De Craciun, in zona noastra, toti au pe masa acest tip de prajitura in forma de buturuga.
Am cautat o astfel de prajitura, dar varianta fara zahar la ingrediente, astfel incat sa nu dau gres. Nu aveam timp de experimente. Si, heeeey, a iesit grozav, a avut atata succes la copii si adulti, incredibil!
Il puteti incerca pe masa de Revelion, sigur nu veti regreta.
Ingrediente:
- 4 oua separate
- 60 gr sirop curmale
- 1 lgita praf de copt BIO
- 70 gr faina grau spelt 630 (sau grau 650/550)
- 10 gr lapte (vegetal sau nu)
- 1 lg pudra de roscova sau cacao (5ani+)
Crema
- 400 gr crema de cocos rece, de la frigider (puteti folosi mascarpone)
- 30 gr sirop de curmale
Topping
- 100 gr crema de cocos rece, de la frigider (puteti folosi mascarpone)
- 2 lg unt de caju
- 1 lg pudra de roscove sau cacao (5ani+)
- 15 gr sirop de curmale
Cum am procedat:
- am batut albusurile spuma tare
- separat, am amestecat galbenusurile impreuna cu siropul de curmale, faina, laptele, cacao (roscova) si praful de copt
- am adaugat albusul peste amestecul cu galbenusuri si am omogenizat incet, cu miscari de sus in jos
- am rasturnat compozitia in tava de cuptor tapetata cu o foaie de copt si am copt timp de 15’ in cuptorul preincalzit la 160 gr
- odata scos blatul din cuptor, l-am asezat cu fata in jos pe un prosop, am scos usor hartia, l-am rulat si l-am lasat sa se raceasca astfel
- intre timp, am scos crema de cocos de la frigider si am scos cu o lingura din cutie doar partea solida de la suprafata, fara lichid (mi-au trebuit 4 cutii, inclusiv pentru topping), am folosit Biona)
- am mixat crema cu siropul de curmale pana am obtinut o crema
- am desfacut blatul, l-am uns cu crema si l-am rulat din nou
- am pregatit si crema pentru topping, amestecand ingredientele
- am taiat din rulada o bucatica de cca 10 cm si am asezat-o pe o parte, dand forma de buturuga
- am imbracat buturuga in crema pregatita, am trecut usor cu o furculita deasupra pentru a da forma scoartei de copac si am decorat-o
A avut un succes fenomenal, atat la adulti, cat si la copii! Atat pot sa spun…
Pofta buna!
No Comments