Între băuturile pe care le folosesc frecvent se regăsește și băutura de migdale sau laptele de migdale (un termen nu chiar corect, dar facem o excepție). Nu am găsit foarte multe variante curate de băuturi vegetale în comerț deci eu îmi pregătesc în casă acest așa numit lapte de migdale.
De ce aveți nevoie:
- 100 g migdale crude
- 700 ml apă plată
- opțional 2 lingurițe pastă de curmale sau 2 lingurițe de miere (12 luni+) – eu nu am folosit îndulcitorii
Cum am procedat:
- Am pus la hidratat seara 100 g migdale crude. Apa trebuie să depășească migdalele cu 1-2 cm. Eu le-am lăsat la hidratat pentru 12 ore.
- Dimineața am scurs migdalele și le-am trecut prin mai multe jeturi de apă rece. Cu degetele am curățat foarte ușor învelișul maro de pe suprafața migdalei. Dacă doriți îl puteți păstra și pe acesta dar oferă un gust ușor amărui laptelui.
- Am pus în blender migdalele curățate și 350 ml de apă plată rece. Dacă doriți să folosiți îndulcitori, acesta este momentul în care îi adăugați și pe ei. Am pornit blender-ul și l-am lăsat pornit timp de 2 minute. După 2 minute am făcut o pauză de 10 minute (pentru a nu supraîncălzi aparatul – pauză pe care o puteți omite dacă aveți un aparat cu răcire). După 10 minute am adăugat restul de 350 de ml apă și am mai mixat încă 2 minute.
- Am strecurat laptele cu ajutorul unei site foarte foarte dese și ulterior prin tifon steril. În acest mod am rămas cu un lapte de migdale fin.
♥ Pulpa de migdale (cea obținută prin strecurare) o puteți folosi în preparate, pe post de brânza de migdale basic (aici).
♥ Eu păstrez laptele la frigider pentru maxim 3 zile în recipient de sticlă închis ermetic.
♥ Ideal este să îl folosiți crud, pentru a beneficia de toți nutrienții migdalelor, dar îl puteți folosi și la gătit ca înlocuitor pentru laptele de mamifer.
1 Comment