Dulcegării

Baigli cu nucă și stafide

noiembrie 27, 2017

Va spun doar atat: am un pitic fan baigli cu nuca😃!! Ti se face pofta doar  privindu-l cum il cerceteaza din toate unghiurile, se linge pe buze si-i sopteste cald, inainte de a-l insfaca: “mniom-mniom”:)). Da, e un deliciu sa-l privesti😊.

Prefer baigli cozonacului, datorita faptului ca are mai putin aluat si mai multa umplutura. Asta nu inseamna ca refuz cozonacul:)). Il mai prefer si datorita faptului ca, se face mega rapid si nu pierd prea mult timp cu framantatul aluatului🙈. Conteaza si acest aspect atunci cand un pitic trage hainele de pe tine, mereu nerabdator de un joc nou:)).

Gata vorbaria, sa trecem la treaba!🙈

Ingrediente:

Aluat:

  • 200 gr faina 650
  • 1 galbenus
  • 70 gr unt
  • 65-70 ml lapte (la temperatura camerei)
  • 7-10 gr drojdie proaspata
  • optional: 1 lingurita miere (1+)

Compozitie nuca:

  • 140 gr nuca
  • 140 ml lapte
  • optional: 1 lingura stafide

Cum am procedat:

  • am amestecat drojdia (impreuna cu mierea, daca alegeti sa o adaugati)  cu laptele
  • am amestecat faina cu untul (la temperatura camerei), obtinand un aluat nisipos. In mijlocul acestuia, am pus apoi galbenusul si laptele, dupa care am amestecat pana cand am obtinut un aluat moale, insa nelipicios, pe care l-am framantat 2’. Ei bine, de aici aveti 2 variante. Fie puneti aluatul 2 ore la frigider (cum ar fi reteta originala, aluatul dorindu-se a fi unul fraged), fie il lasati 1/2h – 1 h la temperatura camerei (in aceasta situatie aluatul fiind unul usor pufos)
  • pana s-a odihnit aluatul, am pregatit “umplutura”: am pus laptele la incalzit iar cand a devenit caldut am adaugat stafidele (puteti adauga si curmale maruntite, daca nu aveti stafide) si nuca. Am amestecat si am lasat compozitia astfel pregatita deoparte.
  • am intins aluatul cu un sucitor si l-am acoperit cu compozitia pregatita. L-am rulat cu grija, avand grija sa indoi capetele aluatului, astfel incat sa nu pierd compozitia pe drum:)). De asemenea, cu albusul ramas am uns marginea aluatului, inainte de a finaliza rularea lui. Din acelasi albus ramas (puteti unge si doar cu galbenus si sa mai lasati baigli-ul la frigider 1/2 ora) am uns baigli-ul, deasupra. L-am impus cu furculita si l-am bagat in cuptorul preincalzit la 170*/30’. Se va rumeni usor iar mirosul care va umple casa, va creste cu siguranta pofta de a papa din baigli-ul proaspat scos din cuptor. Cu toate acestea, nu va grabiti sa-l taiati. Lasati-l putin sa se odihneasca, acoperit cu un prosop.

📌 Puteti opta si pentru varianta cu mar. Extrem de gustoasa si cu succes mare la pitici. Cum pregatiti umplutura cu mar, gasiti aici.

Asta-i tot!:)

Pofta bunuta!!❤️

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Florescu Cornelia aprilie 11, 2018 at 11:47 am

    Buna! Am facut baigli cu mar, dar mi s-a crapat. Oare unde am gresit!?

    • Reply Simona aprilie 11, 2018 at 12:29 pm

      Nu-i bai ca a crapat. A crescut in cuptor. Pt a nu mai crapa data viitoare, incearca sa-l lasi suficient timp la dospit, abia apoi sa-l bagi la cuptor. E pur si simplu o chestiune de estetica:)
      Daca a fost papat, e perfect😘

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.