Bazele nutriției echilibrate

Sesiune de întrebări – 1

februarie 15, 2019

Prima sesiune de întrebări de acest tip, cu răspuns prin articol. Aceste sesiuni vor fi organizate lunar, iar întrebările se vor adresa la o postare specifică de pe grupul de facebook asociat blog-ului. Îl puteți accesa aici. 

  1. L., copil 2 ani: Exista o limita pentru produse fainoase?

Două mese cu produse făinoase și derivatele lor/zi sunt suficiente.

  1. L., copil 2 ani: Care ar fi cantitatea de unt/grasime maxim acceptata pentru un copil?

20% din totalul caloric poate să provină din grăsimi. Ideal este ca aceste grăsimi (lipide) să provină din surse vegetale de calitate (ulei vegetal presat la rece, nuci, semințe, unturi vegetale raw) și doar ocazional din unt. Într-un meniu de 1000 de calorii, 200 de calorii ar trebui să provină din grăsimi, deci în jur de 20 de grame grăsime pură/zi (dar țineți cont de faptul că toate produsele de origine animală conțin grăsimi).

  1. C., copil 14 luni: Fetita mea bea lp in jur de ora 5 , apoi se trezeste pe la ora 8, pe la 9-10 incerc sa ii dau micul dejun dar il refuza sau ia maxim 2-3 guri, indiferent de ce primeste, asta se intampla de la inceputul diversificarii, dar spre seara ar manca non stop, mai ales dupa cina, chiar daca cina e consistenta ( 3-4 grupe alimentare) ea tot mai cere 1 fruct, briosa, biscuite( de casa) pana la culcare.
    E ok? Ce trebuie sa fac?

Pauza dintre masa de lapte și cea de solide este suficient de mare, nu ar trebui să fie aceasta problema. Încercați să reduceți cantitatea de lapte de la ora 5.

  1. B., copil 10 luni: Bebe de 10 luni nu accepta deloc iaurt/branzica. Ce este de facut?

La vârsta aceasta necesarul de calciu este asigurat din laptele matern/formula de lapte, deci nu este o tragedie dacă momentan refuză alte lactate. Introduceți nucile și semințele de susan negru în alimentație pentru a avea alte surse importante de calciu în alimentația copilului.

  1. G., copil 3 ani și 3 luni: Cum se face trecerea de la lapte praf la laptele de vacă?

Brusc. În cazul acestora nu se face trecere treptată, iar diluțiile sunt incorecte. Se înlocuiește câte o masă de lapte/zi.

  1. P., copil 7 luni: Autodiversificat, mănâncă destul de puțin, primele 3 săptămâni doar s-a jucat, de o săptămână a început să mănânce mai bine.Înțeleg că este necesar un meniu cât mai difersificat, dar asta înseamnă ca fiecare masă să conțină minim 3 grupe alimentare, sau pe parcursul zilei să acopăr toate grupele conform vârstei?

În general în autodiversificare copiii încep să mănânce mai târziu și mai puțin. Nu este o problemă cât timp ia în continuare în greutate. Ați trecut de la 6 luni cu lapte matern la un alt stil de alimentare. Eu vă recomand să îi mai dați timp de adaptare, nu să treceți pe preparate foarte complexe. Totuși, ca și exemplu, dacă la prânz îi oferiți legume+carne+ulei vegetal, aveți deja 3 grupe de alimente.

  1. P., copil 7 luni: Este obligatorie introducerea de brânză/iaurt/lactate vegetale în cazul unui copil cu aplv?

La vârsta aceasta nu este obligatoriu, baza alimentației fiind în continuare laptele matern/formula. Totuși, pe măsură ce înaintează în vârstă și cantitatea de lapte consumată scade, va fi nevoie de introducerea altor surse de calciu, aici excelând nucile și derivatele lor (lapte vegetal, brânză vegetală, iaurt vegetal etc)

  1. A., copil 2 ani: implinim 2 anisori in cateva zile. Se modifica ceva in meniul lui bebe?

Modificări mari nu apar. Veți limita consumul de grăsimi saturate.

  1. A., copil 2 ani: Cantitate de carne ramane tot pana in 50 gr pe zi?meniu zilnic se modifica cumva?ca bebe a inceput sa devina cam mofturos

Da, rămâneți la 50 de grame carne/zi cu mici variații. Țineți cont de restul proteinelor consumate în ziua respectivă.

  1. D., copil 11 luni:  După vârsta de 1 an ar fi indicat să ii introduc lapte animal?In ideea in care sa ajute la autoințarcare și pentru faptul ca dupa 1 an si jumătate, poate chiar 1an 8l va trebui sa il ducem la cresa. Nu a avut biberon pana acum.

Nu este necesar să introduceți laptele animal, dar nu este interzisă introducerea. Asta ține mai mult de timp și principii.

  1. A.M., copil 1 an și 3 luni:  V. a fost suspect de alergie la proteina din laptele de vaca, inca are o dermatita care apare si dispare, nu ceva sever. Am facut un singur test de alergii, cel la albus si s-a dovedit ca exista alergie. Revenind. Aplv implica sa nu ii ofer nici carne de vita?

În alergie severă la proteina laptelui de vacă, este contraindicat și consumul de carne de vită. Totuși, în alergiile ușoare, carnea este bine tolerată.

  1. A.M., copil 1 an și 3 luni: V. a fost suspect de alergie la proteina din laptele de vaca, inca are o dermatita care apare si dispare, nu ceva sever. Cand incerc sa introduc lactate de vaca?

Există un protocol de reintroducere a lactatelor. Dacă alergia nu este una severă, la 6 săptămâni de regim sever se poate urma protocolul și reintroduce lactatele. Dacă alergia e medie spre severă, se vor introduce din nou după vârsta de 2 ani.

  1. F., copil 1 an și 3 luni: Este in regula ca un copil sa manance la micul dejun ou si apoi la pranz carne sau sunt prea multe proteine intr-o zi?

Este în regulă dacă nu sunt cantități mari. De exemplu, necesarul proteic este de 11-13 grame/zi. Un ou conține în jur de 4 grame proteine, iar 40 de grame de pulpă de pui conțin în jur de 7 grame proteine.

