Nu prea imi plac prajiturile cu mere, dar sunt posesoarea unui copil si a unui sot, ambii devoratori de livezi de mere. In cautarea unui preparat care sa contina mere si care sa le gadile papilele gustative, am dat peste ea…peste prajitura aceasta, numita de inventatoarea ei ‘’gateau invisible’’ (prajitura invizibila).
De ce invizibila? Pe de o parte, gustul o face sa devina invizibila, fiind mai mult decat delicioasa…Nu e deloc greu de facut, cu ingrediente care se gasesc in bucatariile celor mai multe dintre mamici. Pe de alta parte, numele de invizibila vine de la faptul ca e o prajitura in mare parte din fructe, cu foarte putin aluat. Practic, aluatul are doar rolul de a lega feliile de fructe intre ele. O puteti pregati cu ce fructe va plac, initial, a fost o combinatie de mere si père, dar puteti folosi doar mere, doar père sau ce alte fructe va plac si care nu au foarte mult lichid si se pot felia. M-ar tenta si varianta cu kaki. Si cum mamicile baby-food sunt pline de inspiratie, va propunem cateva variante pe care va invit sa le incercati.
Varianta clasica
Ingrediente:
- 6 mere mari (aprox 800 gr)
- 2 oua
- 70 gr faina tip 650
- 1 lingurita pudra de vanilie
- 1 lingurita coaja de lamaie bio
- 100 ml lapte de cocos
- 20 gr unt topit si racit
- 2 linguri miere certificata (1an+)
Topping:
- 30 gr unt moale
- fulgi de migdale
Cum am procedat:
- amestecam cu un tel ouale cu untul, mierea, vanilia, coaja de lamaie, laptele si faina. Compozitia de aluat o lasam deoparte
- acum, e randul merelor : spalam si decojim merele, dupa care le feliem foarte subtire, eliminand samburii. Nu lasam merele sa oxideze, de fiecare data cand feliem, feliile le asezam direct in aluat. Aluatul trebuie sa fie putin, doar pentru a lega merele
- turnam aluatul intr-o forma de copt, forma trebuie sa nu fie inalta, deci nu gen tava de chec pentru ca riscam sa nu se coaca prajitura. Deasupra, distribuim untul bucatele si fulgii de migdale
- coacem prajitura la 200 grade,cuptor preincalzit, timp de 35-40’, in functie de cuptor verifica dupa primele 30’.
- se feliaza doar dupa racirea completa

Varianta cu nuci, fructe uscate si fara gluten
Ingrediente:
- 4 mere
- 2 pere
- 3 oua
- 1 lingura faina de cocos
- 70 gr faina de migdale
- 125 ml lapte cocos (orice alt lapte)
- 20 gr ulei de cocos presat la rece
- o mana fructe uscate (stafide, merisoare)
- 1 mana nuci hidratate/maruntite
- 1/2 lingurita vanilie pudra
- 1/2 lingurita scortisoara
- 2 lingurite piure curmale
Topping
- 30 gr unt (optional)
- fulgi de migdale
- faina cocos pentru pudrat
Cum am procedat:
- am amestecat toate ingredientele, lasand fructele pentru final
- pastram aluatul deoparte si pregatim fructele: dupa spalare, le curatam de coaja si seminte, apoi le feliem. Asezam feliile direct in aluat, ca sa nu oxideze
- dupa, turnam aluatul intr-o forma mai larga, radem untul deasupra si adaugam fulgii de migdale
- coacem aproximativ 45-50’ la 180 grade
- dupa racire, am pudrat cu faina de cocos

Ana,mamica lui Simon de la ‘’I’m cooking for Simon –just babyfriendly’’, va propune si ea alte doua variante baby-friendly, absolut deliciose.
Varianta ciocolatoasa, cu mere si gutui
Ingrediente:
- 5 mere (eu am folosit Golden care au fost foarte dulci)
- 1 gutuie
- 200g făină 650
- 1 linguriță praf de copt bio
- 1 lingură scorțișoară
- 1 linguriță pudră de vanilie
- 2 linguri miere certificata (1+)
- 2 linguri carob
- 4 oua
- 100 ml lapte de caju
- 80 ml ulei de cocos
Topping
- 50 g fistic mărunțit
Cum am procedat:
- intr-un bol, punem toate ingredientele uscate pentru aluat, iar în alt bol pe cele lichide
- gutuia o taiem cubulețe și îi dăm un clocot rapid (am făcut asta pentru că era foarte tare), iar merele le curațăm de coaja si cotor,apoi le tăiem în feliuțe subțiri
- intr-o tava, nu prea înaltă, am așezat jumătate din compoziție, apoi un strat de mere si cubulețe de gutuie, ulterior am adaugat restul de compozitie si restul de mere și gutuie
- deasupra, am adaugat fisticul. Am introdus tava in cuptorul preîncalzit la 170°, pentru aproximativ 45 de minute

Varianta cu père si cardamom, fara lactate
Ingrediente
- 7 pere
- 2 oua
- 1 lingură miere certificată (1+)
- 70 g făină de migdale
- 1 lingurita cardamom
- 1 picatura ulei esențial de portocale
- 100 ml lapte de cocos
Topping:
- 20 gr unt de cocos
- fulgi de migdale
Cum am procedat:
- amestecam toate ingredientele, în afară de fulgii de migdale și pere
- curatam perele, după care le feliem foarte subtire, iar feliile le asezam direct in aluat. Aluatul trebuie sa fie putin, doar pentru a lega perele
- turnam aluatul intr-o forma, deasupra presaram fulgii de migdale
- coacem prajitura la 200 grade, cuptor preincalzit, timp de 35-40 de minute
- se portioneaza după răcire completa

Orice varianta ati incerca, si copilasii si adultii vor fi incantati! Pofta buna!
4 Comments
Este bestiala „invizibila”!!!!!
Mai fac una azi.
Multumesc pentru reteta.
Cu mare drag si ma bucur ca va place! Sa aveti o zi frumoasa!
Poate, pe viitor, sa ne aratati si poze intermediare si o felie, la final. Pe mine m-ar ajuta mult, mi-as da seama mai bine de consistente, de grosime. Multumesc si spor!
Buna, voi incerca, bineinteles! Te asteptam cu drag in grupul nostru de pe Facebook, cu acelasi nume, acolo unde multe mamici au incercat prajitura, cu multe fotografii care sa te ajute.
Zi frumoasa!