Patiserie

Pâine pufoasă cu cartofi și maia sălbatică

aprilie 1, 2020

Din pacate, nu traim cele mai frumoase timpuri, desi putem lua din toata situatia aceasta dificila partea frumoasa, facem mult mai multe lucruri cu cei dragi: luam toate cele trei mese, gustarile impreuna, facem toate treburile casnice impreuna, petrecem 24/24h impreuna, lucru care ne imbunatateste calitatea relatiilor.

Desi nu cumparam nici inainte paine prea des, acum avem un motiv in plus sa nu o  mai facem deloc, iar lipsa drojdiei din magazine ne-a determinat sa facem si maiaua, agentul de crestere, tot in casa. Cu aceasta ocazie, am decis sa renunt la drojdie definitiv pentru o paine mai sanatoasa si naturala.

Ingrediente:

  • 250 gr maia
  • 750 gr faina tip 650
  • 500 gr apa calduta (am folosit cantarul pentru a cantari apa)
  • 300 gr cartofi fierti (reci)
  • 5 linguri ulei de masline presat la rece
  • 1 lingura seminte de canepa

Cum am procedat:

  • am desfacut maiaua in cele 500 gr de apa, dupa care am adaugat uleiul, faina si cartoful fiert ras
  • eu am folosit robotul si am framantat pana cand aluatul s-a desprins de pe peretii vasului
  • am lasat aluatul la dospit in loc caldut pana cand acesta si-a dublat volumul, dupa care l-am asezat pe blatul de lucru infainat, l-am mai framantat putin la mana si l-am asezat in vasul de fonta
  • am lasat aluatul inca 30′ la dopsit, timp in care am preincalzit cuptorul la 180 grade
  • dupa cele 30′, am copt painea timp de 50′

*pentru varianta cu drojdie, adaugati 1kg faina (cantitatea pentru 2 paini) si 1 pliculet de drojdie uscata BIO sau in cub de 25gr drojdie proaspata
*pentru a testa o maia, puterea acesteia, e bine de stiut ca o maia “sanatoasa” este pufoasa si pluteste deasupra apei

Pentru a obtine maiaua, va las pasii pe care eu i-am urmat. De retinut este ca trebuie sa aveti rabdare pentru a obtine maiaua si trebuie sa respectati timpii de pregatire si cantitatile.

Cum am procedat:

  • in prima seara, am amestecat 50 gr faina si 60 gr apa pe care le-am pus intr-un borcan din sticla (nu folositi recipiente metalice), am acoperit cu un prosop si am lasat la temperatura camerei, in loc uscat
  • a doua zi, la aceeasi ora (se poate si putin mai tarziu, dar niciodata mai devreme), am adaugat alte 50 gr faina si 60 gr apa si am amestecat, acoperit si lasat pana a doua zi
  • am repetat procesul si in cea de a treia zi
  • din cea de a treia zi, aluatul at trebui sa inceapa sa faca basicute la suprafata, ceea ce inseamna ca maiaua este vie 🙂
  • am continuat si a patra si a cincea zi, urmand exact aceeasi pasi
  • in a sasea zi, am folosit 250 gr din aluat pentru a pregati aceasta paine, iar restul l-am pus in frigider
  • de acum, hranesc maiaua de 2-3 ori pe saptamana si folosesc de cate ori am nevoie din ea pentru a pregati painea casei
  • eu am folosit apa de la robinet fiarta si racita

Pofta buna!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Florina aprilie 5, 2020 at 12:41 am

    Cum hrăniți maiaua ?cu aceleași cantității?
    Multumesc frumos

    • Reply Sorina aprilie 8, 2020 at 3:13 pm

      Buna, da, mereu cu aceleasi cantitati, incercand sa respect cat pot de mult ora, dar niciodata inainte.

  • Reply olga octombrie 20, 2022 at 10:15 pm

    1. După ce hrăniți maiaua o puneți direct la frigider?
    2. Când faceți paine folosiți direct din frigider sau scoateți, hrăniți, așteptați ceva timp și apoi făcut aluatul?

    • Reply Sorina octombrie 21, 2022 at 4:53 am

      Buna, o pun direct la rece. Cand fac paine, o scot, o hranesc si ii dau 30’ sa isi revina, apoi o bag in aluat.

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.