  1. F., copil 1 an și 3 luni: Daca la micul dejun s-a consumat ou, la cina se pot consuma alte preparate cu ou (ex briose, clatite etc)?

Dacă nu sunt cantități mari, da. De exemplu este același lucru dacă e 1 ou întreg la mic dejun, sau e ½ la mic dejun+ ½ la cină.

  1. S.L., copil 2 ani: Cacao raw cand se poate introduce?

Eu recomand după vârsta de 5 ani.

  1. C., copil 1 an și 8 luni: Bebeloi de 1a8l se pare ca are nevoie de supliment de fier (descoperit din analize in urma unei internari pt o arsura cu apa) el mananca foarte bine de toate ( are 15kg), este innebunit dupa carne (pe care o avem din surse sigure), mananca si oua…nu m-as fi gandit niciodata ca are anemie…pe ce sa insist in alimentatie? Oare e riscant daca nu ii dau si supliment de fier pe langa o alimentatie corecta?

Depinde de gravitatea anemiei – acest aspect se stabilește după o evaluare. Vă recomand un consult la un specialist în nutriție pediatrică.

  1. F., copil 1 an și 3 luni: Painea pregatita in casa pentru copil poate sa contina si faina neagra/integrala in cantitate mai mica? Eu pregatesc paine la masina de paine si pt adulti folosesc la o paine mare 250 gr faina 650 si 240 gr faina integrala/neagra? Pot folosi asa si pt baietel sau eventual sa modific putin proportiile sau faina neagra este interzisa complet?

Făina integrală se poate folosi în cantități mici, în combinații cu alte tipuri de făină.

  1. A., copil 1 an și 3 luni: Este ok ca după 1 an, bebe fiind alăptat, sa mai bea ocazional lapte de vaca(câte 2- 3 gurite de 2-3 ori pe zi, ajungând la max 200 ml/zi) și nu lapte praf?

Da, este în regulă.

  1. C., copil 8 luni: diversificat + formula. Am schimbat noua formula Aptamil 2 cu Topfer 2 si nu se mai constipa. Ati mai avut situatii/ plangeri de constipatie de la noua formula Aptamil 2?

Da, au mai fost astfel de reclamații.

  1. V., copil 2 ani: Face greva foamei, nu vrea să mănânce mai nimic. Azi dimineață a și vomitat laptele pe care l-a băut.(la 5 dimi). Doua ore mai târziu a avut un scaun moale, a adormit la loc. La 9 și ceva m-am rugat de ea să mănânce niște griș cu lapte, niște ou si avocado.
    La 11 a mâncat o banană. La prânz mănâncă extrem de puțin, refuză cam orice tip de iaurt sau brânză de vaci. Ar fi cazul să încep să îi dau din nou vitamine ? Trecem din nou pe meniu hiperproteic ?  Seara abia mănâncă ceva. Bea pe zi 3 biberoane de 200ml de Topfer Bio, apă bea cam 700ml la cerere. După physalis este moartă, ar mânca 3 cutii deodată.

Da, treceți pe meniu hiperproteic – hipercaloric. Suplimentele de vitamine și minerale nu le recomand fără un deficit demonstrat.

  1. D., copil peste 1 an: Apa minerale in preparate e ok sau nu,pt copii 1a+?

Nu. Apa carbogazoasă produce stres oxidativ. P.S.: apă minerală este și cea plată, nu doar cea carbogazoasă.

  1. T., copil 2 ani și 2 luni: ce paine din comert recomandati? I-am dat Grau Intreg pana acum.

Pâine din făină integrală, fără aditivi alimentari. O pâine curată conține numai făină, apă, drojdie și/sau semințe.

  1. P., copil 8 luni: Diversificare clasica (supa legume, fiecare nou aliment la 3 zile, blender pt 3 sapt apoi pisat furculita, introdus iaurt branzica mar para cereale fara gluten). Nu ia mai mult de 3 varfuri de lingurite. Apoi plange si vrea san. De cateva zile vrea finger food. A ales doar mar crud si morcov la abur. Mananca f putin gen musca de 2 ori si se opreste. Stiu ca nu tb fortata. Va rog sa mi dati ceva variante si sfaturi pt a continua diversificarea

Pentru început nu mai oferiți bucăți de măr crud – acestea nu se oferă ca atare până la vârsta de 5 ani deoarece prezintă risc crescut de înec și aspirație. Oferiți în continuare bucăți de legume, chifteluțe etc și mâncați împreună la masa. Aici găsiți un articol despre refuzul alimentar.

  1. I., copil 1 an și 3 săptămâni: Aș dori să știu ce condimente pot folosi

Ierburi aromatice, boia dulce, curcuma, scorțișoară, vanilie

  1. P., copil 1 an și 2 luni: de cate ori pe saptamana se recomanda consumul de carne, cereale, oua, seminte, iaurt?

Zilnic proteine prin rotație. Zilnic (de 1-2 ori pe zi) cereale sau derivatele lor. Zilnic nuci și semințe. Zilnic 1-2 porții de produse lactate.

  1. D., copil 3 ani și 3 luni: Macul cand ,cum și ce cantitate,putem oferii copiilor?

Se poate folosi, câte 1 linguriță la câteva zile. Se oferă semințele crude sau se poate integra în preparate.

  1. H., copil 11 luni: alăptat, mănâncă foarte prost de când am început diversificarea, iar la erupție aproape deloc.Întrebarea mea este dacă considerați ca este necesar sa îl intarc pentru a-l determina sa manance mai bine.Țin sa precizez ca am încercat multe variante : blw mancat împreună, pauza mare între alăptat și masă, mâncare atractiva, mâncare comuna cu a noastră.

Eu susțin alăptarea, deci nu vă recomand să o întrerupeți, aceasta fiind extrem de benefică pentru copil. Găsiți aici un articol despre refuzul alimentar.

  1. T., copil 1 an și 3 săptămâni: Cum o conving sa mănânce peste?Isi face greață și varsa si ce a mâncat toată ziua.

Nu trebuie să o convingeți. Îl oferiți frecvent, dar fară să o păcăliți. Puteți folosi un pește alb (care nu are un gust atât de puternic) și să îl integrați în diverse preparate (ex chifteluțe).

