Originare in Asia, painicile Naan au trecut de ceva vreme testul de popularitate si au devenit vedetele multor mese servite in sanul familiei. Crocante la exterior, moi si pufoase in interior, painicile sunt extrem de gustoase, putand fi servite atat simple, cat si cu diverse sosuri sau umpluturi. Daaa, umpluturi!!!😍 Aceasta este si varianta pe care voi merge, avand in vedere ca, piticii mai au tendinta de a “scapa” diverse ingrediente pe jos – daca acestea ar fi simple si ulterior “acoperite” sau umplute.
Retete de painici Naan sunt destule, unele cu iaurt, altele cu lapte, altele cu ambele. In unele, se foloseste ca agent de crestere bicarbonatul de sodiul si praful de copt, in altele se foloseste drojdia. Am intalnit insa, si cu toti 3 agentii de crestere. Deeeci, o gramada de variante. Eu aleg sa merg pe varianta cu lapte si drojdie. Clar, le si umplu. Seamana cu placintele pe care le face la tigaie, mami😍. Nu o sa le zic placinte, deoarece mai exista o reteta de placinte la tigaie (cu branza) pe blog si tare n-as vrea sa ma incurc in ele🙈. O sa le zic “baby naan”. My baby naan!! Si in curand, yours😊!
Gata vorba!! Sa ne apucam de treaba!
Ingrediente (3-4 bucati):
- 150 gr faina 650 + faina de lucru
- 70 -80 ml lapte caldut (sau apa, in caz de #aplv)
- 5-7 gr drojdie proaspata
- 4 lg ulei/unt topit
Umplutura:
- un copanel reciclat (ramas de la pranzul de cu o zi inainte)
- cateva frunze de spanac
- 1/2 ardei rosu
- cepsoara (5 fire)/ceapa verde
- patrunjel (1 fir)
- coriandru
- o lingurita smantana
Puteti sa incercati ce umplutura doriti: branza+marar/ceapa, ciuperci, varza, dovleac, etc.
Cum am procedat:
- am asezat faina intr-un bol iar in mijlocul ei am pus drojdia, peste care am adaugat putin din cei 70 ml lapte caldut. Am lasat 10’, apoi am adaugat restul laptelui (caldut) si uleiul/untul. Am obtinut un aluat moale, nelipicios. Daca aluatul se lipeste, mai adaugati foarte putina faina. Am lasat aluatul la dospit 20-30’.
- umplutura: am pus legumele si frunzele intr-un chopper si le-am tocat. Am adaugat carnita (tocata marunt cu un cutit) si o lingurita de smantana. La sfarsit, 1 varf de cutit de coriandru.
- dupa ce aluatul a crescut frumos, l-am impartit in 3-4 bilute putin mai mari decat o nuca. Am pudrat blatul de lucru cu faina, am intins cu sucitorul bilutele de aluat, le-am umplut si le-am intins din nou, conform imaginilor de mai jos:
- am copt painicile, la foc mediu spre mic, intr-o tigaie antiaderenta, fara ulei/unt (Regis Stone am folosit) cate 3’-4’ pe o parte – pana se rumenesc usor.
- imediat ce le-am copt, le-am acoperit cu un prosop curat. Puteti sa le pastrati intr-o punga de hartie sau infasurate in prosop. Ce e minunat la ele este ca, se pastreaza la fel de moi si dupa 12h. Atat au rezistat la noi – pana seara:). Portie dubla:)
- noi le-am papat cu sos tzaziki😍 (iaurt, castravete, ulei masline, marar, susan negru).
📌 Varianta cu dovleac copt si scortisoara⤵️
📌 In caz de aplv, se inlocuieste laptele cu apa iar untul cu un ulei vegetal presat la rece
📌 Aluatul painicilor poate imbraca si alte forme decat cele de placinte traditionale. Se potrivesc perfect formelor de empanadas. Ne-am rasfatat intr-o seara cu astfel de „empanadas” naan, umplute cu urda+ardei rosu+marar. Am mai incercat varianta magiun+migdale rasnite! A, da! Si le-am copt in cuptor (170*/30′), nu in tigaie. Nu va pot descrie in cuvinte gustul😋.
Sa aveti copilasi sanatosi!❤️
16 Comments
Super reteta 🙂 ce se poate folosi „nelectat” in loc de lapte va rog? Puteti sa ne mai spuneti o reteta de painica dar nu din faina alba neaparat va rog? Se poate pune si faina integrala de grau sau alt tip/ combinatii de alte tipuri de faina? Va multumesc!
Hey, Ioana!
Poti pune apa calduta in loc de lapte si ulei de masline in loc de unt.
Poti folosi linistita faina integrala, desi este posibil sa difere cantitatea folosita. Ideea este ca, la final sa obtii un aluat moale, nelipicios:)
Pofta buna🤗
Simo, merg bagate si la cuptor?
25-30 min?
Thx
Merg, merg!
Pup😘
Merge si cu drodie uscata la plic ?
Da, merge. Drojdie fara monostearat de sorbitan😊
Excelente, felicitari!
Wii!! Ma bucur ca va plac!🤗
Buna, Simona! Am facut reteta. Nu identic pentru ca nu am avut toate ingredientele. Am pus un sfert de ceapa normala in loc de ceapa verde.
Mi-a iesit compozitia prea apoasa. Cand intindeam cu sucitorul, tâśnea zeama prin mici gaurele in aluat.
Unde am gresit?
Hey! Umplutura prea lichida pe de o parte si nevoia de faina presarata pe blatul de lucru, pe de alta parte (pentru un aluat mai “tare”, care sa nu se rupa).
Insa, insist pe primul aspect.
Cu ce se poate inlocui smantana? Se poate fără ea?
Se poate renunta la ea
Buna! Imi poti spune te rog oare cata drojdie uscata trebuie? Multumesc!
~ 4 gr🤗
Bună! Am făcut și eu rețeta și a mâncat bebe foarte bine!! Și noi bineînțeles!! Plus acea pizza super bună la tigaie!! Ești extraordinara!! Mulțumesc mult pentru tot ce faci și ne înveți rețete sănătoase!! Mai ales ca stam acasă acum am încercat tot feluri de rețete ale tale! Sunt foarte bune!! Multa sănătate și felicitări maxime încă o data!! O seara frumoasa! 🤗
Waaa! Iti super multumesc, Amalia! Zambesc cu inima!❤️