Imi amintesc dupa-amiezele de sambata, senine toate, in care asteptam cu nerabdare ca mami sa scoata din cuptor aluatul sfarmos cu branza. Nu aveam nicio grija, totul era simplu si frumos.
Ingrediente:
Aluat:
- 300 gr faina 550
- 1 galbenus
- 120 gr ulei de cocos solid, la temperatura camerei
- 120 gr smantana grasa (2-3 lg sau cat sa se lege aluatul)
- 20 gr carob
- 1 lg sirop de curmale
- 1 lingurita praf de copt bio
Umplutura:
- 400 gr ricotta Curtea Culorilor*
- 2 galbenusuri
- 3 albusuri
- 2 linguri Dulcisor (xylitol)
- un praf de vanilie pudra
- 1 lingurita coaja de lamaie bio, spalata anterior in apa cu bicarbonat de sodiu (fara aluminiu) sau 1-2 picaturi ulei esential de lamaie
*Ricotta de la Curtea Culorilor, preferata mea, este o branzica fara aditivi, mai ”închegată” decat ricotta pe care o gasiti normal in supermarket. Daca folositi ricotta din magazin, aceasta trebuie scursa foarte bine de zer. Puteti folosi foarte bine si branzica de vaci. Daca sunteti din Timisoara, cautati Curtea Culorilor. Pe d-na Adriana, cea care o produce, o gasiti in fiecare sambata in piata volanta de la Stadion.
Cum am procedat:
- am inceput cu pregatirea aluatului: am amestecat faina (amestecata deja cu praful de copt si carobul) cu galbenusul si uleiul de cocos solid (la temperatura camerei). Am obtinut un aluat nisipos, peste care am adaugat siropul de curmale si smantana. In functie de tipul de faina folosit sau de grasimea smantanii, este posibil sa mai trebuiasca sa adaugati smantana. Ideea este ca aluatul sa poata fi adunat intr-o bila compacta. Am impărtit aluatul in doua bile, una am pus-o in frigider, una in congelator. Le-am pus la rece pentru a se intari putin si a le putea manevra. Am pus o bucata la congelator deoarece am nevoie ca aceasta sa fie mai tare pentru a o putea da prin razatoare.
- Pentru crema de branza am mixat branza cu galbenusurile, vanilia, Dulcisorul si vanilia. Separat am batut albusurile spuma si le-am incorporat treptat in crema de branza.
- Am scos bila de aluat din frigider, am intins-o cu sucitorul si am asezat-o intr-o tava de tarta dreptunghiulara. Am turnat crema de branza iar deasupra am razuit bila de aluat din congelator.
- Am introdus tava in cuptorul preincalzit la 180*, pentru 30’.
Sa avem copilasi sanatosi!
No Comments