O singura vanata era in frigider, una singuratica si trista. Mi s-a facut asa o mila de ea…draga de ea, cum ma striga si se ruga sa fie gatita. Am impartit-o frateste cu Mara, desi Mara a mancat si din portia mea, eu nu m-am suparat. Ba dimpotriva. 😃
Ingrediente:
- 1 vanata medie
- 2 lg cousous
- 1 lg pasata de rosii + 1 lg pentru pus deasupra
- 5-6 nuci tocate
- 3 frunze de menta
- 1 catel usturoi
- 2-3 fire de patrunjel
- 1 lg ulei de masline extravirgin
- 1 praf de sare (2 ani+, Mara are 4 ani+😘)
- 2 lg bune de gouda rasa (optional)
Cum am procedat:
- am spalat vanata, am curat coaja din 2 in 2, astfel incat sa imi rezulte 4 dungi, niste vinete vargate 😃, dupa care le-am taiat pe jumatate
- am scufundat vinetele in apa rece cu un praf de sare si le-am lasat acolo vreo 15-20’
- cu grija, sa nu stric bunatate de coaja, am scos miezul vinetei, folosind o lingurita; am pastrat miezul stropit cu putina zeama de lamaie, sa nu oxideze
- am gatit vinetele in Ninja, 7’, functia pressure, quick release; in varianta de cuptor, coapte la 180 grade, timp de 15’
- intre timp, am pregatit umplutura: am pus couscousul la fiert pentru 5’, apoi l-am amestecat cu miezul de la vanata tocat marunt, marunt, patrunjelul si menta tocate, usturoiul ras si pasata de rosii si le-am gatit impreuna cu 1 lg de ulei si putintica apa, pana cand scade lichidul lasat de vanata, 5-7’, la foc mediu, amestecand continuu
- dupa ce am luat de pe foc, am adaugat si nucile tocate
- am umplut vinetele cu aceasta umplutura si am adaugat cate putin din pasata de rosii deasupra
- am gatit vinetele in Ninja pe functia bake, 190gr, timp de 10’; in cuptor, 30’, 180 grade
- am adaugat branzica deasupra, si inca 3’ pe bake, 190 gr in Ninja; la cuptor, asemenea, 2-3’ functia grill, cat sa se topeasca branzica
- am servit cu cepsora tocata
Pofta buna!
No Comments