Bazele nutriției echilibrate

Smântână, iaurt, iaurt grecesc? Ce să fie, ce să fie?

septembrie 26, 2017

Astăzi discutăm despre diferențele dintre iaurtul de vacă și smântâna de vacă.

Iaurtul reprezintă cel mai popular produs lactat, fiind o sursă bună de proteine cu conținut crescut în aminoacizi esențiali cu digestibilitate bună. Pe scurt: produs nutritiv, ușor digerabil

Iaurtul integral (nedegresat) conține o cantitate mare de nutrienți de tipul vitaminelor A, B1, B2, B6, B12, C, calciului (formă ușor absorbabilă). Acesta mai conține și fosfor, fier, potasiu și sodiu. Datorită conținutului de cazeină (80% din totalul proteinelor) absorbția de calciu și fosfor este ridicată.

Iaurtul conține culturi de bacterii „prietenoase” numite probiotice (datorită fermentării laptelui sau adaosului suplimentar). Beneficiile iaurtului datorită acestora sunt: creșterea imunității, scăderea colesterolului sanguin, îmbunătățirea sintezei de vitamine. De asemenea se observă o îmbunătățire a digestiei,  ameliorarea diareei la consumatorii de antibiotice, reducerea constipației. Lactoza din iaurt este de asemenea digerată mai ușor decât în cazul laptelui.

Acesta se introduce în alimentația copilului după vârsta de 6 luni, putând fi consumat regulat pe tot parcursul vieții!

Diferențe semnificative  între iaurt și smântână se pot observa atât la nivel de macronutrienți (carbohidrați, grăsimi, proteine), cât și la nivel de micronutrienți (vitamine și minerale).

Smântâna de 20% grăsime vine însoțită de o valoare calorică ridicată (213 kcal/100 grame produs) și o cantitate ridicată de grăsimi (20 grame lipide/100 grame produs). La nivel de micronutrienți aceasta este net inferioară iaurtului de 3.2%.

La aportul de calciu diferențele dintre cele două produse alimentare sunt semnificative:

  • 100 grame iaurt conțin 121 mg de calciu, în timp ce 100 grame smântână conțin numai 101 mg.

La nivel de vitamine liposolubile situația este următoarea:

    • Vitamina A: iaurt: 27µg, smântână: 10 µg.
    • Vitamine E: iaurt: 0.5 µg, smântână: 0 µg.
    • Vitamina K: iaurt: 0.2 µg, smântână: 0 µg.

  • Vitamina D: iaurt: 0.1 µg, smântână: 124 µg.

O altă diferență semnificativă între cele două produse alimentare se poate observa și în cazul procentajului de grăsimi saturate:

  • iaurt – 0.893 g.
  • smântână – 10.14g.

Iaurtul integral, fără adaos de smântână, lapte praf sau proteine din lapte, nu depășește o concetrație de grăsimi de 3.8%. Astfel, iaurtul grecesc, cu un conținut de grăsime de 10%, pe lângă laptele și culturile lactice prezente în mod obligatoriu, conține și adaos de alte elemente. Aceste elemente nu sunt necesare pentru un iaurt ideal.

Datorită acestor diferențe semnificative, smântâna este considerată grăsime animală și se recomandă cu moderație. Iaurtul este un produs lactat, important, fiind recomandat în cadrul unui meniu zilnic echilibrat.

Exemplu practic: folosiți iaurturile integrale, în a căror liste de ingrediente figurează numai laptele+culturile lactice. Dacă doriți un iaurt mai gras, adăugați iaurtului integral o lingură de smântână. 

 

  1. https://www.healthyeating.org/Milk-Dairy/Nutrients-in-Milk-Cheese-Yogurt/Yogurt-Nutrition
  2. https://www.healthyeating.org/Milk-Dairy/Health-Benefits-of-Milk/Health-Benefits-of-Probiotics
  3. Savaiano DA, Lactose digestion from yogurt: mechanism and relevance, Am J Clin Nutr. 2014 May;99(5 Suppl):1251S-5S
  4. Astrup A, Yogurt and dairy product consumption to prevent cardiometabolic diseases: epidemiologic and experimental studies, Am J Clin Nutr. 2014 May;99(5 Suppl):1235S-42S
  5. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/105?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=100&sort=default&order=asc&qlookup=yogurt+&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Doina septembrie 27, 2017 at 7:08 pm

    Foarte util articolul, multumesc! As avea o intrebare.
    Eu daca fac iaurt prin urmatoarea metoda : in laptele pasteurizat cald adaug smantana de 30% si las „sa se prinda” cam 6 ore la temperatura camerei, ce fel de iaurt obtin? Integral sau grecesc? Are acest iaurt toate beneficiile unui iaurt?

    • Reply ND.drd. Hadmaș Roxana septembrie 29, 2017 at 12:18 pm

      Bună ziua! Obțineți în acest mod un iaurt integral. Obțineți un iaurt grecesc dacă amestecați ulterior iaurtul cu smântână

  • Reply Ramona februarie 27, 2018 at 11:06 am

    Buna ziua! Inteleg ca iaurtul cu 10% grasime nu este tocmai indicat? Eu ii ofer destul de des baietelului (9 luni), e mai ok cel cu un procent mai mic de grasimi? Multumesc!
    Valabil si pt smanatana cu 30%?

  • Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.