  1. T., copil 1 an și 3 săptămâni: Cat de des ii pot oferi preparate „dulci” gen pancakes,waffe,briose etc.?Folosesc banane,curmale,stafide,merisoare iar de curând am luat sirop de artar.

Fără sirop de arțar. Îi puteți oferi aproape zilnic, la mic dejun cu condiția să nu folosiți îndulcitori procesați (sirop de arțar, agave etc).

  1. T., copil 1 an și 3 săptămâni: E mare fan omletă dar nu e fan carne,doar dacă o ascund o mănâncă și în supe si ciorbe.Cat de des ii pot oferi?Le pot combina sau este prea multa proteina?

E prea multă proteină în combinație. Orientativ 4 ouă pe săptămână.

  1. V. copil 1 an și 1 lună: Ce cantitate de miere este potrivita pt un copil de 13 luni?

Puțin spre deloc. Este tot un zahar, chiar dacă unul natural. Vă recomand să o folosiți doar la ocazii speciale și sărbători.

  1. V., copil 1 an și 1 lună: ii pot da noaptea ceai cu miere in loc de lapte, pt ca deja bea destul lapte dimineața și seara.

NU

  1. V., copil 2 ani: Somonul este singurul pe care îl mănâncă cu poftă. As putea sa îi dau 3 zile pe săptămână peste iar restul 4 carne cu cereale ?

Eu nu vă recomand somon mai des de 1-2 ori/săptămână. Încercați și alți pești grași autohtoni, care sunt mai curați.

  1. V., copil 1 an și 1 lună: Ce fel de pește este mai bun?

Un pește autohton de captură (caras, crap, păstrăv etc). În lipsa unei surse sigure pește sălbatic congelat din comerț.

  1. S., copil 1 an și 1 săptămână: As dori sa știu ce cantitate maxima de proteina se poate da pe zi?

11-13 grame

  1. S., copil 1 an și 1 săptămână: De câte ori /sapt ii pot da usturoi ( preparat la abur) cu toate ca, el ar manca zilnic usturoi și ceapa

Nu există contraindicație. Poate consuma oricând își dorește.

  1. S., copil 1 an și 1 săptămână: Ce cantitate de seminte/oleaginoase se pot da/zi?

1 linguriță/zi într-un meniu divers.

  1. H., copil 1 an și 8 luni: ce fel de somon sa cumpărăm? Din câte am “cercetat” nu se găsește somon sălbatic din Atlantic, deci singura varianta sălbatică ar fi cu FAO superior 60. Intre un somon sălbatic cu FAO 67 și un somon de crescătorie cu Certificarea ASC, ce alegem? Sau renunțam la somon?

Somon de crescătorie ASC dintre cele două, dar eu aș merge pe un pește gras autohton (exemplu crap).

  1. E., copil 2 ani și 6 luni: Am un băiețel de 2 ani jumate care mănâncă doar micul dejun, si poate seara un iaurtel…. are 11 kg si 93 cm analizele sunt ok, si energie cat cuprinde.Precizez ca in micul dejun bag ou, diverse fructe, branzica, si fulgi de cereale. Intrebarea este: ce valori trebuiesc acoperite, din fiecare categorie de aliment, pentru ca copilul sa nu ajunga la diverse carențe… ce as mai putea adauga?

Nu îi puteți include totul într-o masa. Din actualul meniu par deficitare vegetalele crude – aici ar trebui să lucrați deoarece ele sunt o sursă importantă de fibre și vitamine. De asemenea, strecurați și oleaginoase în meniu pentru un aport de grăsimi nesaturate.

  1. O., copil 1 an și 4 luni: cat este de sănătos/recomandat sa indulcesti preparatele cu fructe,sirop de diferite feluri?Nu reprezintă si acestea tot o formă de zahăr ce ar putea cauza probleme pe termen lung? Intreb deoarece in jurul meu tot aud cazuri de diabet zaharat la copii, la vârste tot mai mici

La vârste mici diabetul zaharat nu este cauzat de către alimentație ci de un factor genetic. Fructele conțin fibre, ceea ce le face net superioare altor produse de îndulcire, având astfel un indice glicemic mai mic. Fructe da, siropuri nu.

  1. P., copil 2 ani: La ce varsta se poate da polen crud combinat cu miere sau in smoothie cu lapte vegetal?

Fără smoothie la copii. Polenul se poate introduce după vârsta de 1 an.

  1. M., copil 3 ani:  La 3 ani mai hidratez fistic, caju, migdale, in conditiile in care le mesteca singur ?

Da. Hidratarea se face pentru a reduce conținutul de acid fitic și a crește rata de absorbție a nutrienților, nu pentru a le face mai ușor de mestecat.

  1. G., copil 1 an: Bebe 1an, alaptat, are 2 somnuri de 1.5h fiecare. Se trezeste pe la 8-8.30, iar primul somn il are la 11.30 si al doilea pe 16.30. Micul dejun il mancam pe la 9-9.30, gustare la 13.00 cand se trezeste, pranz pe la 16.00 si cina pe la 18.00-19.00 cand se trezeste. Nu vrea sa manance pranzul la 13.00, dar gustarea o mananca. E ok programul pt varsta lui?

Da. La această vârstă programul se adaptează în funcție de orele de somn.

  1. G., copil 1 an: alaptarea sa o fac doar imediat dupa masa (sau inainte)? Mai cere si intre mese!

Cu 30 de minute înainte de masă.

  1. M., copil 3 ani: nu mai vrea lapte din biberon/pahar, îi e suficient o masa/zi de lapte cu cereale, griz, mamaliga ?

Necesarul este de 500 ml lapte sau echivalenți de lapte. Dacă nu vrea lapte ca atare, folosiți minim 2 porții de lactate pe zi (iaurt, lapte, brânză etc).

  1. S.M., copil 1 an și 3 luni: Ii place foarte mult si mananca cu pofta ou, avocado, broccoli, rosii cherry si afine. Am o singura intrebare. De cate ori pe saptamana ii pot da fiecare aliment ? Nu le ofer impreuna, sa nu se intelaga gresit

Limita este doar pentru ou și este pur orientativă pentru a evita în timp un exces proteic, și este de aproximativ 4 ouă/săptămână. Vegetalele se pot oferi când le dorește dar încercați să asigurați și diversitate.

