Bazele nutriției echilibrate Povesti, întâmplări, experiențe

Sesiune de întrebări – 8

iulie 18, 2020

Pregătită cu un playlist doar cu Nina Simone (stați, am uitat să vă povestesc despre muzica mea favorită? O iubesc pe Nina Simone și toate piesele ei, fără excepție – pe principiul, nu lucrez bine fără „compania” ei, a lui Ray Charles, Ottis Redding, Aretha Franklin sau Etta James), mă pun să răspund întrebărilor voastre de la ultima sesiune de întrebări.

  1. G, copil 8 luni si jumatate: Cum trebuie gandit un meniu complet pe zi din pdv nutritional.

Întrebare simplă care necesită un răspuns foarte complex, răspuns pe care nu îl pot expune concret în numai câteva rânduri. În fază scurtă: meniul trebuie să fie conceput astfel încât să asigure diversitate la fiecare masă, să asigure alimente cât mai variate în cadrul unei săptămâni, diversitate de gust/culoare la aceeași masă, diferențe de textură în funcțite de toleranța copilului, să se asigure toate grupele de alimente zilnic în proporții echilibrate în funcție de vârstă și dezvoltare ș.a. Vă recomand cu drag să citiți ultima carte de diversificare (detalii despre ea aici) deoarece vă oferă informații în legătură cu mesele principale, necesarul de grupe alimentare în funcție de vârstă, combinații nerecomandate ș.a.

  1. A.M. copil 4+ani: Fructe la cina sau dupa cina – Da sau Nu? Care e efectul consumulu in caz ca raspunsul e Nu?

Nu e interzis consumul, dar eu nu îl recomand. Fructele conțin fructoză (un zahar/carbohidrat simplu) care oferă energie și automat scade calitatea somnului (numărul de ore de somn profund este mai redus, chiar dacă nu mereu este vizibil cu ochiul liber). Eu vă recomand fructele pentru alte mese, după care energia poate să fie cheltuită într-un mod util și plăcut.

  1. E.M, copil 7l: am început diversificarea la 6l, sunt la al doilea, știu că la început se obișnuiesc cu textura și cu gustul doar că nu vrea nici măcar să guste. Acum acceptă 20-30gr piure fructe, uneori legume, carne absolut deloc. Cât se poate întârzia introducerea cărnii? Până să-i fi dat carne mânca foarte bine, de atunci nu mai vrea nici să guste, deși nu i-am mai pus carne in piure-ul de legume.

Sunt copii care nu consumă deloc carne și nu este o tragedie. Important este să aibă alte surse de proteine în alimentație (ou/leguminoase) și nu ar trebui să fie probleme. Totuși, în acest context, vă recomand să acordați o atenție mai mare unui posibil deficit de fier.

  1. S, 11 luni: Cum ar trebui să arate meniul pentru o zi? Mentionez ca nu are alergii.

Mic dejun bazat pe fructe și oleaginoase (în funcție de dezvoltare și stare de sănătate ±cereale/pseudocereale sau lactate), Prânz bazat pe o sursă de proteine (ou, carne, pește, leguminoase), legume și o sursă de grăsimi sănătoase (ulei presat la rece sau nuci/semințe) și în funcție de starea de sănătate și dezvoltare ±cereale/pseudocereale; Cină; cereale/pseudocereale cu lactate, legume și o sursă de grăsimi sănătoase (ulei, nuci, semințe, unt vegetal).

  1. B., copil 2 ani si 4 luni: Care este cantitatea de paine permisa zilnic si ce tip, din comert? Va multumesc anticipat.

30-50 de grame, cu condiția să fie una fără aditivi inutili și produsele servite lângă ea să fie foarte  nutritive.

  1. T., copil 11 luni : Ce alimente pot fi oferite copilului atunci cand are diaree?

Avem un articol despre asta. Îl găsiți aici – sper să vă ajute.

