Cereale, pseudocereale și derivate

Mămăliga cu leurda

septembrie 28, 2021

Recunosc ca, pana sa apăra piticii in viața noastră, nu prea am consumat leurda. Parca nici nu mi-a ieșit in cale!😃 Însă, odata cu venirea lor, lucrurilor au luat o alta întorsătura! Din dorința de a le oferi un meniu cât mai diversificat si de a avea ocazia sa cunoască cât mai multe arome si ingrediente, iacătă a venit si rândul domniței Leurda sa imi treacă pragul jucatariei!

Ingrediente:

  • 500 ml apa
  • 100 -120 gr malai*
  • un praf de sare (2+)
  • 10-15 frunze de preferințe, după gust
  • 1 cubuleț de unt animal sau vegetal (pentru copilașii cu aplv) – de mărimea unei nuci

*Cantitatea de mălai potrivită pentru o anumită cantitate de apa depinde de tipul de mălai, dar si de timpul de fierbere al acestuia. Cu cât fierberea este mai îndelungată, cu atat mămăliga e mai “groasa”. Asadar, adaptați cantitatea de mălai in funcție de tipul de mălai folosit si de preferința voastră pentru consistentă mămăligii.

Cu ce o “dezmierdam”? Cu brânzica de vaci/smântâna/iaurt, cu brânzica vegetală (Marmota de la Rawckers), cu telemea, cu iaurt sau diverse alte combinații între acestea. Puteți sa o mai serviți si cu niste ciuperci trase la tigaie, cu ou fiert/posat tare (risc de salmoneloza la oul posat tradițional), etc. Sau cu niste nuci razuite, deasupra!

Cum am procedat:

  • am pus apa la fiert. Când a început sa dea in clocot, am adăugat mălaiul, in ploaie, amestecând continuu. Am continuat sa amestec încă ~ 10 minute, perioada in care mamaliga a început sa se îngroașe. In primele 2-3’ am amestecat cu un tel, apoi am trecut la o lingura din lemn. Cu cât o lăsați mai mult timp pe foc, acesta se va îngroșa mai mult. La un mălai grisat, acest timp este mai redus. Puteți sa amestecați primele 3-4’, apoi sa o lăsat încă 7-8’ sa fiarbă cu capacul pus. Dar pentru aceasta, aveti nevoie de o oala buna, de preferat fonta, pentru a nu risca sa vi se “prindă” mămăliga de fundul oalei.
  • dupa cele 10’ de preparare termică, am adăugat untul, amestecând ușor pana la încorporarea lui. Apoi, am oprit focul aragazului si am adăugat leurda, mărunțită. Gata mămăliguța!

Sa avem copilași sanatosi!❤️

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.