  1. M., copil 8 luni: De câte ori ii pot oferi pe săptămâna proteina animală/ vegetală?

Zilnic, prin rotație.

  1. M., copil 8 luni: Dacă mănâncă la pranz carne, ii pot oferi la cina proteina vegetală/ paste?

Da

  1. M., copil 8 luni: Ii pot oferi orez/griș cu lapte și fructe la cina?

Ocazional, dacă tolerează bine fructele la cină da.

  1. D.P, copil 1 an și 7 luni: aproape intarcat (doar la pranz mai suge putin si rar seara). Ce fel de cina mai consistenta ii pot oferi? Am impresia ca nu se satura. Nu e fan supa crema, soufle, tarta, prefera lactatele, pastele, fructele. De cele mai multe ori gustarea de dupa amiaza consta in briose/biscuiti/fructe+nuci.

Paste, budinci de paste, lipii umplute, checuri „sărate”, brioșe+iaurt

  1. T.N.S., copil 1 an si 4 luni: cere mancare la fiecare 2 ore (exceptand somnul de noapte si de zi). Asta inseamna ca are 6 mese solide. Este o problema? Poate fi asta o cauza a somnului agitat in timpul noptii (are si canini iesiti si premolari)?
    vreau sa specific ca ultima masa solida este la ora 19, lapte praf la 20:30, iar la 21 adoarme, in timpul noptii nu bea lapte

Contează foarte mult cât și ce mănâncă la masa respectivă. Totuși, dacă sunt minim 2 ore pauză între mese, este în regulă.

  1. P., copil 1 an și 8 luni: Ce nu cred ca s-a discutat prea mult e despre condimente,(uleiuri inclusiv sau ce tip de sare, zahar peste 2ani , sau când vine momentul) -eu am mai întrebat la ședința noastră-, însă un articol ar fi binevenit pt cele noi in ale diversificarii și multe care nu stiu( fiind intrebari tot mai dese din ce urmăresc.
    Eu de ex nu folosesc curcuma, curry, boia prea des ,pt ca nu știu ce aport ar aduce, noi nu mâncam condimentat dar as vrea sa pot sa ii ofer dintre ele, ce ar fi mai bun.

Se pot folosi uleiuri vegetale presate la rece depozitate în sticlă închisă la culoare (de măsline, de floarea soarelui, nucă, avocado etc). Sare după vârsta de 2 ani ocazional, eu o folosesc  o sare curată, simplă, fără iod. Curcuma este un ingredient cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Boiaua este doar un ardei roșu uscat și măcinat.În rest, puteți folosi ierburi aromatice: oregano, rozmarin, mărar, busuioc, tarhon, leuștean etc.

  1. G., copil 1 an și 7 luni: Ce cantitate de apa este recomandat sa bea pe zi?Fetita mea nu cere apa. Daca ii dau eu bea putina; practic ma plimb cu cana dupa ea. Are zile in care bea maxim 100 ml.
    Poate sa ascunda sau sa creeze probleme medicale lipsa apei? Daca da, ce/ cum?

Contează foarte mult cantitatea de lichide ingerate din alte surse. La un copil alăptat nu este o problemă. La un copil alimentat cu formulă de lapte vă recomand un consum de minim 200 ml apă. În timp poate să apară deshidratarea și simptomele specifice: piele uscată, buze crăpate, cearcăne etc.

  1. S., copil 1 an și 3 luni: nu mai vrea sa pape singur cele cateva alimente (mar, banana, briose, fursecuri) si nici nu vrea sa accepte sa se hraneasca singur. Nu mai am idei cum sa il invat. Sfaturi?

Vă atașez un articol despre refuzul alimentar aici. Recomandarea principală este să îi dați exemplu  și să mâncați împreună mereu aceleași lucruri.

  1. A., copil 1 an și 3 luni: Cat de ok e sa ii ofer preparate cu gem fara zahar facut in casa? Acel gem nu e pana la urma si el zahar?

Este în regulă să îi oferiți ocazional. Acel gem nu este zahăr. Are un conținut de zaharuri mai mare decât fructul propriu-zis, dar conține și fibrele din fructe, deci indicele glicemic nu este la fel de mare ca și cel al zahărului.

  1. A., copil 1 an și 3 luni: E in regula daca ii dau doua zile carne, la pranz si doua zile proteina vegetala? Am observat ca se constipa cand ii dau carne.

Da, este în regulă

  1. A., copil 1 an și 3 luni: Care e cantitatea de apa recomandata pe zi? Uneori parca bea prea mult, mai baga si titi.

1200 ml lichide. Este destul de greu de contorizat la copiii alăptați. Poate consuma câtă apă dorește. Intoxicația cu apă este extrem de rară.

  1. P., copil 1 an și 3 luni: nu imi accepta oul si branza, decat introduse in preparate precum briose sau papanasi. Budincile nu ii plac ca au textura prea umeda. Cum as putea sa il invat?

Eu nu identific o problemă. Dacă nu îi plac ca atare, le va consuma în preparate. Dacă nu îl/o atrag nici în preparate, renunțăm la ele pentru o perioadă scurtă de timp.

  1. C., copil 1an si 8 luni tocmai ne-am intors din spital dupa un accident nefericit cu apa fiarta. Dr din spital ne-a spus ca vitamina c ii face bine, pediatra insa nu e de acord cu vit c…sa ii dau totusi sub forma de picaturi sau ma sfatuiti sa plusez prin alimentatie? Si daca da, cu ce?

Plusați din alimentație: pătrunjel verde crud, mărar verde, citrice. Multă sănătate!

  1. T.: În timpul tratamentului de deparazitare este recomandat un anumit regim? Ce sa evit si ce e recomandat in aceasta perioada?

Da, se recomandă un regim fără zaharuri și produse cu un conținut mare de fructoză – acestea fiind alimentele preferate de către paraziți.

  1. A.:  Se poate folosi siropul de Agave sau de Artar pt bebe de 1a si 2 luni ?

Eu nu vă recomand. Găsiți pe blog 3 articole despre îndulcitori. Puteți să le analizați și să alegeți în cunoștință de cauză.

