Miss Brânzică, Mr Lăptic

Brânzica de migdale „basic”

august 29, 2017

O variantă excelentă de brânzeturi pentru copilașii cu alergie la proteina din laptele de vacă (aplv), capră (aplc) și/sau intoleranță la lactoza (IL) o reprezintă brânzeturile obținute din nuci. Dintre acestea, cel mai frecvent preparate sunt brânzica din migdale si cea din caju.

Astazi ne vom opri asupra brânzicii din migdale și mai concret asupra bazei de pornire a acesteia, in diferite sortimente de creme de branză.  De ce zic bază de pornire? Pentru că,  de la ea pornind, prin adăugarea de diverse condimente, plante aromatice, uleiuri, drojdie inactivă obținem diverse creme de brânză, care pot înlocui cu succes brânza din laptele de vacă, la copilașii speciali, cu alergii și intoleranțe. Și astea sunt doar o parte din „variantele „sărate” pe care le putem obține din migdale. Vom vedea în viitor și variante „dulci” ale brânzicii obținute din acestea.

Despre migdale, numai de bine😃. Sunt printre cele mai consumate și mai iubite oleaginoase. Dincolo de aroma deosebită, acestea sunt bogate în minerale (Mg, Ca, Fe, Cu, Se), vitamine (B-uri, E), antioxidanți, fiind  o sursa buna de proteine si carbohidrati, inclusiv fibre. De asemenea, acestea conțin o cantitate mare de grăsimi nesaturate, ideale pentru dezvoltarea creierului micilor exploratori😍. 

Se pot consuma ca atare, însă pentru o mai buna absorbție a mineralelor, este bine sa fie hidratate (cel mai simplu, peste noapte). Hidratarea facilitează îndepărtarea acidului fitic, care împiedica absorbția mineralelor. Acidul fitic este conținut inclusiv în coaja maronie a migdalelor, care prin hidratare însă, se înlătură foarte usor. De asemenea, hidratarea înmoaie migdalele, astfel încât vor fi mult mai ușor de blenduit, atunci cănd vine vorba de „prepararea” brânzicii, de exemplu.

Ingrediente:

  • o ceșcuța de cafea plina cu migdale crude
  • opțional : lapte vegetal sau apă

Nu am specificat cantități exacte, întrucât în această fază, fiecare își prepară ce cantitate dorește, urmând ca in viitor, sa specific cantități mai exacte atunci când vine vorba de diverse preparate cu „brânzica” de migdale „basic”:).

Cum am procedat:

  • am lăsat peste noapte migdalele la hidratat într-o cană cu apă – cât să le acopere. Dimineata, am îndepărtat coaja maronie ale acestora, le-am clătit și le-am introdus într-un chopper (cu lama în S). Înmuiate fiind în urma hidratării de peste noapte, s-au transformat rapid într-o pastă cremoasă. Eu am lăsat-o așa, întrucât am folosit-o ulterior într-un preparat pentru care era perfecta aceasta formă (unul „dulce”, care va apare curand pe site, indiciu „BebeStrumf”😃). Voi insă, puteți să-i adăugați una-doua linguri de apă sau lapte vegetal, în funcție de consistență dorită.

📌 Nu uitați☝️! Aceasta este doar „baza” pentru multitudinea de posibilități „sărate” sau „dulci” pe care vi le oferă brânzica de migdale. Asta nu înseamnă că nu poate fi consumată și ca atare.

S-aveți copii păpăcioși!

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Claudia Besliu noiembrie 16, 2019 at 2:21 pm

    Buna ziua. Branzica de migdale se poate consuma si a doua zi? Se pastreaza la frigider sau la loc racoros? Multumesc!

    • Reply Simona noiembrie 16, 2019 at 4:08 pm

      Hey! Da, se poate consuma si a doua zi, dupa o pastrare corespunzatoare la frigider (intr-un recipient inchis ermetic)

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.