Kidscuiți

Scones cu afine și lămâie

iulie 19, 2019

De ceva timp ne-am reimprietenit timid cu D-soara Smantanica, motiv pentru care o sa-i mai trimitem invitatii de a ni se alatura in diverse preparate. Am descoperit cu aceasta ocazie niste retete extrem de faine si rapide, asa ca pentru noi/voi🙈

Ingrediente:

  • 100 gr faina 550 sau spelta integrala*
  • 50 gr faina de migdale
  • 1 ou mediu
  • 50 gr smantana grasa
  • o lingurita coaja de lamaie bio, rasa (spalata anterior in apa cu bicarbonat de sodiu)
  • 1 varf de cutit vanilie pulbere
  • 1 varf de lingurita praf de copt bio
  • 1-2 lg afine infuzate in suc de mar**
  • optional, 1 lingurita pasta de curmale (in cazul in care folositi fructe uscate deshidratate, acrisoare). Consider ca nu e necesar, insa pentru cei interesati e important sa se stie ca “se poate”🙃

*In cazul in care folositi un alt tip de faina din grau, s-ar putea ca sa aveti nevoie de o alta cantitate de smantana. Adaugati cantitatea de smantana treptat, astfel incat la final sa obtineti un aluat moale si nelipicios.

**Atentie la fructele uscate folosite! Sa nu contina sulfiti si sa nu fie confiate (pline de sirop de zahar). Puteti alege fructe deshidratate sau fructe infuzate in suc de mar. Am optat pentru a doua varianta, intrucat nazdravanu’ mare are 3+. De asemenea, puteti inlocui afinele cu fructele uscate preferate. Eu am mai mers si pe varianta cu visine. Bestiale!

Cum am procedat:

  • am amestecat cele doua tipuri de faina cu praful de copt bio, vanilia, lamaia rasa si cu fructele uscate. Apoi am adaugat oul amestecat cu smantana. Foarte complicat:)
  • am impartit aluatul in doua bile egale. Apoi, cu dosul palmei am intins pe rand bilele de aluat in doua cercuri de 10 cm, diametru. Cu ajutorul unui pinten (sau cutit), am impartit fiecare bila de aluat in 8 triunghiuri egale. Le-am uns cu ou si le-am asezat in tava. Coacerea se face la 180*/20’, in cuptorul preincalzit.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Denisa august 19, 2019 at 1:22 pm

    Salut Simona,

    Acuma am facut pentru prima data scones si in loc de afine am pus prune proaspete bucatele mici. Nelamurirea mea este urmatoarea: aluatul era super lipicios si am mai pus faina cred inca 100-150 gr..in orice caz foarte multa. Oare din cauza prunelor proaspete a intrat asa multa faina? Intre timp astept rezultatul 😀
    Multumesc!

    • Reply Simona septembrie 4, 2019 at 4:13 am

      Heey! Aaaw, f multa faina!😃
      Ceva nu e bine! Daca ai respectat intocmai reteta, fara alte modificari in afara de fructe, as cauta problema fie la tipul de faina, fie la % de grasime din smantana

  • Reply Irinastefy februarie 4, 2020 at 12:06 am

    Eu am facut de 2 ori,prima oară cu stafide si caise deshidratate si a doua oara cu stafide si nuci. A iesit bine aluatul nu am avut probleme, am folosit faina 550,dar acum vreau sa adaug afine proaspete. Simona ,este in regula daca folosesc afine proaspete? Sau trebuie sa mai adaug faina ? Multumesc

    • Reply Simona februarie 4, 2020 at 4:28 am

      As merge pe varianta de fructe uscate. Aluatul fiind putin mai tare, se preteaza pt acestea, mai ales ca ele se incorporeaza in aluat. Poti incerca insa sa le “plantezi” in aluat, situatie in care le amesteci inainte cu o lingura faina.

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.