  1. Sofia 3 ani si 9 luni: Pot sa folosesc zilnic oua in preparatele pe care i le ofer? Mananca orice conține ou…. In rest……ne chinuim. Aplv

Da, dar atunci nu mai oferiți și oul ca atare.

  1. A. Copil un an jumătate .Poate sa mănânce zilnic cereale sau pseudocereale la cina sau la micul dejun ? Mulțumesc

Da, sigur, e chiar recomandat.

  1. TNS, copil 2 ani si 9 luni: Care este cantitatea de apa necesara pe zi? Cum il conving sa bea apa mai des?

Necesarul este pentru toate lichidele, nu numai pentru apă (deci aici intră și lichidul de la supe și alte băuturi): 1300 ml sau 78 ml/kg/zi. Se oferă mai frecvent supe, apă aromată (rețete aici) sau micul/dejun cina în asociere cu lapte/lapte vegetal (cu carob, pudră de roșcove ș.a.).

  1. C, copil 9 luni, copil 2 ani si 9 luni. In cazul carnii sau pestelui fript in tigaie antiaderenta sau in cuptor, fara adaos de lichid, de ex. Somon sau pulpe cu piele, avand in vedere ca grasimea se topeste si rumeneste bucata de carne, este recomandat consumul de catre copii? Intra la categoria bune de consumat sau prajeala? Multumesc

Sub 2 ani, eu nu recomand. Se oferă pe grill numai carnea slabă.

  1. G. copil 1 an si 6 luni: cu ce pot înlocui aportul necesar de calciu pt un copil cu aplv, alergie la ou, banana si alune?

Oleaginoase: susan negru, cânepă, dovleac, semițe de floarea soarelui, cocos, migdale, caju etc – se oferă ca atare, sub formă de lapte/iaurt, brânzeturi

  1. R :băiat 6 ani și app 20kg, are probleme cu constipatia, a făcut și la 4-5 zile, vara e mai bine pentru ca bea mai multa apa. Cum pot sa reglez din alimentație? Cata apa tb sa bea zilnic?Menționez ca nu plânge de dureri de burtica sau altceva.

Necesarul de lichide este între 1300 și 1600 ml lichide/zi. Dacă pe timpul verii este mai bine, înseamnă că problema este la lichide și fibre – insistați în toate sezoanele pe un consum mai ridicat de apă, fructe și legume crude.

  1. C.O. Copil 9 luni. Tinem regim pentru aplv de aproape 2 luni si vom continua inca 4. Dat fiind ca il privez de o intreaga grupa alimentara iar mancare nu mananca extraordinar de bine, este nevoie sa ii dau vreun supliment de calciu?

Nu este nevoie, dar este important să aveți alte surse de calciu în alimentație (ex lactatele vegetale din nuci/semințe).

  1. C. 2ani7luni: Regim aplv de2 ani si 5 luni , am inceput reintroducerea cu 1/2 lingurita de unt ghee in briose la cuptor, i-am dat 1/2 briosa pana acum, dupa cateva zile a inceput sa se constipe , i-am dat prune, apa cat mai multa tot constipata e, ce alimente ii mai pot da ca sa se regleze scaunul si sa nu apelez la siropele/supozitor.

Constipația în aceste condiții este un semn că nu tolerează lactatele și nu va ajuta foarte mult modificarea alimentației…Insistați pe: dovlecel, ardei copt, praz, pară, prune, piersici, pepene galben

  1. C.O. Copil 9 luni. Cantitativ cat ar trebui sa manance la aceasta varsta?

Nu există așa ceva. Fiecare aliment are un alt conținut nutritiv și nu există un gramaj standard/masă. Nu trebuie să depășiți 30 ml/kg corp/masă – aceasta e cantitatea maximă tolerată.

