Dulcegării

Prăjitură cu branză și gem

februarie 13, 2021

Saptamana asta nu am avut nimic dulce, nici nu am avut timp, nici preferinte speciale sau cereri. Ne-am indulcit cu fructe, uneori cu o lingurita de gem la mic dejun, cafeluta (de mami si de copii) si cam atat. Vineri, ochii sotului au venit intrebatori: oare te induri sa ne faci ceva dulce? Ai sotului, copilul n-are nicio treaba…

Nu am zis nu, am avut mult de munca saptamana asta, baza mea toata a fost la el, si cu casa, si cu copil. Mi-a fost drag de ochii aia de caprioara cerand ceva dulce. Bine, si pe mine ma mancau mainile sa fac ceva dulce. Sa fac, nu sa mananc. 😃😃😃 In plus, am niste gemuri geniale de la prietena si colega mea Roxana, aka Roxi sau Rox, trebuia sa fac ceva pe masura gemului. E a treia oara cand o fac, vad ca inca le place (cel mai mult ii place sotului 😂) mult de tot.

Ingrediente:

  • 300 gr faina
  • 50 gr pudra roscove
  • 2 lg sirop curmale
  • 5-6 nuci tocate grosier (maruntite bine pentru mititei)
  • 150 gr unt ras 
  • 1 lgita praf de copt BIO

Umplutura

  • 1 ou
  • 450 gr branza de vaci (cea uscata, nu gen ricotta)
  • 2 lg gris
  • 2 oua
  • 1 lgtia pudra de vanilie
  • 4-6 lg sanatoase de gem fara zahar

Cum am procedat:

  • am amestecat faina, roscova, nucile, siropul de curmale si untul pana am obtinut un aluat nisipos
  • am adaugat oul batut si praful de copt si le-am amestecat fara sa insist prea mult, am lasat aluatul neomogen
  • am asezat jumatate din aluat pe fundul unei tave (20×20 cm, eu am avut o tava antiaderenta care nu necesita foaie de copt sau a fi unsa, dar tineti cont de tava pe care o aveti) si am nivelat cu mainie
  • am trecut la pregatirea umplutirii: am amestecat branza cu ouale si vanilia si am turnat deasupra
  • deasupra branzicii am adaugat grisul in ploaie, iar apoi gemul, acoperind bine branzica
  • peste, urmeaza al doilea strat de aluat – eu l-am ras pe razatoarea cu dinti mari, in timp ce copilul, dornic sa ma ajute, a rupt bucatele mici-mici de aluat (munca de Sisif, dar a stat locului cateva minute 😃)
  • am introdus prajitura in cuptorul preincalzit la 180 grade si am copt-o timp de 35’
  • am feliat doar dupa racire

Pofta buna!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Diana mai 24, 2021 at 8:11 am

    Hey buna, oare merge inlocuit oul cu banana? Atat la aluat cat si la umplutura? Nu avem inca introdus oul si avem nevoie de o reteta cu gem (noi folosim capsune) pentru reintroducerea capsunelor – mai intai la cuptor, apoi pe aragaz si la final proaspete…
    Multumesc!

    • Reply Sorina mai 25, 2021 at 8:41 am

      Buna, cred ca ar merge, poate va iesi ceva mai umeda. Sanatate si succes cu reintroducerea!

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.