Tare ne mai plac sarmalutele, dar nu am facut niciodata. Cand vine mama la noi, face ea, e specialista in infasuratul sarmalutelor, dar eu…nu stiu daca era vorba de nestiinta, lene sau pur si simplu infasuratul lor mai ingrozea cel mai tare.
In cele din urma, pofta a fost mai mare decat groaza. Cu mult curaj, vointa, m-am apucat de facut sarmale pentru prima data in viata mea. Am facut ardei umpluti, dovlecei, rosii umplute, dar niciodata sarmalute. Ia sa vedeti ce mi-a iesit…
Ingrediente:
- vreo 20-25 foi de varza proaspata
- 400g ciuperci champinion
- 1 ceapa mare
- 1/2 ardei gras
- 2 morcovi
- 3 lg orez
- o mana de marar
- 1 ou
- 100 ml suc de rosii
- 2 frunze de dafin
- 1 crenguta de cimbru
- 1 cana de apa
- 2 lg ulei preset la rece (am folosit de rapita)
Cum am procedat:
- am pus frunzele de varza peste noapte in congelator, iar a doua zi le-am dat intr-un clocot pentru a le face mai usor de manevrat
- orezul l-am spalat bine si l-am dat intr-un clocot, dupa care l-am clatit din nou
- cu un cutit, am tocat marunt ciupercile
- cu un chopper, am tocat ceapa, morcovii si ardeiul
- am inabusit legumele in putina apa, intr-o tigaie antiaderenta cu capac, la foc mic, vreo 15′, pana au ramas fara lichid
- odata inmuiate legumele, le-am lasat sa se racoreasca si am adaugat mararul tocat si oul batut
- am infasurat sarmalutele cu grija…vai, ce grija :), am asezat resturile de varza tocata pe fundul unei oale care poate merge la cuptor si am pus sarmalutele deasupra (am obtinut 23 sarmalute micute)
- am turnat peste sarmalute apa, am adaugat si foile de dafin, crenguta de cimbru si am introdus vasul acoperit cu capac in cuptorul preincalzit la 175 grade, timp de cca 3h
- dupa 2h, am adaugat sucul de rosii deasupra si am lasat sa se gateasca in continuare
- am servit cu iaurt, iar parintii si cu in iutisor :p
Pofta buna!
No Comments