Despre banana bread ce pot sa scriu? Este un chec cu banane foarte bun, in care nu se simte deloc lipsa zaharului si care este extrem de apreciat de catre pitici. Totul este sa nimeresti reteta potrivita. Aia care sa-ti puna pe masa un chec pufos, aerat, usor umed, nicidecum unul tare, enervant de umed si extrem de indesat (care pare de-a dreptul necopt).
Marturisesc ca, am avut cateva esecuri in ceea ce priveste reteta de banana bread. Vazand ca ale mele nu ies, am incercat retete consacrate, adaptandu-le pentru pitici. Succes zero! Obtineam “ceva”, bun la gust, insa deloooc pe placul meu si departe de a-mi atinge asteptarile! Cu toate ca banana bread nu are nevoie de zahar adaugat, multe retete consacrate contin zahar! Zahar care contribuie si el la textura checului. Scoaterea lui din ecuatie a modificat radical rezultatul final.
Totul pana intr-o zi cand, observand in frigider un iaurt vegetal pe cale sa expire, am hotarat sa-l sacrific in “ceva” ce oricum nu va iesi! Am fost totusi inspirata sa cantaresc ingredientele. Ei bine, a fost primul chec cu banane OK! L-am refacut de cateva ori, umbland putin la cantitati si in sfarsiiiit!! The best banana bread! Potrivita gusturilor mele!
Cum iaurturile Happy Coco nu se gasesc pe toate gardurile, am hotarat sa incerc si o varianta de banana bread derivata din reteta originala, in care sa inlocuiesc iaurtul cu laptele, astfel incat sa se bucure cat mai multe mamici de o reteta buna, cu ingrediente usor de gasit si care sa se faca mega usor si rapid. Da, usor si rapid! Nu aveti nevoie de mixer! (sorry Adriana😂)
Dragile mele! Ca idee, o banana bread nu trebuie sa arate asa!!!⤵️
📌Pentru a evita posibilele esecuri, va rog frumos sa respectati in totalitate reteta!😊 Inclusiv modificarea tipului de faina aduce dupa sine modificari ale cantitatilor celorlalte ingrediente iar in lipsa unor adaptari corecte, acestea isi vor pune amprenta pe textura finala a preparatului.
Ingrediente:
- 200 gr faina integrala spelta*
- 2 oua mari
- 60 ml ulei presat la rece (floarea soarelui/masline/rapita – cele incercate de mine in reteta)**
- 80 ml lapte animal sau vegetal (sau 100 g iaurt vegetal de cocos Happy Coco). Fiind cu #aplv, eu folosesc de regula o varianta de lapte vegetal
- 220 g banane (3 banane mici) – cantarite dupa decojire, bucati
- 1 varf de cutit vanile pulbere Sonnentor
- 1/2 lingurita praf de copt bio
- 1 varf de cutit bicarbonat de sodiu stins cu lamaie***
*Varianta de faina spelta integrala folosita de mine⤵️. Am cumparat-o din Carrefour, raionul Bio
**Mergeti pe varianta unui ulei presat la rece, altul decat uleiul de cocos presat la rece. In primul rand acesta ar trebui folosit in stare lichida, intr-o alta cantitate decat uleiurile mai sus mentionate. In al doilea rand, ar impune amestecarea cu ingrediente la temperatura camerei (lapte, oua), folosirea acestor ingrediente direct de la rece ar duce la solidificarea partiala a compozitiei si respectiv la esecul retetei:)
**Insist si pe adaugarea bicarbonatului de sodiu. Fiind vorba despre un preparat mai “pretentios” ca textura, este foarte important sa adaugam niste bicarbonat de sodiu in plus, in compozitie, pe langa cel din praful de copt, pentru a-i ridica puterea de crestere si a obtine un chec pufos. Bicarbonatul de sodiu adaugat separat se va activa imediat ce intra in contact cu acidul (suc lamaie, iaurt), de aceea este important ca preparatul sa fie invitat cat mai repede in cuptor, dupa adaugarea bicarbonatului. Praful de copt bio (care contine si el bicarbonat de sodiu) se va activa in special “la cald” – adica in cuptor.
Cum am procedat:
- am amestecat faina cu praful de copt bio si vanilia
- intr-un castron am pus ouale, laptele si uleiul. Le-am amestecat cu un tel sau cu o furculita (NU e nevoie de mixer, acesta va dubla amestecul ou:ulei) , apoi am adaugat bananele pasate cu furculita (nu le-am pasat foarte bine). Tot acum am adaugat si bicarbonatul de sodiu stins cu lamaie. Daca folositi iaurt, puneti bicarbonatul de sodiu direct in acesta.
- am amestecat usor solidele cu lichidele.
- compozitia obtinuta am turnat-o intr-o tava si am introdus-o in cuptorul preincalzit la 180*/45’.
- va rog, aveti rabdare sa se raceasca!😊
- se poate servi ca atare sau alaturi de un unt de oleaginoase, de calitate😍
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
15 Comments
Simona checurile mele arata cam ca exemplul cu asa nu trebuie sa arate.De ce oare? Ma refer la cele simple fara banane ….fara indulcitori .Poate ai vreun pont .Multumesc
Hey Diana!
Nu sunt bine proportionate ingredinele, respectiv cantitatile. Ori prea multa banana, ori prea multa faina. Am patit-o si eu🙈
Felicitari, Simona, o reteta grozava, cu rezultate foarte bune! Eu nu am pus albus, am marit cantitatea de lichid – lapte si ulei – nu stiu cu cat, le turna juniorul 🙂 multumesc!
Wiiii!! Ma bucur foarte tare!!❤️
Buna, Simona! Cele 2 oua si laptele se folosesc la temperatura camerei? Multumesc!
Nu neaparat. Daca era musai (ca in alte retete), specificam.
Sa iasa BB!🤗
E mai sigur sa fie la temperatura camerei
Bună,
Se poate da și la un bebe de 8++?
Mulțumesc!
Daca are toate ingredientele introduse si gestioneaza bine textura, da.
Aleluia! A treia oara a fost cu noroc. Era de la faina, cred ca a ajutat totusi ca am pus si toate ingredientele la temperatura camerei. Minunata! P.S.: nu am asteptat sa se raceasca, muream de curiozitate si de pofta. Multumesc!
Yuppppiii!! Ma bucur ca nu ai renuntat!❤️
La mine a fost esec, interiorul era total cauciucat. Singura diferenta a fost ca am folosit faina 650, in loc de spelta. Sa fi fost de la asta?
Nicoleta, cu 650 am facut si eu primele doua dati si a iesit cum zici tu. Cand am inlocuit cu spelta a iesit pufoasa, la mine asta a fost problema.
Nicoleta, da – in conditiile in care ai respectat in totalitate reteta. Asta e si motivul pt care am specificat exact tipul de faina folosit
Ok, ii mai dau o sansa cand fac rost de faina mentionata. Multumesc!