Dulcegării

Ștrudel cu mere, silvoiță și nucă

februarie 14, 2019

Fani mere! Declarati! Da, le papam in majoritatea cazurilor, ca atare. Insa, nu ne dam in laturi nici in de a le folosi in diverse preparate. Ati incercat combinatia mere+silvoita+nuca? Doamne! E minunata! Iti lasa un zambet pe fata, activ 12h!😀

Aluatul de mai jos il stiu de la mami. L-am facut prietenos doar prin modul de coacere. Traditional, rezultatul final purta numele de “reites” si se prajea in ulei🙈. Umpluturile variau de la varianta sarata, cu telemea la variantele dulci, cu mere, cu branza si stafide sau cu dovleac. Asta asa, ca fapt divers😊

Ingrediente:

  • 150 gr faina 650
  • 75 ml apa calduta
  • 15 gr unt. Plus inca 5-7 gr unt (topit) – pentru uns aluatul

Umplutura: 

  • 3 mere zdravene
  • o lg silvoita (am o silvoita buuuna de la Mihai, descoperita cu ajutorul mamicilor de pe grup – Mihai -Silvoita Ardeleana este pagina de FB)
  •  o lg nuci rasnite sau o lg pasta de nuci (musai sa scriu reteta, e bestiaaala)
  • un praf de scortisoara
  • 1 lingurita faina de cocos

Pentru pudrat : faina de cocos

 Cum am procedat:

  • am pus faina intr-un vas. In mijlocul fainii am facut o adancitura in care am asezat untul taiat bucatele. Peste unt am turnat putin din apa  calduta. Am lasat 2’, dupa care am inceput sa amestec cu degetele astfel incat sa “ajut” untul sa se topeasca in apa calduta. Am adaugat restul de apa si am incorporat usor intreaga faina. Aluatul adunat intr-o bila l-am lasat la odihnit, timp in care am pregatit umplutura
  • merele spalate, curatate si taiate cubulete le-am “incalzit” intr-o tigaie antiaderenta 4-5’ (fara unt/ulei)
  • peste ele, am adaugat silvoita si pasta din nuca (puteti folosi nuca simpla, macinata). 
  • am amestecat ingredientele si le-am lasat compozitia sa se racoreasca. Inainte de a o aseza pe aluat, am adaugat o lingurita faina de cocos, pentru a absorbi din eventuala “zeama” lasata de mere in timpul coacerii
  • am luat aluatul si l-am intins sub forma unui cerc, de dimensiunea unei farfurii de desert. L-am uns cu untul topit si l-am mai lasat 15’. Untul topit intins pe suprafata aluatului ne va permite sa- l intindem.
  • asadar, dupa cele 15’, apucam aluatul si incepem sa tragem de el. Da, tragem!😀 Finut totusi, pentru a nu-l rupe. Daca se rupe, nu-i bai. Oricum, rulandu-l, slabe sanse sa se vada. Vom transforma astfel aluatul intr-o pelicula subtire
  • asezam umplutura la capatul dinspre noi si incepem sa rulam. Usor, usor pana la celalat capat. Portionam strudelul, il ungem cu putin ou+lapte (animal sau vegetal) – daca dorim si-l invitam in cuptorul preincalzit la 180*/25’. La “iesire”, il lasam sa se raceasca si-l pudram cu faina de cocos!

📌 Pentru a se coace frumos, puteti sa- l portionati inainte de a-l introduce in cuptor, in bucati de 5-7 cm.

📌 Pentru copilasii cu aplv, inlocuim untul cu margarina vegetala bio Aslan, respectand cantitatile. Iar in cazul celor cu alergie la ou, renuntam la ungerea strudelui cu “dumnealui”, oul😀

Hai, sa fim sanatosi!❤️

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Ruxandra Mirica februarie 15, 2019 at 8:24 am

    Buna, Simona! Delicioasa compozitia din mar, nuca, magiuun! Insa aluatul mie mi-a iesit tare. Ai idee ce oi fi gresit la un aluat atat de simplu? 🙂

    • Reply Simona februarie 15, 2019 at 9:04 am

      Hey! Este un aluat in foi, nu unul fraged. Daca aluatul nu a fost intins subtire, transparent, e foarte probabil ca aceasta sa fie cauza🤗

  • Reply Roxana aprilie 5, 2019 at 12:33 pm

    Buna!!
    Cu ce as putea inlocui untul?

    • Reply Simona aprilie 23, 2019 at 4:00 am

      Cu margarina vegetala bio Alsan😋

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.