Reteta este pentru o tarta mare (forma de 25cm, dar eu am pregatit-o in doua forme mai mici. Nu de alta, dar una era pentru oferit si am vrut sa ramana ceva si sufletelor noastre de acasa. Pe langa faptul ca persoana careia i l-am oferit a fost mega incantata, raw vegana fiind, ne-a placut si noua de ne-am lins pe degetele cu care am mancat. 😀
Ingrediente:
Crusta
- 175 alune nesarate (sau alte nuci oleginoase)
- 50 gr fulgi de ovaz
- 100 gr curmale Medjool
- 125 ml apa
- 3 lg unt de arahide smooth Papamigdal
Umplutura
- 400 gr curmale Medjool
- 6 lg unt de arahide Papamigdal
- 125 ml apa
- putina vanilie pudra
- 150 gr arahide nesarate
“Ganache” ciocolata
- 100 gr unt de cocos bio
- 4 lg sirop de curmale
- 150 lapte de cocos
- 3 lg pudra de cacao (5 ani+) sau roscova
Cum am procedat:
- am inceput prin a coace fulgii de ovaz cateva minute in tigaia preincalzita; am pus fulgii in tigaie, fara grasime si am copt cca 10’, amestecand continuu
- intr-un robot, am pus ingredientele pentru crusta, vjjjjj-vjjjjj pana cand am obtinut o masa modelabila
- am asezat crusta in forma de tarta si am aranjat-o frumusel ajutandu-ma de manutele bine spalate si o lingura de lemn (de cea din inox se cam lipeste aluatul de crusta si va da batai de cap 😄)
- fara sa spal bolul robotului, am pus ingredientele (fara alune) pentru umplutura de ”caramel” si, la fel, vajjjj-vajjjjjj, pana cand am obtinut un amestec cremos pe care l-am asezat deasupra blatului; la final, am adaugat alunele si am vajait inca de vreo 4-5 ori, cat sa ramana bucatele de arahide -atentie, pentru copilasii sub 5 ani, acestea trebuie bine maruntite, prezinta risc de inec, asa ca le adaugati de la inceput, impreuna cu restul ingredientelor
- pe baie de abur, am pus untul ras (ca sa se topeasca mai repede) impreuna cu siropul de curmale si putin lapte; odata topit, am amestecat restul de lapte cu cacao/roscova si cu untul topit si am omogenizat; am turnat acest amestec peste tarta si am introdus la rece peste noapte
- a doua zi am decorat
*puteti injumatati cantitatile pentru o tarta mai mica (15cm: 6-7 pers) sau 1/3 pentru o tarta micuta (8cm)
Pofta buna!

No Comments