  1. S., copil  1 an si 8 luni: este foarte dăunător pt bebe dacă nu hidratam nucile și alunele… doar le rasnim?

Hidratarea duce la îndepărtarea unui procent mare de acid fitic din oleaginoase. Reducerea acestuia va duce la creșterea ratei de absorbție a nutrienților. Nu este obligatorie hidratarea, dar este recomandată.

  1. C.R., copil 9 luni: Nu sunt tare lamurita cu grupele alimentare. Pana la urma o masa trebuie sa contina minim 4 grupe alimentare sau oferim preparate din minim 4 grupe alimentare intr-o zi? Am gasit fel si fel de pareri.

Trebuie oferite toate grupele de alimente într-o zi, în diverse proporții. Proporțiile se stabilesc individual, în funcție de copil. Nu se dau toate grupele la o masa, în special la această vârstă.

  1. C.R., copil 9 luni: Citisem pe undeva ca se ofera spanac maxim o data pe luna. Este adevarat? Carina (9 luni) iubeste spanacul iar eu ii dau saptamanal.

De 1-2 ori pe lună

  1. C., copil 1 an și 3 luni: Este adevarat ca lactatele de capra sunt mai bune decat cele de vaca? Tot aud asta si as vrea sa stiu daca e un mit.

Da, este adevărat. Laptele de capră, ca și conținut nutritiv, este mai apropiat de laptele matern.

  1. C., copil 1 an și 3 luni: pentru a maximiza nutrientii dintr-un terci de ovaz e de preferat sa il fierb in apa sau in lapte. Pana acum l-am fiert in apa si am adaugat 2-3 linguri de iaurt in farfurie alaturi de oleaginoase hidratate si rasnite.

Depinde ce doriți să consumați. Dacă doriți un terci, îl gătiți în lapte, dacă îi doriți combinați cu iaurt, îi veți fierbe în apă. Sunt corecte și nutritive ambele variante

  1. C.R., copil 9 luni: Cat de importante sunt oleaginoase? Deocamdata stramba din nas cand simte ceva.

Foarte importante. Sunt principal sursă de grăsimi nesaturate =sănătoase)

  1. L., copil 1 an și 3 luni:  Diversificată clasic.acum mănâncă bucăți, ronțăie pe.orice în afară de carne.Cum fac sa accepte carnea. NU pune gura absolut deloc. Vegetariana convinsa. I-am oferit constant sub toate formele. Din când in cand accepta peste.

Cantități mici puse în chiftelele de legume, checuri, brioșe etc. Își va schimba preferințele în timp. Să vă asigurați că aveți alte surse de fier în alimentație, asociate cu o sursă bună de vitamina C, pentru a evita o anemie feriprivă.

  1. M., copil 1 an și 7 luni: Am cumparat din neatentie o pudra proteica de canepa ecologica. In ce fel de preparate o pot utiliza si ce cantitate? Nu am mai avut pana acum.

Cantități foarte mici (1 linguriță) în terciuri, brioșe, sosul de clătite etc.

  1. M., copil 7 luni: Am cumparat caju, seminte de floarea-soarelui si dovleac crude, ar trebui sa le coc in cuptor inainte sau se ofera ca atare, lasate la hidratat si rasnite dupa?

Se oferă crude, hidratate și mărunțite.

  1. N., copil 1 an și 7 luni: Cat de nesanatos/gresit este sa folosesc faina pt a ingrosa sosuri? Nu faina prajita, ca rantasul.1 lingura de faina amestecata cu smantana sau cu sos de rosii.
    Cred ca se aplica atat pt copii, dar si pt adulti.

Este în regulă dacă fierbeți foarte bine sosul ulterior pentru a nu avea o făină crudă acolo.

  1. S.I., copil 1 an și 7 luni: Am citit eticheta unei brânze Ricotta bio pe care scria despre acid lactic ca şi ingredient şi stabilizator: da ori ba pentru copil de 1 an şi 7 luni aproape?

Deși pentru adulți este inofensiv, pentru copii nu se cunosc posibilele reacții adverse. Eu recomand evitarea aditivilor a căror efecte negative nu sunt cunoscute.

  1. M., copil 1 an: In afara de radacinoase, orez, carne, branza de vaci, banana, ce se mai poate da in caz de diaree? Mentionez ca este sub tratament.

Cât mai multe lichide pentru a evita deshidratarea (supe), măr copt, paste făinoase albe, compoturi de fructe neîndulcite

  1. D., copil 2 ani și 2 luni: Începând cu ce vârstă se poate oferi brânză de vaci preparata din lapte crud prins?

Nu a stabilit nimeni o limită de la care ar fi permis. Eu nu recomand deloc la copii o astfel de brânză, decât în preparate gătite, unde conținutul de patogeni poate fi redus.

  1. M., copil 1 an: In cazul in care branza de vaci se face in casa, din lapte crud, care este timpul de fierbere a laptelui?

Minim 10 minute.

  1. M., copil 7 luni: Cum se manifesta alergia la ou, la ce ar trebui sa fiu atenta? M-ar interesa reactiile alergice separat pe fiecare aliment,asta in caz ca sunt reactii diferite. Daca aveti un articol, ceva, ar fi minunat

De obicei apar erupții cutanate, discomfort abdominal, modificări de scaun, uneori vărsături. În cazuri extreme, poate să apară șocul anafilactic (el este rar în cazul alergiilor alimentare). Vă atașez aici un articol despre alergia la lactate – simptomatologia este asemănătoare.

  1. M., copil 7 luni: Stiu ca sunt mai multe tipuri de alergii, imediate, intarziate, de contact…daca sunt de contact, pot interfera cu cele intarziate, la modul sa aiba si scaune cu mucus etc?

Alergia de contact produce extrem de rar modificări de scaun (ea merge pe erupții cutanate în zona de contact cu alimentul).

  1. T.S., copil 2ani și 4 luni: cere carne mereu deci zilnic, nu are carne refuză să mănânce. Îi ofer prin rotație dar cel mai des curcan și pui (de curte), mănâncă și goală doar fiartă pur și simplu adoră carnea. Să nu ajungem la exces proteic ce cantitate ar trebui oferită?

