Neata, neata, buna-i dimineata si la 4 am. 😄
Reteta spunea de fructe mici, micute…unde mi-o fi fost capul cand m-am dus la cumparaturi si am ales cele mai mari si frumoase prune?! Parca numai fructe mari si frumoase tre’ sa mancam…acum, na, sufera, fructe gogomane ti-au trebuit, asa-i? In fine, mi-am pus sacul pe cap, am dat din barba maruntel, m-am uitat urat la ele si le-am zis vreo doua, ca, deh, ele-s vinovate! Cine le-a dat dreptul sa fie asa aratoase?
Pe drumul lor spre burta noastra insa si-au demonstrat calitatile: mari inseamna mai putin de manuit, deci mai putin timp de pregatit, fiert, etc. Siiii, inca una buna. Cand am mancat, ca sa vezi, gogomaniile astea au ajuns fix in acelasi loc de ar fi ajuns alea mititele. Da’ fix tot acolo…credeam ca o iau pe ocolite, pe la Satu Mare, la Constanta, dar nu. Au ajuns de-a dreptul la locatia stabilita.
In plus, ideea de a fierbe cartofi, lasat la racit…si asa m-am urnit greu cu ele, da’ sa fi mai stat si vreme dupa fundul lor…neee! Cu branzica merg excelent!
Ingrediente:
- 250 gr branza de vaci proaspata
- 1 galbenus
- 50 gr unt moale
- 1 lg xylit (optional)
- 50 gr gris
- 60 gr faina grau spelt 630
- Putin vanilie pudra
- 7 prune mari
- putina miere
Pesmet
- 60 gr pesmet
- 40 gr nuci maruntite in blender
- 2 lg mac
- Putina scortisoara
- 3 lg sirop de curmale
Cum am procedat:
- am frecat untul cu xyilitul ca sa se inmoaie untul
- am adaugat branza, galbenusul si grisul si am omogenizat
- am adaugat vanilia si faina si am framantat aluatul, dupa care l-am lasat la frigider
- intre timp, am pus pesmetul impreuna cu nucile, macul, scortisoara si siropul de curmale in tigaie si am gatit cateva minute cat sa se usuce pesmetul
- am spalat prunele si am scos samburele fara sa desfac pruna de tot; am uns interiorul cu putina miere
- am pus o oala cu apa pe foc si am lasat-o sa fiarba la foc mic
- am scos aluatul de la rece si l-am impartit in 7 (acu, na, depinde de prunele, prunisoarele sau prunoaicele pe care le aveti)
- am pus faina pe maini si am modelat aluatul sub forma unui disc
- am pus pruna in centru, am ridicat marginile discului si am inchis gogomanca in interior
- am pus prunele in oala cu apa care fierbe (fara sa clocoteasca) si am fiert galustele cca 7-8’, pana se ridica la suprafata
- odata gatite, le-am trecut prin pesmet si le-am acoperit bine cu el
- am servit cu iaurt cu vanilie si miere
Pofta buna!
No Comments