Odata cu toamna si racirea vremii, parca imi revine cheful de aluaturi bunute si molcute😀. Mai ales ca avem la indemana o gramada de fructe, care se pot transforma in niste umpluturi delicioase. Ei bine, de data asta am mers pe seminte. De mac-mac!😃
Asadar, facem un aluat moale, il umplem cu mac fiert puțin in lapte, alături de doua curmale Medjool si-l coacem frumos in cuptorul preincalzit. Ah, ce miros!
Ingrediente:
- 330 faina 650
- 150 ml lapte (animal sau vegetal) sau 100 ml lapte si 50 ml apa
- 1 ou
- 45 gr unt moale
- 1/2 plic drojdie uscata (~4 gr)
- o lingurita miere certificata (1+)
Umplutura:
- 90 gr mac
- 100 ml lapte animal sau vegetal
- 2 curmale Medjool
Cum am procedat:
- am început cu aluatul: in bolul mixerului am pus faina. Am adaugat drojdia, mierea, laptele călduț si oul. Am pornit mixerul si l-am lăsat sa imi frământe aluatul pana acesta s-a adunat pe cârlig. Am adaugat untul moale, lăsat la temperatura camerei si am continuat framantarea încă 3-4’. Aluatul este unul moale, ușor lipicios. Asa trebuie sa fie. Puteti sa mai adăugați putina faina, strict cât sa dați forma aluatului. Se lasa aluatul la dospit, 1/2 ora, pana își dublează volumul. Ungeți vasul de dospit cu o lingura de ulei, inainte de a pune aluatul in el.
- cat timp a dospit aluatul, am pregătit macul. L-am râșnit si l-am fiert in lapte, împreuna cu curmalele mărunțite. Aproximativ 5’. Apoi l-am lăsat la racit
- odata dospit aluatul, l-am răsturnat pe blatul de lucru. Nu uitați sa presărați niste faina pe blat, inainte de a răsturna aluatul. Cu ajutorul unui sucitor, am întins aluatul intr-un dreptunghi. Am asezat macul pe aluat si l-am întins pe toată suprafața formei de aluat. Am rulat aluatul, si l-am secționat in 7 bucăți, cu ajutorul unui fir de ața. Puteti folosi si ața dentară. Va recomand ața in locul cuțitului, pentru a păstra forma ruloului. Am asezat rulourile in tava si le-am lasat din nou la dospit, încă 1/2 de ora. Apoi, le-am uns cu ou bătut cu o lingura de lapte si le-am invitat in cuptorul preincalzit la 180*/40’.
- odata coapte,le-am stropit cu unul din unturile delicioase de la Papamigdal, respectiv Lemon Curd. Mi se pare ca se potrivește perfect cu pufoșenia cu mac

Sa avem copilași sanatosi!❤️
No Comments