Vă pot spune o cantitate doar dacă știu ce mănâncă în restul zilei. Necesarul proteic este calculat pe zi. Oricum, nu vă recomand mai mult de 40 grame carne/zi.

  1. T.S., copil 2ani și 4 luni: nu am folosit deloc sare până la această vârstă, nu consumă nici brânzeturi deloc (deci nici măcar sare în produse), mănâncă doar produse ce au sare în mod natural. Este o problemă faptul că nu a făcut cunoștință cu sarea până acum?

Nu este o problemă. Necesarul de sodiu este asigurat din alimente, fără să fie nevoie de adaos.

  1. T.S., copil 2ani și 4 luni: are o fixație pe banane, zilnic o banană și asta de 1 an de zile. Consumă zilnic și alte fructe, nu sunt la vedere bananele, îi dau jumătate dar se lasă cu urlete și jelit. Ceva carențe poate să indice acest consum? Analizele uzuale au fost excelente dar totuși un semn de întrebare îmi ridică această fixație.

Este o chestiune de preferințe alimentare. Limitați consumul de alte alimente bogate în potasiu, pentru a evita un dezechilibru.

  1. I., copil 1 an și 5 luni: Am un băiețel de 1 an și 5 luni, care se înroșește în jurul guritei când consuma lactate, iaurt, smantana. Roseata dispare de la sine în cel mult jumătate de ora. Pe de alta parte, dacă ii dau lapte cu gris sau fulgi de ovăz fierți în lapte, nu apare nimic. Este și aceasta o forma de alergie? Nu știu dacă sa ii dau lactate in continuare sau nu.

Da, poate fi o alergie ușoară. Este normal să tolereze mai bine preparatele cu lapte gătit: cu cât este gătit mai mult timp, cu atât este mai bine tolerat de către copiii cu intoleranțe/alergii. Vă recomand un consult la medicul alergolog.

  1. T., copil 9 luni: am un băiețel de 9 luni și 2 săptămâni , ii plac mult supele crema , le combin cu carne , ou, lactate , e greșit dacă la masa de prânz ii fac supa crema sau trebuie sa încerc și ciorbe ? El nu mănâncă pasat , numai supa crema.

Nu e nevoie de ciorbe. Puteți rămâne pe supă cremă dacă în prezent aceastea îl atrag

  1. T., copil 9 luni: Câte oua are voie pe zi? In sensul in care dimineața mănâncă budinca , omleta, etc, pe parcursul zilei ii mai pot da alte preparate care sa conțină ou?

Pentru a evita un exces proteic, 1 ou/zi

  1. C., copil 1 an și 11 luni: Fetiță de 1 an si 11 luni cu aplv. Acum o luna s-a terminat procesul de intarcare si de atunci in fiecare seara inainte de somn imi cere sa manance banană. Cred ca a gasit un fel de înlocuitor pentru sân, lapte praf hidrolizat nu accepta. De 2 seri ii dau lapte de ovăz, dar tot vrea si cateva guri de banana.Imi cere si in timpul zilei, deci a avut zile cand a mancat si 2 banane jumătate. E gresit? Faptul ca mananca fix inainte de somn banana ii îngreunează digestia? Am încercat sa ii mai explic, sa o refuz, dar nu reusesc tot timpul; m-am gandit de multe ori sa nu vomite prin somn. Mentionez ca serveste cina cam cu doua ore maxim inainte de somn.

Consumul exagerat de banane poate duce la dezechilibre nutriționale (exces de potasiu și deficit de sodiu). Încercați să mai limitați cantitatea. Dacă o consumă seara, să îi curățați bine dinții deoarece zaharurile conține în mod natural pe fructe cresc riscul de carie dentară.

  1. T., copil 9 luni: In curând o sa începem “procesul” de înțărcare blândă ( dupa 1 an, in prezent are 9 luni) e greșit sa ii ofer lapte de vaca?

După vârsta de 1 an, dacă alimentația este diversă și copilul este dezvoltat bine, veți putea trece pe lapte de vacă/capră, dar asta veți ști doar atunci, după o evaluare la medic.

  1. J., copil 1 an și 6 luni: Fetita mea de 1,6 ani este o mancacioasa. Nu ar fi o porblema asta, dar mi frica sa nu cadem in extrema cealalta si sa ii maresc stomacul peste masura. De o saptamana umbla la cresa, unde si ingrijitoarele imi spun ca mananca fooooaaaarte bine… ia micul dejun, gustare, pranzul(doua feluri), venim acasa, o pun la somn si dupa ce se trezeste ii este foame deja. Ii dau o gustare de obicei si pe la 17 mananca cina. Insa la gustari nu ii ajunge un fruct, azi de ex o para i-am dat (marisoara para), i-a mai trebuit si o portocala. Este cand ajungem si la trei fructe. La ora 17 mananca cina, si pana ce se pune la somn la 21:30 mai are o gustare. Este oare prea mult pt varsta ei?

Da, este prea mult pentru vârsta aceasta. Nu este o problemă că are mai multe mese, dar conținutul caloric total, la prima vedere, este prea mare.

  1. D., copil 9 luni: La 6-7 luni am incercat de vreo 5 ori sa ii dau lactate, iar de fiecare data a vărsat. Acum vreau sa incerc din nou, este vreo metoda anume prin care le pot reintroduce?

Există un protocol de reintroducere al lactatelor la copiii alergici. Luați legătura cu medicul alergolog sau un dietetician care să vă ajute cu adaptarea protocolului în funcție de vârsta copilului.

  1. H., copil 1 an și 7 luni: nu papa carne de vita deeelooc(in general nu este mancacios)cu ce as putea inlocui carnea..hemoglobina 12.2..de vreo 2 saptamani este si maaai fitos cu mancarea.

Dacă numai carnea de vită este problematică, puteți folosi alte tipuri de carne: pui, curcan, porc, pește.

