“Gulyas” erau pastorii de vite care-si manau turmele spre targurile din Moravia sau Viena, iar gulasul era supa cea mai satioasa si cea mai usor de pregatit. La finele secolului al XVIII-lea, gulasul s-a transformat din felul de mancare umil al pastorilor intr-un fel de mancare regesc, pe placul nobililor, atunci cand Regele Iosif al II-lea l-a ridicat la rangul de preparat traditional unguresc. Pentru a prepara un gulas delicios ai nevoie de cateva ingrediente de baza: carne (de vita, in mod traditional), ceapa, paprika, chimen. Eu am pregatit supa cu o carne din pulpa de curcan, in mod total netraditional, dar gustul…e fix ce ne doream. Adultii, au adaugat la final fulgi de ardei iute in farfurii, copilul a mancat cu pofta, mai putin carnea, toata lumea fericita. 😃
Ingrediente:
- 400 g carne de curcan cubulete
- 2 cepe albe
- 2 catei usturoi
- 2 morcovi
- 1/2 dovlecel
- 2 ardei grasi (am avut unul rosu si unul galben)
- 2 lgite boia dulce
- 2 lgite chimen
- 3 rosii mari date pe razatoare
- 2 lg ulei de masline extravirgin
Turnatei
- 1 ou
- 2 lg faina 550
Cum am procedat:
- am inabusit carnea cubulete micute in apa si ulei
- dupa, am tocat marunt ceapa, morcovul si usturoiul si le-am adaugat in oala, impreuna cu boiaua si chimenul, plus inca 50 ml de apa, gatind pana cand ceapa se inmoaie
- am adaugat ardeii taiati marunti si am gatit 5-7’ ca sa se inmoaie si acestia
- am turnat apa ca sa acopere bine toate ingredientele din oala si am dat focul mic, pentru a se gati lent, fara graba, cam 50-60’, amestecand din cand in cand, cu capac
- dupa vreo 50’, am adaugat dovlecelul cuburi si am gatit 4-5’, apoi rosiile rase
- intre timp, am pregatit turnateii: am amestecat oul cu faina, amestecand bine ca sa nu se formeze cocoloase (compozitia e asemenea unei smantane groase) si am pus aluatul intr-o punga careia i-am taiat un colt
- am dat oala de pe foc, deoparte, apoi am turnat din loc in loc in oala dragalasii turnatei
- am pus oala inapoi pe foc mic si am mai lasat sa fiarba aprox. 10’
Noi am servit cu patrunjel proaspat, adultii cu fulgi de chilli.
Pofta buna!
No Comments