Painea poate imbraca orice forma, mica, rotunda, bagheta, simpla, cu diverse toppinguri sau adaugiri. Painea aceasta a venit inspirata de celebrele hot cross buns australiene, de cele mai multe ori dulci, dar am gasit si varianta sarata.
Varianta aceasta am nascocit-o pornind de la o reteta de painici dulci, asta s-a dorit a fi la inceput, dar, pe parcurs, s-a transformat in sora ei mai putin dulce, cand am descoperit ca nu mai avem paine. Nevoia e mai presus de dorinta… 🙂
Ingrediente:
- 560 gr faina tip 650
- 200 ml apa calduta
- 70 ml lapte caldut
- 50 gr unt la temperatura camerei
- 25gr drojdie proaspata (sau 1 pliculet drojdie uscata BIO)
- 50 gr masline verzi BIO
- 150 gr branza Feta
Cum am procedat:
- in vasul unui robot, am combinat apa, laptele, untul si drojdia (eu am folosit maia naturala) si am lasat 10′ sa se activeze drojdia
- apoi, am adaugat faina, maslinele tocate si branza rasa si am framantat aluatul
- am lasat aluatul sa dospeasca aproximativ 1h, pana cand isi dubleaza volumul (am lasat aluatul in cuptor, pe functia bec)
- dupa dublarea aluatului, am impartit aluatul in 12 bile egale pe care le-am crestat deasupra in forma de cruce, folosind un cutit imbibat in faina
- am lasat bilele de aluat inca 30′ la dospit in cuptor, apoi le-am uns cu putin lapte si am adaugat semintele de mac deasupra
- am copt painicile 35′ in cuptorul preincalzit la 180 grade
- dupa scoaterea din cuptor, le-am acoperit cu un servet curat
Pofta buna!
No Comments