  1. H., copil 1 an și 7 luni: are 10.600gr..de vreo 6 luni nu ia in greutate..nu este delooc manacacios..trebuie sa l alerg prin casa cu mancarea..hemoglobina 12.2..credeti ca este ingrijorator faptul ca nu ia in greutate?este ffff activ

La această vârstă cresc în salturi, totuși nu este normal să stagneze 6 luni. Eu vă recomand să luați legătura cu un specialist în nutriție pediatrică, care să analizeze meniul actual și să adapteze meniul pentru a asigura o dezvoltare mai bună.

  1. V.: copil peste 2 ani: Eu voiam să stiu daca se schimba cu ceva aportul alimentar după vârsta de 2 ani , ce ar trebui suplimentar fata de alimentatia 1+

Singura modificare majoră este reducerea consumului de grăsimi saturate (animale).

  1. T., copil 2 ani și 2 luni: De cate ori pe sapt avem voie paste? Ar manca paste incontinuu.

Dacă le gătiți diferit și aveți paste din diverse cereale/pseudocereale, le puteți oferi chiar și zilnic: în ziua 1 de porumb, în ziua 2 de grâu, în ziua 3 de hrișcă etc.

  1. S.: Legumele congelate cum este corect sa le folosim? Le punem direct congelate in mancare, ori le punem peste noapte la frigider sa se dezghete?

Sunt corecte ambele variante.

  1. N.P., copil 1 an și 8 luni: Refuza categoric unele feluri de mancare: mazare, mamaliga, cartofi, spanac. A fost dintotdeauna un copil selectiv la mancare si prefera sa manance lucrurile separat nu amestecat (de ex pastele si sosul). Mai insist cu ele sau ma dau batuta si ii dau ce cred ca ar manca?

Ii oferiți și aceste preparate, dar nu insistați. Când va dori să le mănânce, le va mânca. Până atunci, țineți de rezervă preparatele care îi plac.

  1. V.: Avem o hemoglobina usoar scazuta dupa virozele repetate .Ce alimente sunt bogate in fier si cum as putea sa il ajut prin alimentație

Carnea, peștele și oul au un conținut important de fier cu rată bună de absorbție. În funcție de vârstă, le oferiți prin rotație pe acestea + o sursă de vitamina C (exemplu pătrunjel verde). P.S.: după o perioadă de boală, hemoglobina nu indică în mod obligatoriu o anemie.

  1. D., copil 9 luni: Dacă nu poate manca lactate din ce alte alimente își poate lua necesarul de calciu? Excepție susanul, care îi provoacă o ușoară reacție alergică.

Caju, migdale, nucă românească, cânepă, cocos

  1. R., copil 2 ani și 9 luni: Ce cantitate de sare as putea sa ii pun in mancare?

Un praf mic

  1. A., copil 10 luni: Care e diferenta dintre gris (de grau, mei, hrisca) si faina/boabe? Care se recomanda la 10 luni?

Grișul este mai slab nutrivit, având un conținut mai mic de fibre. Se pot folosi toate variantele, prin rotație.

  1. R., copil 2 ani și 9 luni: De cate ori pe saptamana ar avea voie sa manance cartof? Este fan cartof si ar manca zilnic. Are doar cateva mancaruri pe care le mananca

Pentru diversitate, de 3-4 ori

  1. V., copil 2 ani și 6 luni: Până la ce vârstă se oferă vitamina D zilnic?

Depinde de dezvoltare și zona în care locuiți. Pe perioada de iarnă eu recomand și la adulți suplimentare cu vitamina D, dar pe timpul verii nu.

  1. V., copil 2 ani și 6 luni: trigliceride sub limita. Cum ajut din alimentație?

Cât de sub limită sunt? Dacă nu este o diferență mare nu este nevoie să interveniți – se vor regla de la sine

  1. V., copil 2 ani și 6 luni: Creatinina sub limita,copil 2,6 ani, o explicație a fost că e din vina unui meniu supravitaminizat(perioade de răceli cu vit c de la medic etc) . Dpdv alimentar pot sa fac ceva? Sau doar evit orice supliment?

Dacă e slăbuț copilașul poate fi vorba despre o malnutriție proteică. În acest caz e nevoie de o suplimentare cu proteine și un meniu hipercaloric. Aceste informații nu le pot oferi clar fără să știu detalii exacte.

  1. B., copil 2 ani: Cand se considera a fi constipatie, remedii constipatie?

Se consideră normal de la 3 scaune/zi la 1 scaun odată la 3 zile. Se consider constipație și când expulzia este dificilă, chiar dacă frecvența este normală. Alimentar, consum ridicat de apă, fructe și legume crude, limitarea consumului de brânză, făinoase albe și rădăcinoase. Folosirea zilnică a uleiurilor presate la rece. Ajută dovlecelul, ardeiul, prazul, prunele uscate, perele.

  1. B., copil 2 ani:  Lactatele constipa? Daca da, trebuie scoase sau se continua introducerea lor in alimentatie pentru cresterea tolerantei ?

Constipă în principal brânza. Kefirul și iaurtul sunt recomandate în caz de constipație.

  1. R., copil 2 ani și 9 luni: De la ce varsta ii pot da si lui suc proaspat facut in casa?

Îi puteți da ocazional dar diluat (minim diluție de 1:3).

  1. D., copil 1 an și 6 luni: Mananca foarte multe fructe (are cam 2-3 gustari de fructe pe zi). E prea mult? Care sunt consecintele?

Da, e prea mult. Limitați gustările la 2/zi, 1 fruct/gustare.

  1. C.; Bebe 1a8l ii dau sau nu mustar?

Boabele de muștar sunt ok, problema sunt restul ingredientelor (aditivi și oțet). Îi puteți face în casă și atunci îi puteți oferi.

  1. B., copil 1 an și 6 luni: Ce parere aveti despre uleiul de peste si cat poate sa dureze o cura?

Îl recomand doar atunci când nu poate fi consumat un pește de calitate. Maxim 3 luni, maxim 5 ml/zi. Atenție, să nu conțină potențiatori de gust.

  1. S., copil 1 an si 8 luni: e posibil ca iaurtul sa constipe?

Doar dacă are o intoleranță/alergie.

  1. G.D., copil 1 an și 7 luni: Fetitei mele ii place mult untul de arahide. Ii place combinat in terciuri, pus pe clatite, paine si etc. Mananca in jur de 3,4 lingurite /saptamana. Este gresit? Untul este din 💯arahide.

