Dulcegării

Tort cu blat de nuci

octombrie 19, 2020

42. 42 de primaveri sau toamne au trecut peste mine. Dar ca ultimele 4 toamne nu a fost niciuna inainte. Acum 42 de ani, veneam pe lume. Un ghemotoc de om care acum e mama unui alt ghemotoc de fetita motata. Cursul vietii. Si cum nicio astfel de zi nu trece fara sa se faca remarcata, ne-am pregatit cu un tortulet micut, dragalas. Adultii incantati, copilul si mai si.

Blatul de tort e inspirat dupa reteta doamnei de la Lecturi si Arome, dar adaptat ca sa poata manca si copilulul, dar si noi care am renuntat la zaharul rafinat.

Ingrediente:

  • 4 oua
  • 60 gr faina
  • 1 lgita praf de copt BIO
  • 80 gr nuca hidratata/macinata
  • 2 lg pasta de curmale
  • 1 lgita pudra de vanilie
  • 300 gr smantana pentru frisca fara caraghenan
  • 200 gr crema de branza
  • 3 lg miere bio certificata (1an+)
  • fructe la alegere

Cum am procedat:

  • am mixat cele 4 oua (la temperatura camerei) pana si-au triplat volumul, au devenit o spuma albicioasa, cremoasa (cam 5-7’ la viteza mare a robotului) – e important acest pas, ouale trebuie sa fie cat mai pufoase
  • am adaugat restul ingredientelor si am amestecat totul cu o spatula ca sa omogenizez
  • am turnat aluatul intr-o forma de copt tapetata cu o foaie de copt (dia 17cm) si am copt timp de 30-35’ in cuptorul preincalzit la 170 gr
  • dupa ce s-a copt, l-am lasat 2-3’ si l-am scos din forma, lasandu-l sa se raceasca bine de tot
  • intre timp, am pregatit crema: am mixat smantana pana am obtinut frisca, am adaugat crema de branza si mierea si am omogenizat, dupa care am introdus crema la rece, asteptand racirea blatului
  • cu un cutit bine ascutit, am taiat blatul in doua
  • am asezat jumatate de crema pe jumatatea de blat de jos, fructe, am adaugat a doua jumatate si am imbracat tortul in frisca
  • eu am ornat cu fructe, flori si frunze 😁 culese de mititica mea, dorinta fiind de a avea un tort tomnatic

Pofta buna!

You Might Also Like

15 Comments

  • Reply MrsGreenFoot octombrie 20, 2020 at 12:54 pm

    La multi ani!
    Unde gasesc (ce brand) smantana pentru frisca fara caraghenan? In cele varsate nu stiu cata incredere sa am…

    • Reply Sorina octombrie 21, 2020 at 4:40 am

      Buna, in Romania, smantana de la Laptaria cu caimac.

    • Reply Sorina martie 11, 2021 at 2:43 pm

      Laptaria cu Caimac

  • Reply Irina noiembrie 8, 2020 at 6:16 pm

    Buna! Ce crema de branza as putea folosi? Mulțumesc!

    • Reply Sorina noiembrie 9, 2020 at 3:30 pm

      Buna, mascarpone, reteta de pe blog daca nu gasesti o crema de branza curata.

  • Reply Florentina decembrie 18, 2020 at 7:53 am

    Buna! Pot înlocui cele doua linguri de pasta de curmale cu miere? Mulțumesc 😊

    • Reply Sorina decembrie 19, 2020 at 7:20 am

      Buna, da.

      • Reply Florentina decembrie 19, 2020 at 8:22 am

        Multumesc frumos!!

        • Reply Sorina decembrie 20, 2020 at 6:37 am

          Cu drag!

        • Reply Ana C martie 11, 2021 at 1:44 pm

          Blatul merge insiropat? Dacă da, din ce as putea face siropul să fie ok si pt copil? Familionul prefera blaturile insiropate🙂. Mulțumesc!

          • Sorina martie 11, 2021 at 2:44 pm

            Probabil ca va iesi mai sfaramicios.
            – apa cu sirop de curmale
            – suc de portocale / ananas

          • Adriana mai 12, 2021 at 12:17 pm

            Și noua ne plac insiropate, noi facem siropul cu suc de portocale stoarse și miere. Chiar acum am blatul la cuptor 🙂👍

          • Sorina mai 12, 2021 at 1:45 pm

            Pofta buna sa aveti!

  • Reply Ana iunie 11, 2021 at 10:11 am

    Smantana de la Laptaria cu caimac nu creste la batut, cred ca e pentru gatit, nu pentru frisca. O pot folosi asa, lichida? Intreb inainte sa incorporez cu restul cremei 🙂 Multumesc!

    • Reply Sorina iunie 11, 2021 at 1:07 pm

      Buna, mi s-a batut de fiecare data cand am folosit-o. Rece de la frigider, la fel si paletele, reci de la congelator/frigider. Daca o incorporezi lichida, vei obtine o crema lichida.

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.