  1. B., copil 10l3s: Cat de grava e oferirea de carne in fiecare zi la masa de pranz? Copila mea o prefera, iar in zilele in care lipseste “cere” mereu de mancare imediat dupa masa, desi inlocuiesc de fiecare data cu proteine vegetale, inclusiv pseudocereale. Intre masa de pranz, aprox. ora 13 si cina de la 18 pot oferi in acele zile gustari gen fructe, iaurt?

Nu este tragic dacă mesele sunt variate. Da, se poate oferi și o gustare între cele 2 mese (dacă între ele nu are lapte).

  1. M., copil 9.5 luni: bebe are anemie confirmata de analize. Pediatra mi-a recomandat cereale pentru bebelusi. Stiam ca nu sunt chiar ok… Eu pana acum am preferat sa merg pe cereale integrale bio si pseudocereale. Ar fi indicat sa ascult, totusi, de sfatul pediatrei si sa caut unele cu eticheta curata sau sa-i dau inainte cu ce a consumat pana acum? Multumesc frumos!

Eu nu le recomand. Cerealele sunt suficient de sănătoase în formă naturală. Este mai importantă distanța dintre lapte și sursele de fier (2 ore), decât acele cereale.

  1. I., copil 1an si 10luni: imi puteti recomanda cateva meniuri care nu constipa, avand in vedere k baietelul prefera in mod special: doar ciorba(cartofi si doar uneori zeama si carne), ou, orez si unele fructe (exclus lactate k nu ii plac)?

Nu am cum să recomand meniuri fără să știu măcar niște lucruri despre copil (cauzele constipației, dezvoltare etc)…

  1. A.F. Copil 1an și 6luni: cum ar trebui sa arate meniul pentru o zi? Are analizele bune, fără nici o carenta sau anemie , se infirma aplv și totuși nu ia in greutate , cu toate ca dpmdv , mănâncă bine. Mulțumesc!

Nu există un meniu standard. Fără să știu câteva detalii despre copil (greutate, consum de lapte etc) nu am cum să vă spun cum ar trebui să îi arate meniul. Câteva recomandări generale sunt menționate mai sus.

  1. C. Copil 1 an si 7 luni. Are 2 biberoane cu lapte praf pe zi (300 ml per masa). Vrem sa inlocuim biberonul de dimineata cu micul dejun (care era la 2 ore dupa primul biberon), nu reusim deloc..dimineata prefera biberonul, nu vrea sa pape mai deloc, incercam de 2 sapt. Incerc inlocuirea pentru ca la cresa va avea mic dejun dimineata si gustare de fructe la 2 ore dupa. Cum sa procedez? Precizez ca mananca foarte bine la restul meselor. Este o problema daca pana se obisnuieste cu schimbarea asta va ramane fara ‘mic dejun’? Multumesc frumos

Nu trebuie să rămână fără mic dejun. Reduceți treptat cantitatea de lapte oferită, până când reușiți să excludeți total acel biberon. P.S.: cantitatea de lapte băută într-o zi este prea mare.

  1. D., copil 2 ani și 2 luni. Ce lapte e mai potrivit pentru a fi băut în timpul zilei, de vaca sau de capra și ce cantitate pe zi e maximul recomandat?

De capră – maxim 400 ml/zi.

  1. C., 1an si 10luni: Cum pot face copilul sa manance singur, fara sa mai priveasca muzica pe telefon, atunci cand eu am si alta treaba? Si sa nu mai ceara san atunci cand lui de fapt ii e foame…? Deoarece stau cate 1ora sa ii dau sa manance doar in fata telefonului.

Greșeala e deja făcută de când a primit drept distragere telefonul. Renunțați la el deoarece îi face rău din mai multe puncte de vedere, inclusiv alimentar.

  1. C. copil 1 an si 10 luni: cat se des ii pot oferi ou intr-o saptamana, ca atare in preparate precum omleta sau ou fiert si in brioșe, budinci, pancakes etc? Ii place foarte mult. Mulțumesc!

