Iubesc placinta cu prune! O asociez direct cu copilaria mea😊. Sambata era zi de copt paine. Mami umplea cuptorul din pamant, cu paine framantata in casa, cozonaci siii… placinte! Placinta cu prune se numara printre preferatele mele iar “dragul” din ea se simtea de la prima pana la ultima inghititura😍.
Piticul o adora si el! Nu stiu daca din cauza faptului ca m-ar mosteni sau ca subscrie si el dictonului “gustul se educa”😊. Saaau, poate o fi “dragul”?
Cert este ca, mai simplu nu exista! Iar gustul…, gustul este demential!😍
Ingrediente:
- 250 gr faina 650
- 150 ml lichid (100 ml apa: 50 ml lapte)
- 15 gr drojdie
- 20 gr unt
Umplutura:
- prune
- scortisoara
- optional: pasta curmale
- 2 lg gris – pentru absorbtia sucului lasat de prune in timpul coacerii
Eu am umplut placintele cu prune, insa voi puteti sa le umpleti cu fructele preferate.
Cum am procedat:
- in mijlocul fainii, am facut o scobitura in care am pus drojdia impreuna cu 3-4 lg din lichidul incalzit. Am sfaramat usor drojdia in lichid, apoi am adaugat restul lichidului. Dupa incorporarea fainii in lichid, am adaugat treptat untul la temperatura camerei. O alta varianta este aceea de a pune untul in lichidul caldut, amestecand continuu pana la topirea lui in lichid.
- am framantat aluatul obtinut 4-5’ si l-am lasat la dospit 1/2 ora – 1 ora, la temperatura camerei -pana isi dubleaza volumul.
- intre timp, am pregatit umplutura din fructe. Am ales prunele, insa puteti foarte bine sa folositi fructele preferate. Asadar, am spalat foarte bine prunele, le-am scos samburii si le-am presarat cu putina scortisoara. In cazul in care aveti niste prune acrisoare, puteti sa adaugati peste ele o lingura pasta de curmale, cu care le masati usor.
- aluatul dospit l-am impartit in cateva bile de marimea unor piersici. Cu ajutorul unui sucitor, am intins pe rand fiecare bila din aluat, am presarat cercul obtinut cu putin gris (pentru a absorbi din sucul ceva fi lasat in cuptor de catre prune) si am asezat prunele pe jumatate de cerc. Am inchis cercul, aducand jumatatea “libera” de fructe peste jumatatea presarata cu prune. Pentru a se lipi bine cele doua jumatati, puteti folosi ou batut (sau numai albusul). Daca aveti forme de placinte, puteti sa le folositi cu incredere. Eu m-am jucat si cu astfel de forme⤵️
- placintele gata modelate le-am uns cu un ou batut cu 1-2 linguri lapte. Deasupra am presarat seminte.
- am copt “minunatele” in cuptorul preincalzit la 180*/30’, pana s-au rumenit frumos deasupra.
- invelite intr-un stergar curat, placintele se pastreaza moi si a doua zi (daca mai raman😁).
📌 In cazul copilasilor cu aplv, laptele animal se poate inlocui cu un lapte vegetal (de ovaz am mai folosit eu), iar untul cu ulei de cocos.
📌 O alta varianta extrem de apreciata de pitic este cea cu caise, sau mai precis cu “magdalane” din curtea strabunicii😋.
Hai, sa ne auzim cu bine!
Si sa avem copilasi sanatosi!❤️
6 Comments
Salut, îmi spui te rog câte drojdie uscata ar fi necesară? Mulțumesc mult!
1/2 pliculet😋
Le recomand cu pofta :), dacă știam ca iasă asa bune făceam porție dubla.
Eu le-am umplut cu prune, mere,si nectarine 🙂 ca să avem diversitatea dar cele mai apreciate au fost cele cu prune.
Wiii! Ma bucur sa citesc asta!😍
Buna, câte prune ați folosit, circa ? Nu ma pricep din ochi :))
Elena, cate incap in “plicul” de aluat, astfel incat sa-l poti sigila. Eu am pus 3-4 prune intr-un plic de diametrul unei farfurii. Pupici!