Dulcegării

Cozonac cu fistic

aprilie 28, 2021

Cine nu acceptă cadou o nouă rețetă de cozonac pufos, delicios?! Cel de astăzi vine direct de la Two hungry little brothers, iar mai multe rețete de la ei găsiți aici și aici.

Ingrediente pentru aluat:
– 500g faina Manitoba (sau o faina cu continut ridicat de proteine. Manitoba are 14g proteine)
– 7 g drojdie uscata sau 25 g proaspata
– 230ml lapte gras caldut.
– 2 oua la temperatura camerei
– 70g miere (1 an+)
– 1 lgt Extract pur de portocala sau coaja de la 1/2 portocala bio
– Vanilie
– 80g unt gras min 82% grasime
– Ulei pt suprafata de lucru
– 1 ou (sau un galbenus + lapte) pt uns

Ingrediente pentru umplutura:
– 150g fistic macinat fin
– 50g miere (1 an+)
– 250g mascarpone
– 1 pastaie de vanilie
– 1 galbenus mare sau un ou micut (daca folositi 1 galbenus doar, atunci puteti folosi albusul la uns cozonacul)
Modul de preparare pt umplutura e simplu. Se amesteca bine toate ingredientele dupa ce ati framantat aluatul, apoi se lasa crema la frigider pana cand va fi folosita.

Modul de preparare este acelasi pt orice aluat de cozonac basic:

Se cerne faina de doua ori apoi se amesteca impreuna cu drojdia uscata (daca se foloseste drojdie proaspata se amesteca drojdia cu putin lapte caldur si o lgt miere si se lasa 15 min sa se activeze). Separat se amesteca ouale cu laptele (atentie, sa fie caldut nu fierbinte), mierea, vanilia (optional) si extractul de portocala (sau coaja bio).

Se toarna amestecul lichid peste faina si se framanta vreo 10 min.
Dupa aceea incepeti sa incorporati untul topit cate 1-2 linguri odata, in timp ce framantati. Partea aceasta ar trebuie sa dureze inca vreo 12-15 min.

Faceti de doua ori strech and fold dupa care puneti aluatul inapoi in bol, acoperiti cu folie alimentara si lasati la dospit pana isi dubleaza cel putin volumul. Timpul de dospire depinde in functie de drojdia folosita si temperatura ambientala (la mine a durat aprox 1,5 ore)

Dupa prima dospire mai faceti de doua ori strech and fold si lasati din nou la dospit pana se dubleaza volumul.

Cozonacul se poate rula in mai multe moduri; eu va prezint doua:
1. Intindeti aluatul intr-un dreptunghi cam de 35-25, ungeti cu umplutura dorita, rulati, apoi taiati rulada in jumatate pe vericatala (ca sa obtineti doua fasii lungi). Cu grija impletiti cele doua fasii (ca o spirala) si puneti cozonacul in tava cu hartie de copt, acoperiti cu folie alimentara si mai lasati la ultima dospire cam 20-30 min.
2. Taiati aluatul in 2 parti egale si intindeti-le in doua dreptunghiuri. Ungeti-le cu umplutura dorita, rulati-le si impletiti-le ca la pct 1. Puneti cozonacul in tava cu hartie de copt, acoperiti cu folie alimentara si mai lasati la ultima dospire cam 20-30 min
Cozonacul se coace in cuptorul bine incins la 180 grade caldura sus si jos, pt 20 min, apoi reduceti temperatura la 170 grade si continuati coacerea pt 30 min. Daca vi se pare ca se arde deasupra cozonacul, il puteti acoperi cu haryie de copt prinsa cu scobitori. Eu am pus hartia dupa primele 12-15 min.

Cand e gata cozonacul, el trebuie scos imediat din tava si lasat pe un grill la racit. Oricat de tentant ar fi, nu il taiati cald”

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.