Dulcegării Patiserie

Placintă cu prune și nuci

mai 20, 2019

Aluatul placintei de mai jos mi se pare fantastiiic! Am ajuns la aceasta formula datorita faptului ca nu am avut suficient lapte pentru o placinta din aluat dospit pe care o aveam in plan. Asa caaaa, am pus smantana! A iesit o placinta bestiala! Aluatul super moale, pufos, aerat! Perfect!

Sa fiu sigura ca NU alinierea astrelor au condus la minunea de aluat, am repetat figura! De data asta cantarind ingredientele! Eeee, se pare ca am o noua vedeta!🤓 Una pufoaaasa 3 zile si 3 nopti! Asadar, sa inceapa inscrierile! Pentru ca, siguuur ii fac un fan club! Pe mine ma numesc presedinte😂 iar pe voi va astept indata ce va veti indragosti de “dansa”!😁

Ingrediente pentru o tava cu diametrul de 25 cm si inaltimea de 5 cm (alegeti o tava cu pereti inalti pentru a putea pune o umplutura generoasa):
 
  • 270 gr faina (macinata la moara de pietre – de la mami din camara)
  • 90 ml lapte caldut (vegetal am folosit, insa merge perfect si animal)
  • 1 ou (la temperatura camerei)
  • 1 lg smantana – 50 gr (la temperatura camerei)
  • 1 lg ulei presat la rece (la alegere)
  • 1/2 pliculet drojdie uscata bio
  • optional: o lingurita miere certificata, 1+, (favorizeaza activarea drojdiei)

Insist pe folosirea ingredientelor la temperatura camerei, intrucat buna “dospire” a aluatului depinde de acest aspect.

Umplutura:

  • 8 – 9 prune mari (faceti-va de cap, aluatul “duce” cat de multe prune doriti)
  • o lingurita scortisoara Ceylon
  • optional: o lingurita pasta de curmale (curmale hudratate si mixate)
  • o lingurita faina de cocos/amidon natural
  • 50 gr nuci (hidratate si uscate, in prealabil). Maruntite (risc de inec < 3 ani).

Cum am procedat:

  • am amestecat faina cu drojdia bio si am adaugat laptele caldut, oul, uleiul, smantana si mierea. Am omogenizat totul cu o lingura pana cand aluatul s-a adunat intr-o bila compacta, nelipicioasa. Daca aluatul se lipeste de maini, mai adaugati foarte putina faina. In cazul in care folositi un mixer planetar, aluatul se mixeaza pana cand ramane agatat de carligul mixerului. Am pus o lingurita de ulei in vasul in care am lasat aluatul la dospit si l-am uitat la loc caldut, ferit de curenti ~45’, timp in care isi va dubla volumul.
  • intre timp am spalat prunele, le-am scos samburii si le-am taiat cubulete. In cazul in care sunt acre tare🙈, puteti sa le stropiti cu o lingura pasta de curmale (curmale hidratate si mixate). Am mai adaugat o lingurita de scortisoara Ceylon. Chiar inainte de a le aseza in tava adaugati o lingurita faina de cocos. Aceasta va absorbi din sucul lasat de prune in timpul coacerii. Daca nu aveti faina de cocos puteti folosi amidon natural din cartof sau porumb/faina de tapioca/pesmet/gris.
  • odata dospit aluatul, il impartim in doua bile. Una o folosim drept “saltea”, cealalta “paturita”😀. Asadar, intindem cele doua bile de aluat cu ajutorul unui sucitor, rezultand doua cercuri (avand grosimea degetului mic) de dimensiunea bazei tavii de copt. Am asezat “salteluta” de aluat in tava de copt, ridicandu-i putin marginile pe peretii tavii. Am presarat nucile si am asezat prunele.
  • deasupra am asezat “plapumioara” din aluat. Am crestat-o in mijloc si am intepat-o de jur-imprejur pentru a permite aburului format in timpul coacerii sa iasa afara. Am invitat “pretioasa”😃 in cuptorul preincalzit la 180*/45’. Siii gataaa!!
Sectionarea si impungerea “plapumioarei” din aluat favorizeaza iesirea afara a aburului, in timpul coacerii si o buna preparare termica a placintei!
  • lasati-o putin sa se raceasca, va rog! Nu faceti ca mine, riscati sa va ardeti pe gurite!😊
Aluatul “imbraca” perfect prunele! Consistenta acestuia dar si folosirea nucilor, impiedica “umezirea” lui din cauza sucului lasat de prune in timpul coacerii!
Varianta cu prune congelate!

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply Anca iunie 11, 2019 at 9:24 am

    buna! ce putem utiliza in loc de miere? bebe 10 luni 😀

    • Reply Simona iulie 28, 2019 at 4:25 pm

      Puteti renunta la ea🤗

  • Reply Mihaela Drăgoi iulie 29, 2019 at 9:15 am

    Buna!
    Vreau sa folosesc drojdie proaspăta, ce cantitate trebuie sa pun?
    Am o tava de 30 cm …daca dublez cantitățile este ok?
    La rețeta ta câta drojdie trebuie sa pun?

    • Reply Simona august 9, 2019 at 7:06 pm

      Mihaela, sa citesti intotdeauna pentru ce cantitate de faina este cantitatea de drojdie. Astfel vei putea calcula exact cata drojdie sa pui la o anumita cantitate😘

  • Reply Mihaela octombrie 1, 2019 at 4:56 pm

    Bună, Pentru aplv cu ce as putea înlocui smântână?

    • Reply Simona octombrie 9, 2019 at 4:01 am

      Mihaela, as merge pe cealalta varianta de placinta cu prune de pe site, in caz de aplv🤗

  • Reply Mihaela iulie 25, 2020 at 12:41 pm

    Simo, pot înlocui smantana cu iaurt de 3,5% grăsime? 😁

    • Reply Simona iulie 25, 2020 at 2:50 pm

      Da, Miha!😘

  • Reply Roxana iulie 29, 2021 at 7:30 am

    Ce moara de pietre folositi? Am luat Breville si sunt multumita de el asa ca as vrea sa incerc si moara 🙂
    Ozi buna

  • Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.