Cui nu-i plac surprizele?🙈 Iar daca mai sunt si sanatoase, cum sa nu le votezi? Varianta prietenoasa de lava cake are la baza grisul. Daca este si integral, cu atat mai bine! Fie ca mergeti pe varianta “white”, ”black” sau “caramel”, lava cake este o optiune “dulce” la indemana, usor de facut si cu sanse maxime de papabilitate.
Ingrediente:
- 250 ml lapte integral animal (sau lapte vegetal)
- 30 gr gris (~2 lg cu varf). In cazul in care folositi gris integral, se pune mai putin
- 1 galbenus
- o lingurita unt de cocos (optional)
- un varf de cutit pudra de vanilie Sonnentor
- o lingurita pasta curmale
Tipuri de “invelis”:
- “White” – doar gris
- ”Black” – gris + o lingurita carob
- ”Caramel” – gris + o lingurita unt de oleaginoase (caju, arahide, alune de padure)
Variante de “umplutura”:
- o “dulceata” babyfriendly de zmeura, capsuni, afine
- magiun de prune + mere coapte + nuci
- unt de oleaginoase
- ciocolata bebelusului (banana + avocado + carob + unt de caju)
- ”nutella” prietenoasa
- mascarpone + coaja rasa de lamaie bio + miere certificata (1+)
Cum am procedat:
- am pus laptele la fiert, impreuna cu vanilia. Am frecat galbenusul cu pasta de curmale. Cand laptele a inceput sa dea in clocot, am luat cratita de pe ochiul aragazului si am inceput sa adaug putin cate putin, peste amestecul de galbenus, astfel incat sa ajunga treptat la temperatura laptelui (altfel, veti obtine niste zdrente de ou in lapte). Am adaugat aproximativ 1/3 din lapte peste amestec. Apoi, amestecul de galbenus cu lapte l-am turnat peste laptele fierbine. Am asezat cratita din nou pe aragaz si am continuat fierberea ~3’, timp in care s-a ingrosat compozitia, semn ca galbenusul este preparat termic. In acest moment, am adaugat grisul in ploaie, amestecand continuu cu un tel, pentru a evita formarea de cocoloase. In 3-4’ grisul este preparat termic. Odata luat de pe foc, am adaugat untul de cocos.
- am pregatit 3 cescute, in sensul ca le-am uns cu putin ulei de cocos, presat la rece. Am facut acest lucru pentru a usura scoaterea budincii din cescuta, in momentul servirii. Am turnat grisul in cesti, aproximativ pana la jumatatea fiecareia. Cu ajutorul unei lingurite, am facut o adancitura in gris si am pus “umplutura” (~o lingurita). Am adaugat restul de gris si am nivelat frumos deasupra, folosindu-ma de dosul unei lingurite “mangaiata” cu putin ulei de cocos. Am pus o folie deasupra, in asa fel incat sa nu existe spatiu intre folie si budinca (pentru a evita formarea unei pojghite, la contactul cu aerul). Am introdus cescutele la frigider, pentru ~1 ora.
- in momentul servirii, am rasturnat cescutele cu budinca pe o farfurie si am adaugat ce am considerat ca e potrivit, in functie de “umplutura” folosita. Ca alternative aveti: pasta de curmale, nuci rasnite, fructe proaspete, frisca, scortisoara, carob, etc
📌 Grija la untul din oleaginoase. Nu-l lasati la indemana celor mici, datorita consistentei lipicioase poate prezenta risc de inec. Asadar, nu-i lasam nesupravegheati, cu o lingurita in manuta, in preajma lui.
📌 In cazul copilasilor cu alergie la ou, se renunta la galbenus si se mai adauga 5-10 gr gris.
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
No Comments