42. 42 de primaveri sau toamne au trecut peste mine. Dar ca ultimele 4 toamne nu a fost niciuna inainte. Acum 42 de ani, veneam pe lume. Un ghemotoc de om care acum e mama unui alt ghemotoc de fetita motata. Cursul vietii. Si cum nicio astfel de zi nu trece fara sa se faca remarcata, ne-am pregatit cu un tortulet micut, dragalas. Adultii incantati, copilul si mai si.
Blatul de tort e inspirat dupa reteta doamnei de la Lecturi si Arome, dar adaptat ca sa poata manca si copilulul, dar si noi care am renuntat la zaharul rafinat.
Ingrediente:
- 4 oua
- 60 gr faina
- 1 lgita praf de copt BIO
- 80 gr nuca hidratata/macinata
- 2 lg pasta de curmale
- 1 lgita pudra de vanilie
- 300 gr smantana pentru frisca fara caraghenan
- 200 gr crema de branza
- 3 lg miere bio certificata (1an+)
- fructe la alegere
Cum am procedat:
- am mixat cele 4 oua (la temperatura camerei) pana si-au triplat volumul, au devenit o spuma albicioasa, cremoasa (cam 5-7’ la viteza mare a robotului) – e important acest pas, ouale trebuie sa fie cat mai pufoase
- am adaugat restul ingredientelor si am amestecat totul cu o spatula ca sa omogenizez
- am turnat aluatul intr-o forma de copt tapetata cu o foaie de copt (dia 17cm) si am copt timp de 30-35’ in cuptorul preincalzit la 170 gr
- dupa ce s-a copt, l-am lasat 2-3’ si l-am scos din forma, lasandu-l sa se raceasca bine de tot
- intre timp, am pregatit crema: am mixat smantana pana am obtinut frisca, am adaugat crema de branza si mierea si am omogenizat, dupa care am introdus crema la rece, asteptand racirea blatului
- cu un cutit bine ascutit, am taiat blatul in doua
- am asezat jumatate de crema pe jumatatea de blat de jos, fructe, am adaugat a doua jumatate si am imbracat tortul in frisca
- eu am ornat cu fructe, flori si frunze 😁 culese de mititica mea, dorinta fiind de a avea un tort tomnatic
Pofta buna!
15 Comments
La multi ani!
Unde gasesc (ce brand) smantana pentru frisca fara caraghenan? In cele varsate nu stiu cata incredere sa am…
Buna, in Romania, smantana de la Laptaria cu caimac.
Laptaria cu Caimac
Buna! Ce crema de branza as putea folosi? Mulțumesc!
Buna, mascarpone, reteta de pe blog daca nu gasesti o crema de branza curata.
Buna! Pot înlocui cele doua linguri de pasta de curmale cu miere? Mulțumesc 😊
Buna, da.
Multumesc frumos!!
Cu drag!
Blatul merge insiropat? Dacă da, din ce as putea face siropul să fie ok si pt copil? Familionul prefera blaturile insiropate🙂. Mulțumesc!
Probabil ca va iesi mai sfaramicios.
– apa cu sirop de curmale
– suc de portocale / ananas
Și noua ne plac insiropate, noi facem siropul cu suc de portocale stoarse și miere. Chiar acum am blatul la cuptor 🙂👍
Pofta buna sa aveti!
Smantana de la Laptaria cu caimac nu creste la batut, cred ca e pentru gatit, nu pentru frisca. O pot folosi asa, lichida? Intreb inainte sa incorporez cu restul cremei 🙂 Multumesc!
Buna, mi s-a batut de fiecare data cand am folosit-o. Rece de la frigider, la fel si paletele, reci de la congelator/frigider. Daca o incorporezi lichida, vei obtine o crema lichida.