Legume și leguminoase Supe și ciorbe

Supă gulaș cu carne de curcan

februarie 12, 2021

“Gulyas” erau pastorii de vite care-si manau turmele spre targurile din Moravia sau Viena, iar gulasul era supa cea mai satioasa si cea mai usor de pregatit. La finele secolului al XVIII-lea, gulasul s-a transformat din felul de mancare umil al pastorilor intr-un fel de mancare regesc, pe placul nobililor, atunci cand Regele Iosif al II-lea l-a ridicat la rangul de preparat traditional unguresc. Pentru a prepara un gulas delicios ai nevoie de cateva ingrediente de baza: carne (de vita, in mod traditional), ceapa, paprika, chimen. Eu am pregatit supa cu o carne din pulpa de curcan, in mod total netraditional, dar gustul…e fix ce ne doream. Adultii, au adaugat la final fulgi de ardei iute in farfurii, copilul a mancat cu pofta, mai putin carnea, toata lumea fericita. 😃

Ingrediente:

  • 400 g carne de curcan cubulete
  • 2 cepe albe
  • 2 catei usturoi
  • 2 morcovi
  • 1/2 dovlecel
  • 2 ardei grasi (am avut unul rosu si unul galben)
  • 2 lgite boia dulce
  • 2 lgite chimen
  • 3 rosii mari date pe razatoare
  • 2 lg ulei de masline extravirgin

Turnatei

  • 1 ou
  • 2 lg faina 550

Cum am procedat:

  • am inabusit carnea cubulete micute in apa si ulei
  • dupa, am tocat marunt ceapa, morcovul si usturoiul si le-am adaugat in oala, impreuna cu boiaua si chimenul, plus inca 50 ml de apa, gatind pana cand ceapa se inmoaie
  • am adaugat ardeii taiati marunti si am gatit 5-7’ ca sa se inmoaie si acestia
  • am turnat apa ca sa acopere bine toate ingredientele din oala si am dat focul mic, pentru a se gati lent, fara graba, cam 50-60’, amestecand din cand in cand, cu capac
  • dupa vreo 50’, am adaugat dovlecelul cuburi si am gatit 4-5’, apoi rosiile rase
  • intre timp, am pregatit turnateii: am amestecat oul cu faina, amestecand bine ca sa nu se formeze cocoloase (compozitia e asemenea unei smantane groase) si am pus aluatul intr-o punga careia i-am taiat un colt
  • am dat oala de pe foc, deoparte, apoi am turnat din loc in loc in oala dragalasii turnatei
  • am pus oala inapoi pe foc mic si am mai lasat sa fiarba aprox. 10’

Noi am servit cu patrunjel proaspat, adultii cu fulgi de chilli.

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.