Frig afara, nevoia de ceva cald, cremos, plin de arome si culoare, pe numele lui de scena “straganoff“, in varianta fara carne, cu ciuperci pentru o familie de infometati.
Am mancat de cateva ori acest fel de mancare, dar cu carne de vita, delicios! Adevarul e ca ar fi unul dintre felurile de mancare pe care l-as face mai des, in varianta cu carne de vita, daca vita s-ar gati mai repede…😁
Dar, va spun eu, varianta cu ciuperci e la fel de delicioasa, are aceeasi aroma si aceeasi cremozitate siiiii, merge perfect la cina!
Ingrediente:
- 1 ceapa mare
- 1 dovlecel mare
- 350 gr ciuperci (am folosit brune, champinion si pleutorus)
- 250 gr rosii fara coaja
- 1 lingurita piure de curmale
- 1 lingurita rozmarin uscat
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingura legume deshidratate
- 30 gr masline Kalamata
- 150 gr smantana de cocos (sau smantana grasa)
- 20 gr faina tip 650
- patrunjel proaspat pentru servit
Cum am procedat:
- am tocat ceapa marunt si am inabusit-o in 100 ml apa si uleiul de masline
- dupa cateva minute, am adaugat dovlecelul taiat cubulete, rosiile tocate, rozmarinul, piureul de curmale si legumele deshidratate, amestecand din cand in cand
- am lasat pe foc aproximativ 10-15’, dupa care, am adaugat ciupercile spalate si tocate grosier; am acoperit cu un capac si am avut grija sa imi mai bag nasul si lingura ocazional
- am lasat ciupercile sa se gateasca cca 20’, la foc mediu, pana cand apa din ele a scazut, iar ciupercile au devenit moi
- separat, am amestecat smantana cu faina si am turnat amestecul deasupra ciupercilor, continuand sa gatesc la foc mic
- odata cu smantana, am adaugat si maslinele feliate
- am mai gatit totul nu mai mult de 7-8’, amestecand ocazional
- am servit cu painica de cereale si patrunjel proaspat
Pofta buna!
2 Comments
Buna ziua. Daca vreau sa fac acest preparat cu carne de vita in loc de ciuperci, cum trebuie sa gatesc vita? Inlocuiesc ciupercile cu vita si maresc timpul de gatire, sau fierb separat carnea de vita si o adaug apoi in preparat? Multumesc!
Buna, eu o dau intr-un clocot ca sa nu mai aiba sange, apoi o tai bucatele si o gatesc impreuna cu restul ingredientelor pana cand e suficient de gatita. Timpul de gatire depinde de carnea aleasa, la vita, prefer vita maturata, e mai usor de gatit si mai frageda.