Da, este cel mai simplu tort! Niste mere, un pandispan siiiii frisca! Pe cat de simplu, pe atat de bun! In plus, se face rapid iar ingredientele sunt putine si la indemana.
Ingrediente (tava rotunda, d=16cm, h=8cm):
- 3 lg faina 650 – 55 gr
- 1 1/2 lg faina de migdale – 15 gr (sau nuca macinata)
- 3 oua
- 3 lg ulei presat la rece
- semintele unei pastai de vanilie
- 1/2 lingurita praf de copt bio
- 1 lg miere certificata/pasta de curmale
- 4 mere Golden
- 1 lingurita scortisoara Ceylon
- optional: o lingurita pasta de curmale
- optional: magiun si nuci
Cum am procedat:
- am curatat merele si le-am taiat felii (mai groase), cu ajutorul unui dispozitiv de taiat mere. Puteti foarte bine sa folositi un cutit. Am asezat o hartie de copt in tava, am stropit fundul tavii cu o lingurita de pasta de curmale si am asezat merele, amestecate cu scortisoara, in doua straturi. Practic, jumatate din tava este “ocupata” de mere. Astfel pregatita, am dat tava la cuptor (preincalzit sa fie, la 180*/25’)
- cat timp s-au copt merele, m-am ocupat de pandispan: am batut albusurile spuma, pana cand acestea au ramas agatate de paletele mixerului. Galbenusurile le-am amestecat cu mierea, vanilia si uleiul. Am adaugat galbenusurile peste albusuri, iar la final cele doua tipuri de faina, amestecate cu praful de copt. Atentie la incorporarea fainii! Acest lucru trebuie sa se faca cu miscari blande, de jos in sus, astfel incat sa nu pierdem pufosenia data de albusurile spuma.
- dupa cela 25’, am scos tava cu merele din cuptor si am adaugat compozitia de pandispan. Am reintrodus tava in cuptor, pentru inca 25’, aproximativ (pana a trecut testul scobitorii)
- pandispanul fiind putin mai “inecacios’, am considerat ca oleaca de frisca nu strica. Aceasta, impreuna cu merele coapte, zemoase, vor echilibra tortul meu. Gustativ si textural. Ce smantana proaspata as putea alege oare?🙈 Asta-i ceva de genul: “manastire-ntr-un picior, ghici ciuperca ce-i!”😃. Una fara caragenan, cu gust bun, care se transforma-n frisca, urgent! Fara zahar, chiar! Prin urmare, pregatesc frisca din smantana de la Laptaria cu caimac. Pentru aceasta, am mixat-o rece, direct de la frigider, timp de 3-4’ (pe grup gasiti si filmuletul). Gustul e de catifea:). Daca o doriti mai dulce decat este ea in mod natural, puteti sa-i adaugati o lingurita de miere certificata (1+) sau pasta de curmale (aceasta insa, ii va modifica culoarea, dupa cum bine banuiti).
- odata copt pandispanul, l-am scos din tava (hartia de copt va fi de mare ajutor, in acest sens) si l-am rasturnat pe un platou. L-am lasat la racit, apoi l-am pudrat cu niste faina de cocos pana in momentul servirii, cand i-am adaugat frisca

- prefer sa-i pun un mot de frisca in momentul servirii (frisca pastrata la rece, da?) in loc sa-l imbrac in frisca. No, fiecare cu piticul lui! I-am mai “trasat” niste dungi din pasta de curmale si i-am pus niste coacaze reci in varful “capului”🙈. O combinatie pe care o iubesc!
📌 In varianta cu “dulceata” de zmeura intre pandispan si straturile de mere⤵️. Aveam dulceata facuta cum o zi inainte, iar sanse de papabilitate n-au existat. Asa ca, am reciclat-o! Am adaugat-o dupa ce merele au fost coapte, chiar inainte de a turna compozitia de pandispan.
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
No Comments