Această frecvență este normală. Eu aș încerca totuși și unturi din alte oleaginoase

  1. M.: Ce fel de miere putem oferi dupa varsta de un an?

Orice miere curată, din sursă sigură sau ecologică.

  1. C., copil 9 luni: Incepand de cand putem introduce in alimentatie fructe deshidratate ( smochine, curmale, stafide, etc) si cat se recomanda a se consuma din punct de vedere cantitativ? Aceeasi intrebare pentru siropul de artar, de exemplu, sau altfel de siropuri cu rol de indulcire.

Fără sirop de arțar. Găsiți pe blog 3 articole diferite despre îndulcitori. Vă recomand să le citiți. Fructele uscate le puteți deja introduce: 1-2 lingurițe

  1. T.N.S.: Cel mai mare stres al meu cand fac un preparat la cuptor este consistenta umeda. Am impresia ca nu este facut desi respect gradele si timpii. Cum pot fi sigura ca preparatul este facut, mai ales ca are si ou in compozitie?

Dacă este cu ou, trebuie să stea la minim 100 de grade pentru minim 15 minute – Dacă a stat atât, din punct de vedere microbiologic e totul ok.

  1. S., copil 3 ani si 4 luni: Diminetile de regula ii pregatesc preparate la cuptor (clatita, budinici cu fructe, lactate, faina si ou). Mananca ou cam 4-5 zile din 7, dimineata. Ori in preparate ori fiert sau omleta (uneori ou de gaina alteori de prepelita). Este prea mult? Care ar fi limita maxima pentru varsta aceasta? Are cum sa dezvolte o alergie? Se poate manifesta prin constipatie?

Eu aș limita consumul de ouă la 4/săptămână. Alergiile pot să apară oricând și se pot manifesta și prin constipație. Poate fi vorba și despre un exces proteic – și acesta fiind un factor de risc pentru apariția constipației.

  1. S., copil 3 ani si 4 luni: De cata apa are nevoie un copil la varsta asta?

1500 ml lichide

  1. S., copil  3 ani si 4 luni: Sunt pareri pro si contra consumului de ovaz. Care e limita? Ajuta sau nu cu ceva in dezvoltare?

Nu există o limită și nu văd cauzele contraindicației. Este o cereală nutritivă, o sursă bună de vitamine din grup B și fibre.

  1. V., copil 2 ani și 5 luni: carnea de vanat e ok pt a fi introdusa in meniu?! avem o cunostiinta vanator care ne-a adus fazan (i-am dat copilului sa manance atunci, ma gandeam ca e mai curata decat puiul din comert) dar porc mistret sau caprioara nu i-am dat.

Dacă le testați microbiologic, da, sunt în regulă.

  1. V., copil 2 ani și 5 luni: cand e cel mai bun moment pt a bea apa si a nu dilua sucul gastric sau a ingreuna digestia? copilul e cam certat cu apa dar inca bea lm

Diluția sucului gastric este un mit. Copilul poate să bea apă imediat după masă. Nu este recomandată apa pe perioada mesei deoarece poate să apară senzația de sațietate mai devreme , dar atât.

  1. V., copil 2 ani și 5 luni: ficatul din comert e bau bau sau nu? pui sau porc, am cam evitat…am impresia ca acolo sunt depozitate toate toxinele si medicamentele ingerate de animal dar poate gresesc

Ficatul este un organ de filtrare. Recomand ficatul din sursă sigură, sau o variantă ecologică din comerț (măcar să fie crescută pasărea în aer liber).

  1. L., copil 2 ani și 3 luni: Pentru a preveni excesul de proteina, ce combinatii de alimente nu se recomanda la aceeasi masa si/sau intr-o zi ( de ex., daca oferim linte la o masa o putem asocia sau nu cu carne; daca oferim intr-o zi quinoa, mai introducem in aceeasi zi carne in meniu?)

Nu asociați proteinele animale între ele sau cu alte surse importante de proteine. De exemplu: nu carne+ou, nu carne+brânză, nu carne+linte, dar da quinoa+linte (deși ambele sunt proteice, dar împreună echivalează carnea).

  1. C.T., copil 1 ani și 2 luni: ce alimente ar trebui oferite mai des la copil atunci când este răcit pentru a-l ajuta sa ii treacă mai repede ( pe lângă tratamentul oferit de doctorul pediatru)?

Fructe și legume crude, acestea fiind bogate în vitamina C și antioxidanți.

  1. L., copil 2 ani și 3 luni: Cat de importante sunt gustarile (uneori se poate sari peste daca exista riscul sa refuze apoi masa principala)?

Gustările sunt opționale pe tot parcursul vieții.

  1. C.T., copil 1 an și 2 luni: Ce alimente, suplimente putem oferi la copil pentru o imunitate mai buna în sezonul rece? (menționez ca are momentan intoleranta la gluten)

Fructe și legume crude. Atât. Nu ne jucăm cu imunitatea la această vârstă.

  1. L., copil 2 ani și 3 luni: Ce alimente ar putea fi responsabile de aspectul lipicios al scaunului si implicit de eliminarea greoaie a acestuia?

Poate fi vorba despre extrem de multe alimente. Trebuie să luați invers povestea, să analizați ce a mâncat copilul și ar fi putut să îi dea o astfel de simptomatologie.

  1. C.T., copil 1 an și 2 luni: E alăptata la sân. Momentan fetita are intoleranta la gluten. Ținem amândouă regim 6 luni. Eu a trebuit sa plec timp de o zi și i-a fost oferit lapte de vaca sa îl bea ca atare, iar după câteva ore a făcut diaree. Exista o legătură între laptele de vaca și intoleranta la gluten? Menționez ca i-am mai dat lapte în preparate, iaurt, branzica și nu am observat nimic pana acum.

Poate să fie o coincidență, sau să aibă o alergie și la lactate. În cazul copiiilor cu alergii ușoare, lactatele preparate termic pentru o perioadă lungă de timp sunt mai bine tolerate decât cele proaspete, deci se poate să fie vorba despre o alergie ușoară.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.