Adica, optarii aia cu multa nuca! Eu ii iubesc si imi amintesc de mamaia si de copilarie…❤️Miros si gust de copilarie, lipsa de griji si bucurie!
Desi nu e inca momentul, care, de fapt, nu e departe, m-am gandit sa ii pregatesc, caci imi era dor de ei.
Ingrediente:
- 550 gr faina grau spelt tip 630 (+1-2 linguri, in functie de aluat)
- 200 gr lapte caldut
- 9 gr drojdie uscata BIO
- 2 oua
- 3 lingurite piure curmale
- 60 gr unt moale
- 1 lingurita coaja de lamaie BIO
- 1 lingurita coaja de portocala BIO
- 1/2 lingurita pudra de vanilie
- 4 lg piure de dovleac
- 4-5 linguri lapte pentru uns
Topping:
- 5 linguri piure de curmale
- 3 linguri apa
- 100 gr nuci hidratate/coapte/tocate
Cum am procedat:
- in vasul robotului, am pus toate ingredientele si am amestecat pana cand aluatul s-a desprins de pe peretii vasului; puteti framanta si manual, trebuie framantat ca la cozonac, pana cand obtineti un aluat frumos, elastic, moale
- am pus aluatul intr-un vas si am lasat la dospit 90’ in loc caldut, pana cand si-a dublat volumul
- pe blatul infainat, am impartit aluatul in 16 bile egale
- am rulat fiecare bila sub forma unui sul de grosimea unui deget pe care l-am modelat sub forma cifrei 8
- am asezat mucenicii in tava de copt si i-am mai lasat la dospit inca 30-40’
- dupa, i-am uns cu putin lapte si i-am copt 20-25’ in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana cand se rumenesc frumos
- la expirarea timpului, i-am scos din cuptor, lasat 5’ sa se racoreasca, apoi i-am uns cu amestecul din apa si sirop de curmale si am presatat nuca din belsug
- i-am acoperit cu un servet curat
Pofta buna!
No Comments