De ziua lor, de ziua celor doi dragi ai mei, am pornit cuptorul si am pus la treaba mixerul. Le-am dat de rezolvat o problema nu foarte grea, dar delicioasa numita rulada. Imi plac ruladele, sunt usor de facut, retete cu cantitati fixe (5x5x5 sau 4x4x4 😄), destul de rapide si de mare efect.
Ingrediente:
- 5 oua separate (la temperatura camerei)
- 5 lg ulei de rapita presat la rece
- 3 lg faina tip 550
- 2 lg nuci caju hidratate/rasnite (sau nuci, migdale)
- 200 gr smantana lichida pentru frisca, fara caragenan
- 5-6 lg gem fara zahar (eu am avut un gem buuuuun de merisoare)
- topping: unt de caju, zmeura proaspata, faina de cocos si sirop de curmale
Cum am procedat:
- prima data, am preincalzit cuptorul la 180 grade si am pregatit tava de copt (tava aragazului), tapetata cu o foaie de copt
- cu ajutorul mixerului, am mixat albusurile spuma tare
- intr-un al bol, am amestecat galbenusurile cu uleiul pana am obtinut o crema galbena si in altul fainurile
- am adaugat galbenusurile si cate o lingura de faina peste albusuri, omogenizand cu o lingura, usor, cu miscari largi, de sus in jos; nu va grabiti, operatiunea se face usor, altfel riscati sa scoateti aerul din albusuri
- am turnat amestecul in tava de copt si l-am intins cat e tava de mare, niveland, dupa care, am copt cca 12-15’ in cuptorul preincalzit, pana cand blatul devine auriu pe margini
- intre timp, am pregatit un prosop umezit, iar cand blatul a fost gata, l-am asezat pe prosop,am scos usor hartia si am rulat blatul, dupa care l-am lasat sa se raceasca
- intre timp, am pregatit frisca pe care am “batut-o” bine, scoasa direct de la frigider, foarte rece, cu paletele mixerului reci, tinute cateva minute la congelator
- dupa racire, am uns blatul cu gem, am adaugat frisca si am rulat din nou in prosop si am lasat la rece in frigider vreo 2h
- odata trecute cele 2h, am uns rulada cu unt de caju, am pudrat cu faina de cocos, am stropit cu putin sirop de curmale si am adaugat zmura proaspata zdrobita cu mana
Inainte de a manca, am cantat de vreo 10 ori “La multi ani”, am suflat de vreo 20 de ori in lumanare si am promis sa mai fac “torturi”.
Pofta buna!
No Comments