Recunoscuți pentru conținutul bogat in antioxidanți, cartofii mov sunt un spectacol în farfuria celui mic, tocmai datorită culorii violet care se menține si la sfârșitul perioadei de preparare. Culoarea este data de către antociani; aceștia se găsesc și în fructele de pădure (mure, afine) și li s-a dus vestea că ar fi de mare ajutor sistemului imunitar. (ca un pont pentru mamici, merge vorba prin târg ca nu ingrașă😬)
Astăzi, ne bucurăm de proprietățile lor, într-o supă cremă delicioasă.
Ingrediente:
- 6 cartofi mov mici ~300 gr
- 1/4 țelină
- 1 păstârnac
- 1 ceapa sau 1 praz (iese mai gustos cu praz, dupa părerea mea🙈)
- 1 foaie dafin
- coriandru
- ulei de dovleac presat la rece (merge bine si cu unt sau o lingurița smântână)
- cateva rondele dovlecel pentru crutoane
- patrunjel
Cum am procedat:
- am curățat și am spălat bine legumele, pe care ulterior le-am pus la fiert, împreună cu foaia de dafin, într-o cratiță cu 1,5l apa
- în timp ce legumele erau la fiert, am spălat bine un dovlecel, am tăiat cateva rondele și le-am porționat în mici cubulețe. Acestea le-am introdus la cuptor (într-o tava, tapetată cu hărtie de copt)
- când au fost fierte legumele, am strecurat zeama în care au fiert, am pus deoparte cartofii iar restul legumelor le-am blenduit, adăugând putin din zeama pusă deoparte. Cartofii i-am pasat foarte bine cu furculița și ulterior i-am adaugat legumelor blenduite (făcuți cu blenderul devin gumosi, deci nu🙃). Am mai adăugat zeama in care au fiert, până am ajuns la consistența dorită de supă cremă, mai mult cremă decat supă🙈. Am adăugat un praf de coriandru și o lingură de ulei de dovleac, la final
- am servit cu crutoane din dovlecel și pătrunjel tocat.
📌 Cartofii pot fi folosiți in supă și copți in cuptor.
No Comments