Gogosile sunt acel desert traditional pe care ni-l pregateau mamele duminica, in copilarie. Excelente, dar cu mult ulei…asa mi le amintesc eu. Poate, alte mame le faceau in varianta mai light, dar mama le prajea in atat de mult ulei incat ne murdaream de ulei si pe maini si pe la gurite. Erau nemaipomenit de bune, dar nu stiam nici unii ca prajitul in ulei nu e cel mai sanatos. Odata cu tehnologia, au venit si alte informatii. Astazi, mama nu le mai face in ulei, ci la cuptor ca si mine. :p
Ingrediente:
- 280 gr faina tip 550 + extra pentru blat
- 225 gr ricotta
- 2 lg sirop de curmale
- 40 gr unt moale
- 100 ml lapte caldut
- 6 gr drojdie uscata BIO sau 20gr proaspata
- 1 lgita coaja de lamaie BIO
- 1 lgita coaja de portocala BIO
- 1 lgita vanile pudra
- o mana nuci pecan tocate grosier (maruntite bine pentru copilasii mici, in prealabil hidratate cca 2h si uscate cu un prosopel din hartie)
- miere BIO certificata (1 an+) si faina de cocos pentru topping
Cum am procedat:
- prima data am pus laptele impreuna cu drojdia si o lg de faina si am lasat 15′ sa se activeze drojdia
- dupa, am pus in vasul robotului toate ingredientele si am amestecat pana cand am obtinut o coca moale, elastica, nelipicioasa; daca e nevoie, mai adaugati putina faina
- am asezat coca intr-un vas uns cu putin ulei si am lasat-o intr-un loc caldut pana cand si-a dublat volumul
- dupa dospire, am impartit aluatul in 12 bile egale pe care le-am modelat frumos
- le-am acoperit cu o folie si le-am lasat inca 45′ la dospit
- intre timp, am preincalzit cuptorul la 200 grade, iar dupa expirarea timpului de dospire, am copt gogosile timp de 20′, caldura sus-jos
- odata scoase din cuptor, le-am uns cu miere si pudrat cu faina de cocos
Pofta buna!
4 Comments
Bună, merci de rețetă! Vreau să o incerc și eu dar nu am faină tip 550, oare merge și cu cea tip 650?
Buna, da.
Bună. Se pot face și în cuptor clasic de aragaz? Mersi
Buna, am vazut in grupul “mybabyfood” ca au facut mamicile sub forma de vafe, dar si la cuptor, parca 25-30’ la foc mediu, nu sunt foarte sigura.