Dulcegării

Panettone, cozonac Italian

aprilie 8, 2020

Procedeul este lung, dar rezultatul merita. In afara de procedeu, tehnica nu e deloc una dificila. Partea cea mai dificila este rabdarea…da, aveti nevoie de multa rabdare si stiu, eu, cel putin, nu excelez la acest capitol.

Eu am l-am lasat la dospit in timpul in care am fost la serviciu, astfel incat mi-a fost mai usor. Sau puteti sa il lasati la dospit peste noapte. Orice, numai sa nu simtiti prea mult acesti timpi de asteptare.

Ingrediente:

  • 85 gr faina tip 650
  • 1/2 pachetel drojdie proaspata (pachetelul  meu are 45 gr pentru 1000gr)
  • 75 ml lapte caldut (am folosit lapte de migdale)
  • 330 gr faina tip 650
  • 2 linguri piure de curmale
  • 60 ml lapte caldut (am folosit lapte de migdale)
  • 2 oua mari
  • 70 gr margarina Alsan (sau unt nesarat)
  • 5 picaturi ulei de portocala (sau coaja de portocala BIO)
  • fructe uscate in functie de preferinta, dar cu cat mai multe, cu atat mai bine: caise, stafide, merisoare, coaja de portocalaa BIO, etc

Cum am procedat:

  • prima data am combinat primele trei ingrediente intr-un bol si am lasat amestecul la dospit peste noapte sau cel putin 6-7h, la rece
  • a doua zi, am combinat acest aluat cu restul ingredientelor in bolul robotului, am framantat bine, ca la in cozonac obisnuit, si am lasat la dospit pana cand acesta si-a dublat volumul, la cald; aluatul este unul moale, lipicios
  • am asezat aluatul in vasul de copt, am folosit un vas de fonta tapetat cu o foaie de copt
  • am copt cozonacul in cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 10′, apoi 10′ la 190 grade, dupa care 25-30′ la 180 grade
  • ultimele 15′ am acoperit cozonacul cu o foaie de copt, deoarece se poate arde destul de usor, mai ales daca aveti un cuptor mai naravas

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.