Bazele nutriției echilibrate Povesti, întâmplări, experiențe

Despre puterea alimentației și victoria copiilor cu cancer

august 1, 2017

Îmi caut curajul pe sub biroul încărcat de fișe de analiză de câteva zile, în speranța că voi reuși să scriu fără lacrimi în ochi despre un subiect puternic, despre copii puternici și familii eroice: copilul cu cancer.  Mai exact, îmi caut cuvintele de mai bine de 2 săptămâni, când, hotărâtă fiind să fiu tare pentru ei, pentru acești mici eroi, am fugit la salon și am tăiat din podoaba mea capilară peste 30 de centimetrii de păr. Știu la ce vă gândiți, am crescut acest păr timp de 4 ani, l-am îngrijit și i-am oferit cele mai bune și naturale tratamente. Dar, știți la ce mă gândesc eu? Că acei 30 de centimetrii de păr pe care eu i-am îngrijit cu drag, vor face în scurt timp un mic pitic voinic mai fericit să îl poarte decât aș fi fost eu vreodată. Și da, am piele de găină și încep să vă scriu printre lacrimi.

În timpul studiilor universitare și a stagiilor de practică  am avut ocazia să trec prin fiecare secție a spitalelor universitare de la noi din oraș. Am fost mereu o persoană puternică, un profesionist convins, am știut de ce mă voi lovi în momentul în care am ales o profesie medicală, deci sesiunile de practică pe diferite secții ale spitalelor au trecut ușor, iar emoțiile rămâneau cel mai frecvent la ieșirea din spital. Într-o zi, trecută fiind de emoțiile primelor consultații, am avut ocazia să interacționez cu mititei pacienți oncologici. Ei bine, în ziua aceea, emoția mea nu a mai rămas la ușa spitalului, a ajuns cu mine acasă și de atunci o am mereu în buzunarul halatului alb. Vă rog să nu îi priviți triști ci impresionați. Sunt niște copii atât de puternici, sunt niște eroi în adevăratul sens al cuvântului. Îți povestesc cu zâmbetul pe buze de problema pe care o au și de convingerea lor că într-o zi vor fi mai bine și își vor atinge visele. Ei sunt pozitivi, pentru ei viitorul este o certitudine și luptă pentru el, însoțiți fiind mereu de un membru al familiei. Mă trec fiorii când mă gândesc la discuțiile avute cu ei, fiori pozitivi…îmi strecor un zâmbet pe față, îmi caut pozitivismul, pe care e imposibil să-l fi pierdut de tot din copilărie, și lupt pentru ei în stilul meu propriu: scriind, consultând, cercetând, alimentând, donând, zâmbind.

Specializarea mea este nutriția, deci nu vom discuta despre tratamente medicamentoase și alte intervenții menite să ajute ci strict despre alimentație.

Organismul unui pacient cu o astfel de patologie, indiferent de localizarea ei, este un organism în alertă, în luptă continuă cu propriile celule, un organism obosit. Din acest motiv, alimentația trebuie să fie una ușoară, compusă din multe mese servite în decursul unei zile, mese ușor digerabile, care să nu suprasolicite organismul. Mesele copioase cu grăsimi, zaharuri și multe calorii rămân de domeniul trecutului, trecând în prim plan legumele, fructele și proteinele slabe. Studiile științifice arată că în cazul unui pacient cu cancer este nevoie de un consum ridicat de produse alimentare cu antioxidanți (vitamina C, vitamina E, carotenoizi), pentru a ajuta la refacerea celulară. Totuși, acești antioxidanți trebuie să provină din alimentație, și nu din suplimente alimentare, motiv pentru care acești voinici vor consuma multe fructe și legume crude.

Exemplu practic: Oferiți zilnic gustări de fructe și legume crude. Asociați fiecărei mese principale o salată de crudități.

Așa cum spuneam și mai sus, meniul celor mici va trebui să conțină o cantitate mai mică de grăsimi, în special de grăsimi saturate (animale), acestea interferând cu tratamentul, dar de asemenea crescând și riscul de dezvoltare a unui nou tip de cancer.

Exemplu practic: Pentru a asigura grăsimile esențiale necesare dezvoltării, folosiți zilnic nucile și semințele crude și scoateți din alimentație toate grăsimile animale vizibile.

Deși divesitatea este cheia unei alimentații echilibrate, studiile științifice arată că introducerea unei cantități mici de semințe de in în alimentația unui copil cu cancer vor ajuta la refacerea celulară și scăderea riscului de reapariție a patologiei post-tratament.

Exemplu pratic: Folosiți semințele de in măcinate în realizarea budincilor de fructe sau a altor preparate.

Ceea ce este cel mai important defapt pentru acești copii este igiena alimentară. Deoarece imunitatea lor este într-o continuă luptă, este deosebit de important să se ofere alimente de calitate, din surse cât mai sigure, spălate riguros, astfel încât riscul unei infecții datorate alimentației să fie cât mai mic cu putință.

Exemplu practic: spălați legumele și fructele cu apă și bicarbonat de sodiu și apoi cu apă curată. Preparați termic riguros toate produsele de origine animală. Fierbeți ouăle minim 15 minute. Folosiți alimente din surse sigure sau ecologice/bio.

Societatea Americană de Cancer recomandă de asemenea scăderea consumului de carne roșie și derivate de carne roșie, aceastea fiind implicate în agravarea mai multor tipuri de cancer. Din acest motiv, recomandăm folosirea cărnii slabe, albe, din sursă sigură: pui, curcan, iepure sau pește.

Vă doresc încredere, sănătate, putere și speranța unui viitor triumfător!

 

  1. Rock C.L., Colleen Doyle M.S., Meyerhardt J., et al, Nutrition and physical activity guidelines for cancer survivors, CA: A cancer journal for clinicians, American Cancer Society, 2012, 62 (4): 242-274
  2. Norat T., Bingham S., Ferrari P. Et al, Meat, Fish and colorectal cancer risk: the European prospective investigation into cancer and nutrition, J Natl Cancer Inst, 2005, 97(12): 906-916
  3. Donaldson M.S., Nutrition and cancer: A review of the evidence for an anti-cancer diet, Nutr J., 2004, 3: 19
  4. Divisi D., Di Tommaso S., Salvemini S. Et al, Diet and cancer, Acta Biomed, 2006, 77(2): 118-123
  5. Gonzalez C.A., Nutrition and cancer: the current epidemiological evidence, Br J Nutr, 2006, 96 (S1): S42-S45
  6. National Cancer Insitute, Nutrition in Cancer Care (PDQR)-Patient version, 2017 www.cancer.gov
  7. Key T.J., Schatzkin A., Willett W.C. et al, Diet, nutrition and the prevention of cancer, Public Health Nutrition, 2004, 7(1A): 187-200
  8. National Cancer Insitute, More Research is needed on what patients being treated for cancer should eat, 2013 www.cancer.gov

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.