In ultimele 2-3 saptamani, la fiecare 3-4 zile coacem dovleac☺️. Da, da – dovleaaac! Mi-e tare drag Mr. Pumpkin!! Gust, miros si super versatilitate! Fie ca-l folosesc in preparate sarate sau dulci, dodolotul portocaliu isi pune prietenos amprenta pe bucatele care-l contin.
Domnisorica de mai jos va va surprinde placut papilele gustative cu o textura densa (asa, ca de negresa🙈), intrerupta placut de minusculele bucatele de nuca si cu o aroma minunata de portocala.
Ingrediente (pentru o tavita de 30/30cm, pereti inalti):
- 150 gr faina 650
- 100 gr unt – la T* camerei
- 2 oua mici – la T* camerei
- 1 lg cu varf carob
- 100 gr piure dovleac copt
- 50 gr nuci braziliene (sau orice alte nuci preferati)
- 2 picaturi ulei esential portocala (doTerra)
- 1/4 pliculet praf de copt bio
- optional: 1 lg pasta curmale (curmale hidratate si blenduite)
Cum am procedat:
- am mixat untul (la T* camerei) cu carobul (si cu pasta de curmale, daca alegeti sa o folositi).
- am incorporat treptat ouale, apoi dovleacul. Insist ca atat ouale cat si untul sa fie la temperatura camerei, altfel rezultatul va fi departe ce cel care trebuie. In urma incorporarii oualor, trebuie sa aveti in vas o compozitie spumoasa (vezi imaginea de mai jos). Daca ingredientele sunt reci, nu veti obtine acest lucru, ci o compozitie de crema cu aspect “taiat” (asemenea maionezei ).
- am mixat din nou, apoi cu o spatula am incorporat nucile rasnite, uleiul de portocala si faina (amestecata cu praful de copt bio).
- am turnat compozitia in tavita Tupper si am introdus viitoarea negresa in cuptorul preincalzit la 180*/40′.
- odata scoasa din cuptor, am lasat mititica sa se raceasca – timp in care am pregatit „glazura”: am incalzit 50 ml lapte de cocos in care am adaugat o lingura cu varf unt de arahide si o lingurita carob. Daca doriti ca aceasta sa fie „dulce”, puteti adauga in laptele pus la incalzit 1-2 curmale maruntite. Saaau, faceti „glazura”, o lasati putin la racit si adaugati o lingurita miere certificata.
- odata glazura facuta, o distribuiti pe suprafata negresei. Pe masura ce se raceste, se va intari usor.
📌 am facut-o si in varianta de aplv, inlocuind untul cu margarina vegetala bio Alsan.
Pofta mare la negresa!❤️
13 Comments
Merge si cu unt de migdale/caju de la nuts for nuts?
Margarina alsan de la ce varsta e recomandata?si ocazional?
Da, merge!
Margarina bio Alsan o folosesc strict din cauza aplv-ului si doar in preparate in care untul nu merge f bine inlocuit de untul/uleiul de cocos presat la rece.
Este una dintre variantele bune pentru copilasii cu alergii la proteine din laptele de vaca.
Nu exista o varsta la care se recomanda, insa avand in vedere ca se foloseste in “dulcegarii”,personal nu as introduce-o sub 1 anisor. As merge pe uleiul de cocos presat la rece.
Buna ziua! Astăzi fac pt a a2a oară această prăjitură, prima fiind fara glazura, dar astăzi vreau neapărat să incerc glazura, dar nu am lapte de cocos, doar de vaca, se poate folosi?
P.S. untul de arahide se păstrează în frigider?
Mulțumesc 😊
Da, se poate😋
Untul il pastrez in afara frigiderului.
Cu drag!🤗
Dacă nu am praf de copt ,pot folosi bicarbonat?
Dacă da,ce cantitate si cum procedez? Multumesc
1 lingurita rasa. Stins cu zeama lamaie🤗
Buna!
Ce pot folosi pentru glazura in afara De unt de arahide ( ca nu am)
Mulțumesc!
Mihaela, poti folosi o glazura simpla facuta din ulei de cocos si carob.
Si putina pasta curmale/miere (1+), la sfarsit😘
Delicioasa! Felicitari si multumesc!
Ruxandra, ma bucur mult!❤️
Buna, prajitura iese cumva pufoasa, as vrea sa folosesc compozitia pt blatul unui tort. Si inca ceva, pot inlocui cu ceva dovleacul (stiu, el este vedeta daaarrrr…. nu cred ca am sa gasesc)
Hey! Are o textura densa, “plina”, nu pufoasa. Da, ai putea sa folosesti compozitia pt un blat de tort. Ar merge perfect langa o crema de branza. Nu am incercat sa-l inlocuiesc cu altceva pentru a te asigura ca iti va iesi.
Poti incerca si reteta de banana bread pe post de blat🤗
Buna Simona. Se pot pune doua gălbenușuri in locul albușului (alergie albuș la noi)
Întreb pentru că, vreau sa fiu sigură că o să iasă
Mersi!