Nu stiu voi cum sunteti, dar eu, cand pronunț „gomboti”, gândul imi zboară instantaneu la zilele copilăriei, cand mami ne răsfața cu minunații rotunjiori, prunoso-zemosi, îmbrăcați intr-o hăinuță crocanta de pesmet. Pe fata imi apare un zambet nostalgic, bucuria ma invadeaza iar diagnosticul e clar : GCA ( Gust Copilărie Acut).
Siii, cum ii dăruiesc lui Stefi diverse gusturi, urmând sa le aleagă el pe cele, ale căror amintire ii vor așterne zambete pe fata, gombotii nu au cum sa scape de Domnița Diversificare.
Povesteam cu Roxana la un moment dat, despre combinatia cartofi-faina si imi spunea ca nu ar fi cea mai „fericita”, amidonul impreuna cu glutenul îngreunând digestia. Asa ca, mai rarut ar fi mai drăguț. Eram sigura ca pana cand vor apărea si prunele se va ivi si vreo idee salvatoare. Nici nu a trebuit sa astept atat🙈
Astazi, aruncând ochii spre un bol cu cirese gigant, mi-a aparut in fata ochilor, imaginea unui platou cu gomboti😊. Copilăria si al ei gust s-au acutizat, din nou.
E momentul de un nou joc, in bucatarie❤️
Ingrediente:
- 50 gr branza facuta cu iaurt – aici
- ~ 50 gr faina
- 1 galbenus
- cirese (8, la număr, in cazul meu)
- migdale rasnite
Cum am procedat:
- am pus la fiert 1/2 l apa
- între timp, am amestecat faina cu branza si gălbenușul pana am obținut un aluat nelipicios (asemanator cu cel din care se face pătura)
- cu un sucitor, am întins aluatul intr-un strat de 1 cm si am decupat patratele
- am pus cate o cireasa in fiecare pătratel si am învelit-o in aluat, rezultând o mingiuta de mărimea unei nuci
- cand a inceput sa fiarbă apa, am adaugat pe rand gomboteii si i-am lăsat la fiert, aprox 10′ (se ridica la suprafața)
- cand au fost fierti, i-am pescuit, i-am lăsat 2-3′ pe un șervet absorbant, apoi i-am tăvălit prin migdale răsnite
Gustul este nemaipomenit! Sora mea, venită in vizita, a exclamat : „Gomboti”!! A gustat unul (atat a avut voie, deoarece au iesit doar 8 bucati:)) si nu a sesizat nici o diferenta între cei „tradiționali” si noii „baby”😊
Sa aveti copii papaciosi!
11 Comments
Simona ai scos samburii din cirese?Multumesc
Da, Lumi.Am scos sâmburii😘. Sper sa va placa😊
Buna Simona, n-am baterii la cantar, cum pot masura altfel? 🙂 mersi
Hey, Mina! O lingura cu varf faina = aprox 25 gr. Asadar, pentru o portie de pitic: 2 lg vf faina si una cu varf branza. Plus galbenusul:). In cazul in care aluatul se lipeste de maini, mai adauga putina faina.
Cei de mai sus sunt mini gomboti, intrucat ciresele sunt micute. Aluatul – musai de pus in strat subtire in jurul fructului.
Sa aveti pofta mare!❤️
Mersi mult :*
Ce bine arată!! Tare mi-aș dori să îi fac, dar cireșe pe vremea asta nu găsesc…. așteptăm vara. Ce ar mai merge in locul cireșelor? Oare stafide sau cireșe deshidratare? Mulțumesc frumos!
Hey, Nicoleta!
Poti pune orice alt fruct care nu are sanse foarte mari sa curga din aluat. Merg afine care se gasesc acum -mai mari putin, bucatele de prune daca gaseti. Poti incerca si cu fructe deshidratate, pe care sa le hidratezi inainte.
Astept sa-mi spui cum au iesit, daca te incumeti sa faci😘😘
Buna!Oare cu cirese congelate merge?Multumesc
Hey! Da, doar sa tavalesti ciresele prin faina, inainte de a le modela in gomboti. Asfel, se absoarbe din sucul pe care e posibil sa-l lase la fierbere.
Pofta buna!
Reteta asta este fabuloasa!!! Nu am suportat in viata mea gombotii cei clasici cu cartof dar acestia au iesit un deliciu <3
Eu i-am umplut cu piersica si portia lui mami a fost tavalita prin zahar de cocos si caju macinat.
Multumim pentru retete! Te imbratisam cu drag!
Doamne, ce ma bucuuur!!Si eu va imbratisez! Cu acelasi drag!❤️