Sotul meu e gravid. Are pofte, la fel ca mine. Amandoi, la fel de gravizi. 😀 Vrea ceva dulce, rapid, cu nuci. Ma gandeam sa ii dau 2 lg de silvoita cu nuci, dar nema silvoita. Ne-am dus vreo 20 km sa luam si…ne-a intampinat o usa inchisa. Nooo, oameni buni, e duminica si pentru altii! 😀
Asa ca, din nitica faina, niste unt si oleaca de apa…a iesit ce a iesit! Numai ce mi-a spus ca mai sunt 3 bucati din 8…ma intreaba daca sa lase si fetei! What???
Ingrediente:
- 130 gr unt rece
- 130 gr faina 550
- 30 gr apa foarte rece
- pentru umplut: 2-3 lg sirop de curmale + 100 gr nuci maruntite
- topping: un galbenus si fulgi de migdale
Cum am procedat:
- intr-un bol, am amestecat faina si untul ras, obtinand un aluat nisipos
- am adaugat apa rece (de la frigider) si am amestecat cu aluatul nisipos pana cand am obtinut un aluat omogen, nu am insistat, doar cat sa se imbine ingredientele
- am infasurat aluatul in folie si l-am lasat la rece 2h
- dupa, pe blatul infainat, am intins un patrat de cca 12x12cm
- am uns aluatul cu sirop de curmale si am presarat nuci pe jumatatea alutului, cea apropiata mie
- am adus cealalta jumatate deasupra si am presat usor cu mainile pentru ca nucile sa patrunda in aluat
- cu un cutit, am taiat 8 fasii pe care le-am invartit
- am uns aluatul cu galbenus si am adaugat fulgi de migdale deasupra
- am copt foitajul in cuptorul preincalzit la 190 gr, timp de 25’
- am pudrat cu faina de cocos si am servit dupa racire
Foitajul se poate umple cu cascaval, pesto de busuioc, masline, gem, etc. Limita e imaginatia.
Pofta buna!
No Comments