2 ouă oferite ca atare și altele 2 incluse în preparate.

  1. D. 1 an si 3 luni: are zile cand nu mananca mai nimic, probabil din cauza dinților. Cand sau dupa cat timp ar trebui sa imi fac griji de apariția unei posibile anemii? Cat timp poate „supraviețui” doar cu lapte matern si apa?

La vârsta aceasta ar trebui să fie alimentat zilnic cu solide. Laptele este baza alimentației numai până la vârsta de 1 an. Ținând cont de lipsa apetitului (unul dintre simptomele anemiei), eu vă recomand să îi faceți deja niște analize.

  1. K, baiat, 22 luni, ultimele analize IgE de sange facute acum 2 luni, clasa 5 ou si grau, clasa 6nuci. Nu exista test pentru a depista cu exactitate celiachia. Oul de prepelita , orz, ovaz, secara se pot consuma? Nu a luat in greutate de mai bine de 1 an. 80cm inaltime, 10,4kg. Nu are carente.

Nu, nu vă recomand consumul alimentelor menționate.

  1. G 6luni și 3 sapt în cazul copiilor hrăniți mixt anterior (lapte matern, lapte praf) cât lapte praf se mai da? Exemplu aveam 3 mese de lapte praf, dimineața ora 11, amiaza ora 16 și seara la culcare ora 21.in rest lapte matern la cerere. Acum avem mic dejun fructe plus Brânză, prânz legume piure plus carne sau gălbenuș, lapte matern cerere și biberonul la culcare. Mai introducem și pe zi lapte praf?

Nu există o cantitate fixă de lapte praf, fiind variabil consumul de lapte matern. Nu depășiți 750 ml lapte praf+lapte în alimente (inclusiv cel folosit la brânzică). Nu este nevoie să îi oferiți lapte praf și peste zi cât timp este alăptat la cerere.

  1. V. copil 1an si 6luni (1 an si 3 luni corectat) cu dermatita atopica care reactioneaza la anumite alimente ( ex. conopida, pastrav, ou la inceputul diversificarii). Recomandarea alergologului dupa testare pe 30 alergeni fara alergie la cei 30 e sa evitam oul pt ca are prea multa proteina (folosit doar in preparate, sa nu manance 1 ou la o masa) pestele si fructele si legumele cu seminte din cauza continutului mare de histamina. Oul l-am reintrodus f treptat dupa 1an fara reactie. Suspectez si ceva din mediu ce nu pot identifica, are permanent zone rosii cu mancarimi de cand a inceput sezonul vegetativ (au am alergie la polen debutata odata cu petele ei, dar analizele ei infirma alergie la polen). Alimentar, in afara de atentie la introdus alimente noi si urmarit reactiile la orice mananca, ati avea alta recomandare?

Vă recomand să mai faceți niște investigații. Povestea histaminei, din păcate, este forte la modă în România și copiii ajung să fie privați uneori inutil de anumite alimente. Este important (mai important decât la copiii fără simptome) să oferiți diversitate între zile (dacă astăzi a consumat un aliment, nu ar trebui să îl consume și în ziua următoare – ideal ar fi să consume alimentul în cauză la un interval de 2 zile pauză). În rest, țineți un jurnal alimentar pentru a putea analiza exact care sunt alimentele care îi provoacă simptome.

  1. M baiat, 1an si 3 luni. Daca copilul refuza o masa , ce facem? venim cu alta alternativa? sau il lasam asa si ii oferim mancare doar la masa urmatoare? Avand in vedere ca bea un biberon de lp dimineata si unul seara, in jur de 450 de ml in total.

Îi oferiți încă o variantă, dar una singură. Este normal să aibă anumite preferințe alimentare, deci dacă refuză ceva, îi oferim o altă variantă, astfel încât să nu rămână înfometat. Dacă refuză și al doilea preparat, masa este încheiată.

Multă sănătate tuturor!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.