Cereale, pseudocereale și derivate Legume și leguminoase

Sarmalute cu ciuperci si varza dulce

octombrie 28, 2020

Tare ne mai plac sarmalutele, dar nu am facut niciodata. Cand vine mama la noi, face ea, e specialista in infasuratul sarmalutelor, dar eu…nu stiu daca era vorba de nestiinta, lene sau pur si simplu infasuratul lor mai ingrozea cel mai tare.

In cele din urma, pofta a fost mai mare decat groaza. Cu mult curaj, vointa, m-am apucat de facut sarmale pentru prima data in viata mea. Am facut ardei umpluti, dovlecei, rosii umplute, dar niciodata sarmalute. Ia sa vedeti ce mi-a iesit…

Ingrediente:

  • vreo 20-25 foi de varza proaspata
  • 400g ciuperci champinion
  • 1 ceapa mare
  • 1/2 ardei gras
  • 2 morcovi
  • 3 lg orez
  • o mana de marar
  • 1 ou
  • 100 ml suc de rosii
  • 2 frunze de dafin
  • 1 crenguta de cimbru
  • 1 cana de apa
  • 2 lg ulei preset la rece (am folosit de rapita)

Cum am procedat:

  • am pus frunzele de varza peste noapte in congelator, iar a doua zi le-am dat intr-un clocot pentru a le face mai usor de manevrat
  • orezul l-am spalat bine si l-am dat intr-un clocot, dupa care l-am clatit din nou
  • cu un cutit, am tocat marunt ciupercile
  • cu un chopper, am tocat ceapa, morcovii si ardeiul
  • am inabusit legumele in putina apa, intr-o tigaie antiaderenta cu capac, la foc mic, vreo 15′, pana au ramas fara lichid
  • odata inmuiate legumele, le-am lasat sa se racoreasca si am adaugat mararul tocat si oul batut
  • am infasurat sarmalutele cu grija…vai, ce grija :), am asezat resturile de varza tocata pe fundul  unei oale care poate merge la cuptor si am pus sarmalutele deasupra (am obtinut 23 sarmalute micute)
  • am turnat peste sarmalute apa, am adaugat si foile de dafin, crenguta de cimbru si am introdus vasul acoperit cu capac in cuptorul preincalzit la 175 grade, timp de cca 3h
  • dupa 2h, am adaugat sucul de rosii deasupra si am lasat sa se gateasca in continuare
  • am servit cu iaurt, iar parintii si cu in iutisor :p

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.